JADRANKA KOKOLARI Izviđaštvo je odgoj za život

Jadranka Kokolari, predsjednica Izviđačkog kluba Javor

Izviđački pokret ima osnovni cilj, a to je odgoj i razvoj djece i mladih izvan institucija redovnog obrazovanja. Sudjelovanje djece i mladih u izviđačkim aktivnostima stvara društveno korisne članove sposobne za postizanje uspjeha. O projektu „Osijek grad po mjeri izviđača“, 13. Zborovanju Saveza izviđača Hrvatske, koji je održan u Osijeku, drugim projektima, te suradnji s gradom, govori predsjednica Izviđačkog kluba Javor, Jadranka Kokolari.

  • Izviđački klub javor iz Proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu dobio 17.000 kuna za projekt „Osijek grad po mjeri izviđača“. O kakvom je projektu riječ?

Ovim projektom obilježavamo 100 godina izviđaštva grada Osijeka, s kojim želimo svim mladima u Osijeku približiti izviđački način života. Izviđaštvo nudi kreativno, organizirano, zabavno, edukativno slobodno vrijeme među vršnjacima u prirodi, tijekom kojeg mladi imaju zdrav način života i usvajaju pozitivne društvene vrijednosti i osobine.

AKTIVNO Želimo potaknuti mlade grada Osijeka na aktivno uključivanje u izviđačke udruge, povećanje broja izviđačkih udruga i formiranje  jednog gradskog saveza izviđača – otuda i naziv projekta.

Smatramo da projekt ima velik potencijal, a  svakako ima svoju održivost koju će osigurati partneri i nakon završetka provedbe projekta.

VOLONTIRANJE Jedan od ciljeva projekta je i podizanje svijesti o volontiranju, a kampanja i aplikacija nisu ograničene samo na projektne aktivnosti, već će uključivati i druge volonterske organizacije/događaje i njih također promovirati među djecom, mladima i njihovim roditeljima.

Mladi koji znaju svoja znanja, vještine i radne navike upotrijebiti u volonterskim akcijama, lakše će pronaći posao kad budu izlazili na tržište rada, što će u konačnici smanjiti nezaposlenost, što je osnovni preduvjet za ekonomsko blagostanje.

  • U Osijeku se od 13. do 19. svibnja održalo 13. Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske. Koliko je IK Javor uključen u ovaj događaj i koliko je on važan za hrvatsko izviđaštvo?

Izviđački klub Javor izvršni je organizator 13. Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske, nacionalne manifestacije koje se održava svake godine povodom 19. svibnja – Dana izviđača Hrvatske. Zborovanje je okupilo oko 60 izviđačkih udruga iz Hrvatske, BiH, Srbije i S. Makedonije, približno 1.200 sudionika, te 22 programska partnera . Tijekom zborovanja održano je 60-ak radionica i aktivnosti.

AKTIVNOSTI Sve aktivnosti oko pripreme, realizacije i evaluacije odradili su volonteri, njih stotinjak. Još se zbrajaju volonterski sati, a računamo da ćemo imati više tisuća sati volonterskog rada.

Izviđaštvo u cijelom svijetu zauzima značajno mjesto i važna je karika u  odgoju i razvoju svake mlade osobe. Izviđački klub Javor svojim radom i programskim načelima pomaže opće društvenoj zajednici na usmjeravanju djece i mladih ka pozitivnim vrijednostima, te svojim aktivnostima upotpunjuje slobodno vrijeme djece i mladih. Svrha Izviđačkog pokreta je doprinositi razvoju djece i mladih u postizanju njihovih punih tjelesnih, umnih, osjećajnih, društvenih i duhovnih potencijala kao pojedinaca, kao odgovornih građana i kao članova njihove lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice.

SLOBODNO VRIJEME Izviđaštvo može ponuditi djeci i mladima programe u kojima će korisno, zabavno i edukativno provoditi svoje slobodno vrijeme, a istovremeno će putem igre, druženja, putovanja i ostvarivanjem izviđačkih zadataka/izazova razvijati svoje sposobnosti i kompetencije te stjecati znanja za život.

U zadnjih nekoliko godina i u Hrvatskoj, ali i u Osijeku izviđaštvo raste, no nedovoljnim tempom. Danas mladi imaju puno više životnih izazova, koji negativno utječu na njihov razvoj i zdravlje. Ovim projektom želimo mladima, kao najvećoj izviđačkoj snazi, još više približiti izviđaštvo kao dobar, zabavan i koristan izbor korištenja slobodnog vremena. Najkraće rečeno, izviđaštvo je odgoj za život.

  • Za projekt „Život u skladu s prirodom“ iz proračuna ste dobili 3.000 kuna? Što je obuhvaćeno ovim projektom?

Aktivnosti u ovom projektu biti će usmjerene na skupine djece i mladih, s posebnim akcentom na zaštitu okoliša i prirode, poticanje i razvoj stalne potrebe za brigom i zaštitom okoliša i jačanjem održivog razvoja.

ODRŽIVI RAZVOJ Glavni cilj ovog projekta je sprečavanje onečišćenja i zagađenja okoliša uz održivi razvoj koji podrazumijeva zadovoljavanje današnjih potreba, ali da se pri tome ne uništavaju niti ugrožavaju potrebe budućih generacija.

Izviđačke aktivnosti usmjerene su na život u skladu s prirodom i stalnom brigom za očuvanje prirodnog bogatstva i okoliša. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na djecu i mlade, te s projektnim aktivnostima utječemo na nove generacije koje u svojoj svijesti značajno imaju mjesta za zaštitu okoliša i održivi razvoj. Tijekom projekta ostvarit ćemo niz edukacija, međuregionalne i prekogranične suradnje u zaštiti okoliša, te ćemo posebno raditi na osvješćivanju svih sugrađana o važnosti zaštite okoliša.

  • Koliko članova broji vaš klub i koje još projekte provodite? Tko vam se sve može pridružiti?

Broj aktivnih članova u 2018. po družinama je sljedeći – Brđani i brđanke (odrasli izviđači) – LIPA 23, Istraživači (srednjoškolci i studenti) – MRAVI 15, Mlađi izviđači (viši razredi OŠ) – RUNOLIST 19, Poletarci (niži razredi OŠ) – JAGODE 21.

ČLANOVI Prema popisu aktivnih članova udruga je tijekom 2018. imala 78 članova. Osim članova, na našim aktivnostima sudjeluju i ostala djeca, mladi i svi koji žele.

Tijekom 2018. volonterski doprinos u radu udruge  dalo je 25 izviđačkih voditelja i volontera, te su zajedno odradili  4.040 volonterski sati. U 2018. Provodili smo projekte Prirode čuvari skauti pravi, Budi zdravo to je tvoje pravo, JIP -Izviđači su zdrava strana života, 17. FIPO Fest, Let’sgocamping, Zov prirode, Vodena abeceda, Izviđački kampovi „Stvaramo bolji svijet“ i DGO Metropola  – Dan GČ.

  •  Pomaže li Grad rad Vaše udruge i na još neke načine? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

U pravilu, naša je suradnja s Gradom dobra. Mišljenja samo da bi suradnju s Gradom mogli još više proširiti i ojačati, za što vjerujemo da će se i dogoditi jer je na otvaranju 13. Zborovanja SIH-a, zamjenica gradonačelnika najavila potpisivanje sporazuma sa Savezom izviđača Hrvatske, kako bi Grad Osijek dobio povelju i postao Grad prijatelj izviđača.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Izuzetno cijenimo transparentnost i smatramo da je  jako važna.

RAD No, smatramo da je i važno promatranje rada jedne udruge svih 365 dana u godini, a ne samo za projekte za koje su odobrena sredstava.

Stoga predlažemo da se prilikom ocjenjivanja projekata uzme u obzir ukupni rad jedne udruge tijekom cijele godine.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: