MIRTA SALOPEK KOTROMANOVIĆ Trenutno skrbimo za 30 mačića i oko 50 odraslih mačaka od kojih je veći broj invalidan

Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka 9 života jedina je Udruga koja se brine o napuštenim mačkama u našoj županiji. Od 2011. pa do kraja 2018., kroz domove volontera prošlo je ukupno 1.665 . O napuštenim mačkama u gradu, projektu „Spriječimo patnju“ te važnosti kastracije, govori predsjednica udruge, Mirta Salopek Kotromanović.

  • Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka i pasa 9 života iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu dobila 10.000 kuna za projekt „Spriječimo patnju“. O kakvom je projektu riječ?

Projekt „Spriječimo patnju“ bavit će se kastracijom uličnih mačaka te mačaka čiji su skrbnici/vlasnici slabijeg imovinskog stanja (umirovljenici, nezaposleni, građani u blokadi…), sve u cilju smanjenja broja napuštenih mačaka te zaštite zdravlja ljudi. Iz osnovnog problema velikog broja napuštenih ljubimaca koji se slobodno razmnožavaju proizlazi i drugi problem, a to je očuvanje čistog okoliša i sprečavanje širenja zaraznih bolesti koje mačke mogu prenositi, a koje se mogu prenijeti i na čovjeka.

VAŽNO Bolesti su naročito opasne za osobe smanjenog imuniteta kao što su djeca, koja se najčešće i susreću na igralištima i ulicama sa napuštenim mačkama, maze i diraju, igraju se s njima i time dovode svoje zdravlje u opasnost.

Napuštene mačke su veliki problem jer se nekontrolirano razmnožavaju, velikom brzinom. Prema mogućnosti razmnožavanja, od samo jedne nekastrirane mačke i njezinog potomstva kroz godinu dana može poteći preko 10 mačaka (kroz sedam godina čak nevjerojatnih 300.000).

HUMANO Iz navedenog jednostavnog izračuna vidi se da je kastracija ekonomičan, efikasan i humani način za smanjenje populacije mačaka.

Cilj projekta je i informiranje i edukacija građana o prednostima i potrebi kastracije mačaka koje žive u gradskoj sredini, te poticanje građana na humaniji odnos prema mačkama kroz promicanje odgovornog vlasništva, očuvanje čistog okoliša, briga oko higijene i uvjeta u kojima drže kućne ljubimce, prevencijama u borbi protiv bolesti koje mačke mogu prenijeti na čovjeka. Vlasnicima mačaka ćemo približiti pojam kastracije, te naglasiti prednosti koje od tog zahvata imaju životinja, vlasnik, ali i cijela zajednica.

  • Kakva je trenutno situacija s napuštenim mačkama u gradu?

Kao jedina Udruga koja se brine o napuštenim mačkama u Gradu Osijeku, ali i u županiji, iz iskustva možemo reći da je velika potreba i prioritet naše udruge  registriranje skloništa za mačke.

Naime, samo podatak da je od osnutka udruge 2011. godine pa do zaključno 31. prosinca 2018., kroz domove volontera prošlo ukupno 1.665 mačaka koje su upisane datumom, imenom, spolom, bojom, eventualnim zahvatima koji su rađeni (liječenjem, kastracijom, amputacijom), imenom volontera kod kojeg je na skrbi, a Udruga ima samo šest aktivnih članova/volontera. Onda si pokušajte zamisliti kako izgledaju naši domovi.

DONORI Udruga 9 života je 2014. počela s kastracijama uličnih mačaka radi smanjenja broja napuštenih, te je zaključno do dana 31. 12.2018. godine kastrirala ukupno 995 mačaka iz prikupljenih donatorskih sredstava.

Temeljem projekata o važnosti kastracije za 2016. („Postupaj humano“), 2017. („Postupaj humano II“) i 2018. godinu („Uhvati-kastriraj-vrati“), kastrirano je još 424 mačke (financirano sredstvima Županije, HEP, Ukopa, Unikoma te firmi Virtus poslovno savjetovanje Zagreb i Astra poslovni inženjering  Zagreb). U ovaj broj nisu uračunate mačke koje se nalaze na skrbi udruge (njihova kastracija, veterinarska skrb, hrana i drugo).

SKRB No, i unatoč toliko velikom broju kastriranih mačaka još uvijek je veliki broj napuštenih, bolesnih, ozlijeđenih, pa i zlostavljanih, tako da trenutan broj mačaka koje se nalazi na skrbi udruge prelaze brojku 90.

  • Koliko su volonteri značajni u radu vaše udruge?

Volonteri su najbitniji dio udruge. Cijela je udruga koncipirana na volontiranju i počiva na neplaćenom radu i vremenu koje su njeni članovi voljni i u mogućnosti izdvojiti.

PROMJENE Svaki posao koji volonteri u udruzi obavljaju zapravo je dio pozitivnih promjena koje udruga promovira u društvu.

  • Je li javnost senzibilizirana kada su napuštene životinje u pitanju? Pomažu li vam građani donacijama?

Javnost je iz godine u godinu sve više informirana, a time i empatičnija kada su životinje (mačke) u pitanju. Tu veliku ulogu igraju društvene mreže, ali i općenito Internet i povezanost i dostupnost informacija jer je najbitnija stvar edukacija, od toga kako sami možete pomoći mački u nevolji do toga kako to možete učiniti kroz rad ili donacijom udruzi.

UZLAZNI TREND Svijest ljudi o problematici napuštenih životinja je godinama u uzlaznom trendu, što se može vidjeti u donacijama udruzi, koje čine većinu prihoda udruge i bez kojih udruga ne bi bila u stanju opstati.       

  • Pomaže li Grad rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Unazad godinu dana aktivno surađujemo s Gradom i više puta smo održali sastanke što s gradonačelnikom, što s pročelnicima gradskih odjela vezano za problematiku mačaka u Osijeku. Zakon o zaštiti životinja propisao je obveze jedinice lokalne samouprave, pa čl. 62. Zakona kaže da poslove sakupljanja napuštenih ili izgubljenih životinja organiziraju i financiraju jedinice lokalne samouprave, da na području svake jedinice područne (regionalne) samouprave mora se osnovati najmanje jedno sklonište u kojem je osigurano najmanje 50 smještajnih mjesta za životinje, te da su sve jedinice lokalne samouprave obvezne sudjelovati u financiranju osnivanja i rada skloništa.

PREGOVORI Kako udruga 9 života trenutno poslove vezane za zbrinjavanje mačaka na području Grada, ali i šire, bez smještajnih kapaciteta (osim malog stacionara od 25 kvadrata koji imamo u zakupu – gradski prostor), to su svi „pregovori“ usmjereni ka pronalaženju adekvatnog prostora kako bi mogle registrirati sklonište za mačke.

Napominjemo da u Republici Hrvatskoj ne postoji sklonište za mačke i da bi takvim potezom Grad Osijek postao prvi grad koji bi imao sklonište za mačke, a koje bi registrirala i vodila neprofitna udruga. Osnivanjem skloništa otvaraju nam se i druge mogućnosti koje su nam sada nedostupne (apliciranje prema fondovima EU i slično).

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Udruga ima samo 5 aktivnih članica/volonterki. Udruzi pomaže par vanjskih suradnika/volontera koji nisu članovi udruge, ali u okvirima svojih mogućnosti pomažu aktivnim članicama u poslovima koji su vezani uz rad udruge.

U DOMOVIMA Kako Udruga nema sklonište ni adekvatan prostor za zbrinjavanje, već se sve mačke nalaze po našim domovima, to je glavni razlog malog broja volontera.

Pokušajte si zamisliti kako izgledaju naši životi, jer trenutno skrbimo za 30 mačića i oko 50 odraslih mačaka od kojih je veći broj invalidan. Sve smo zaposlene i imamo obitelji bez čije podrške ne bismo mogle raditi ovo što radimo.

Udruga provodi projekte vezane uz kastracije mačaka, kao jedino humano i preventivno rješavanje problema napuštenih mačaka.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga te na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti.

VAŽNO U svakom poslovanju, a osobito u poslovanju jedinica lokalne samouprave smatramo da je transparentnost od velike važnosti, jer ona nudi jasnu sliku kako se troše sredstva.

Na kraju krajeva proračun pune i sami građani, zar ne?

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s