ZVONIMIR KAPROCKI U tri je godine kroz naš program prošlo 114 studenata, a do sada ih je zaposleno 72

Zajednička tvrtka Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) i Istraživačko-razvojnog Instituta RT-RK Novi Sad osnovana je 2015. – Institut RT-RK Osijek d.o.o. Rade software za auto industriju, multimediju i komunikacije i danas su dio razvojnog centra automotiv kompanije TTTech iz Beča gdje rade na najnovijim projektima autopilota. O dolasku u Osijek, stipendiranju studenata i budućim planovima, govori general manager tvrtke, Zvonimir Kaprocki.

  • Kako se Instutut RT-RK odlučio otvoriti podružnicu u Osijeku?

Osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i Univerzitet u Novom Sadu imaju dugogodišnju uspješnu suradnju, a krajem 2014. uspostavljena je tijesna suradnja između Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) i Istraživačko-razvojnog Instituta RT-RK Novi Sad.

ISKUSTVA Suradnja je započela kroz razmjenu iskustava i unaprjeđivanje nastave i vježbi, a kao rezultat te suradnje u ožujku 2015. osnovana je zajednička tvrtka – Institut RT-RK Osijek d.o.o. za informacijske tehnologije.

  • Vaši su klijenti uglavnom strane tvrtke?

Institut RT-RK Osijek je dio razvojnog centra automotiv kompanije TTTech iz Beča gdje u okviru automobilske industrije radi na najnovijim projektima autopilota.

AUTO INDUSTRIJA Kao značajni strateški partneri tvrtke izdvajaju se kompanije Harman International i Veoneer Inc (Autoliv Inc). Preko njih RT-RK Osijek radi s poznatim tvrtkama u automobilskoj industriji, kao što su Audi, Mercedes, BMW i drugi.

  • I dalje surađujete sa osječkim Sveučilištem i stipendirate studente. Koliko ih je zaposleno u vašoj tvrtki po završetku studija?

Kada smo došli u Osijek, najprije smo u sklopu Campusa uredili novu učionicu sa 16 mjesta i opremili ju za izvođenje nastave iz digitalne televizije i automobilskog računarstva, te drugu učionicu s 10 mjesta opremljena za izradu diplomskih radova. Onda smo krajem 2018. uredili još jednu učionicu sa 16 mjesta za izvođenje nastave iz automobilskog računarstva .

STIPENDIJE Stipendiramo studente da bi ih što bolje pripremili za buduće zaposlenje. U tri godine je kroz naš program prošlo 114 studenta, do sada ih je zaposleno 72, a po završetku fakulteta planiramo zaposliti i sve ostale.

Svake akademske godine stipendiramo 20 studenata na prvoj (iznos 800 kuna) i 20 na drugoj godini diplomskih studija FERIT-a (iznos 2.300 kuna), a stipendisti su preuzeli obvezu stručno se usavršavati kroz razvojne programe tvrtke i to 20 sati tjedno.

  • Kako ocjenjujete poduzetničku klimu u gradu Osijeku?

Pokušavamo što je više moguće zadržati kvalitetan radni kadar u Osijeku. Do kraja 2020. imat ćemo 200 zaposlenika i pridonijeti održivom gospodarskom razvoju grada, županije i cijele Hrvatske.

ODLIČNO Mi imamo 112 zaposlenih, od kojih su 109 software inženjeri prosječne starosti od 28 godina i s prosječnom plaćom od 7.580 kuna.

Kroz sudjelovanje u kreiranju kvalitetnih i modernih studijskih programa usklađenih s potrebama gospodarstva, stipendiranje studenata i financiranje doktorskih studija nastojimo aktivno sudjelovati i u procesu modernizacije samog osječkog sveučilišta, koje je snažnim koracima krenulo prema naprijed.

Vidim da euforija od odlaska u inozemstvo polako splašnjava. Mislim da je to dobro. Kako je Novi Sad unatrag par godina postao vodeći u IT sektoru u Srbiji, mogu slobodno reći da i Osijek ide tim stopama. I sam Grad Osijek zadnjih godina puno čini za kompletnu industriju, a posebno IT sektor.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s