ZLATKO NIKŠIĆ Svestranost je glavna prednost programa izviđača u odnosu na ostale udruge za djecu i mlade

Zlatko Nikšić, predsjednik udruge izviđača Slavonski hrast Osijek

Udruga izviđača „Slavonski hrast“ Osijek trenutno broji 64 člana od čega je 23 odraslih koji obavljaju određene dužnosti ili imaju status volontera. Udruga također na razini godine okuplja još dvadesetak volontera (koji se angažiraju u provedbi pojedinih aktivnosti te tako ostvaruju između 7 i 8 tisuća volonterskih sati godišnje. O projektima „Djeluj pozitivno nisi sam II“ i „Izviđačka učionica u prirodi VI“, te ostalim projektima koje provode, govori predsjednik udruge, Zlatko Nikšić.

  • Udruga izviđača Slavonski hrast Osijek iz Proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu dobila 15.000 kuna za projekt „Djeluj pozitivno nisi sam II“. O kakvom je projektu riječ?

Značajan dio uzroka neprimjerenog i rizičnog ponašanja djece proizlazi iz njihove nedovoljne socijalizacije kroz odgovarajuće vršnjačke skupine i nedovoljnu usmjerenost na sadržaje koji nisu isključivo vezani uz korištenje suvremenih tehnologija u njihovoj međusobnoj komunikaciji.

POTREBE U pristupu izradi projekta uočeno je koje su potrebe ciljane skupine korisnika i problemi vezani uz neaktivnost djece u prirodi.

Pored toga, uočena je i paradigma prekomjernog i nedovoljnog roditeljskog nadzora. Temeljem toga utvrđene su metode kako ta probleme pokušati uspješno riješiti ili ublažiti uz pomoć izviđačkog programa.

Svestranost je svakako glavna prednost programa Saveza izviđača Hrvatske u odnosu na ostale udruge i organizacije za djecu i mlade.

IZRAŽAJ Razvoj djeteta nigdje ne dolazi do izražaja u punom svjetlu kao u izviđačima – sa svojom fizičkom, intelektualnom i duhovnom komponentom.

Jedna od komparativnih prednosti jest svakako i ta da niti u jednoj organizaciji priroda ne igra toliko važnu ulogu. Kroz svoj program izviđačka organizacija daje prirodi važnu ulogu zdravog okružja i okvira za rad s mladima.

Cjelodnevne motivacijske radionice organiziraju se na različitim lokacijama na području grada (prostorije Udruge GČ „Jug 2“; kamp u „Izviđačkom parku“ uz jezero „Bajer“), a cjelodnevni izleti na lokacijama u bližoj okolici (Bilje – Biljsko jezero; Erdut – poučna staza).

KONTINUITET Uzimajući u obzir obim i različitost programskih sadržaja, planira se kontinuirana realizacija ovog projekta u više godina.

Svake godine bi se kombinirali – dopunjavali sadržaji sa skupinama djece iz različitih sredina čime bi se postiglo uključivanje i angažiranje što većeg broja korisnika različitih godišta unutar predviđenih (ciljanih) dobnih skupina.

  • Za projekt „Izviđačka učionica u prirodi VI“ iz proračuna ste dobili 7.000 kuna? Što je obuhvaćeno ovim projektom?

Ovim se projektom povezuju programski sadržaji programa izviđačke organizacije s redovitim obrazovnim programom u osnovnim školama. Korištenjem prednosti izvanučioničke i terenske nastave programski sadržaji dobivaju na svojoj atraktivnosti i praktičnosti, a kao rezultat dobivamo interdisciplinarnost i timski pristup radu unutar učeničke skupine.

CIKLUSI Projekt će biti ostvaren kroz dva vremenska ciklusa, proljetni i jesenski, od kojih svaki ima svoje karakteristične sadržaje.

Ovi programski sadržaji odvijaju se u kontinuitetu, tijekom cijele godine i međusobno se nadopunjuju kroz terensku – izvanučioničku nastavu na radionicama i/ili izletima. Radionice će biti organizirane na području grada, a izleti će se organizirati kao poludnevni ili jednodnevni izlasci u prirodu.

Terenska nastava za studente I. godine Fakulteta odgojnih i obrazovnih znanosti provodi s ciljem dopunjavanja programa na I. studijskoj godini.

VOLONTERI Pored toga, određeni broj studenata, nakon provedene edukacije preuzima ulogu volontera – voditelja i suradnika u provođenju programskih aktivnosti na tematskim radionicama zaučenike osnovnih škola.

Raspoloživa sredstva biti će najvećim dijelom utrošena na pripremu programskih sadržaja, didaktički materijal za provedbu aktivnosti-radionica, informativni materijal i oznake koje će svaki korisnik-sudionik dobiti za sudjelovanje u programu.

  • U Osijeku se od 17. do 19. svibnja održalo 13. Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske. Koliko je vaša udruga uključena u ovaj događaj i koliko je on važan za hrvatsko izviđaštvo?

Kako na području grada Osijeka djeluju samo dvije izviđačke jedinice – Udruga izviđača „Slavonski hrast“ i Izviđački Klub „Javor“ koji je ove godine izvršni organizator Zborovanja, a Grad Osijek i Osječki izviđači domaćini, normalno je da je naša udruga od početka potpora izvršnom organizatoru i da je bila uključena u organizaciju i provedbu 13. Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske u Osijeku u svim segmentima.

Ovaj događaj važan je Hrvatskom izviđaštvu jer okuplja na jednom mjestu članove gotovo svih jedinica iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja regije, sklapaju se nova poznanstva, razmjenjuju razna iskustva, a kroz različite aktivnosti usavršavaju stečena znanja, kreativnosti i razne vještine.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite? Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga izviđača „Slavonski hrast“ Osijek trenutno broji ukupno 64 člana od čega je 23 odraslih koji obavljaju određene dužnosti ili imaju status volontera.

POMOĆ Udruga također na razini godine okuplja još dvadesetak volontera (roditelji članova, prijatelja organizacije) koji se angažiraju u provedbi pojedinih aktivnosti te tako ostvaruju između 7 i 8 tisuća volonterskih sati godišnje.

Pored ova dva projekta koja su sufinancirana sredstvima proračuna Grada Osijeka, Udruga provodi i Projekt „Zelena dobra djela“ koji se također provodi u kontinuitetu već šest godina. Usmjeren je na edukaciju djece o potrebi čuvanja okoliša, flore i faune u neposrednom okruženju: školi, vrtiću, gradskoj četvrti. Zatim je tu i projekt „Budi pripravan – naš doprinos zajednici“ koji ima za cilj motiviranje i osposobljavanje mladih za njihovo volontersko angažiranje u sustavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, osobito u podizanju smještajnih objekata (šatorskih naselja) i organizacije života u privremenom smještaju.

ISKUSTVA Pri tome se koriste iskustva koje su članovi Udruge stekli u obrani od poplave u Posavini 2014. godine, kao i u vrijeme migrantske krize 2015./2016. godine kada su aktivno sudjelovali u podizanju šatorskih naselja u Županji i Drenovcima za vrijeme poplave, te Čepinu, Belom Manastiru i Opatovcu za vrijeme migrantske krize.

U suradnji sa Savezom izviđača OBŽ provodi se projekt „Izviđački ljetni kamp“ koji ima za cilj omogućiti što većem broju članova, ali i druge djece, organizirani odmor i rekreaciju u trajanju od 10 dana na otoku Prvić, uz osmišljene programske aktivnosti. Ove godine planira se realizacija tri 10-dnevne smjene s ukupno 150 korisnika.

Svatko tko želi može nam se pridružiti. Udruga je otvorena za sve uzraste članova – od 7 do 77, iako prvenstveno djeluje kao udruga za djecu i mladež što znači da je ciljana skupina članova populacija uzrasta između 8 i 30 godina starosti.

  • Pomaže li Grad rad Vaše udruge i na još neke načine? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Izravno ne, ali Udruga koristi prostorije Gradske četvrti „Jug 2“ u Kaštelanskoj ulici bez naknade tako da je to vrlo značajan doprinos osiguravanju elementarnih uvjeta za djelovanje udruge i provođenje programskih aktivnosti tijekom godine.

RAZUMIJEVANJE Grad Osijek uvijek je imao razumijevanja za djelovanje izviđačkih udruga.

Naravno da su naše potrebe i ambicije daleko veće od onoga što se ostvari. Međutim, i naša udruga ima razumijevanja za činjenicu da su sredstva ograničena, a zahtjevi i potrebe nadilaze mogućnosti financiranja za ove namjene.

Stoga je naš odgovor na ovo pitanje potvrdan: da, zadovoljni smo, ali uvijek može i bolje.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost prikupljanja i trošenja javnog novca izuzetno je važna za povjerenje građana u one koje tim novcem raspolažu. Osim jasnog uvida u proračun, transparentnost podrazumijeva i racionalni pristup u raspolaganju prikupljenim sredstvima.

ŽELJE Ne postoji proračun (barem u Republici Hrvatskoj) koji može zadovoljiti sve potrebe, želje i ambicije korisnika proračunskih sredstava.

Upravo zbog toga je transparentnost jedini način da se potrebe i želje svedu u okvire realnih mogućnosti.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: