NATALIJA HAVELKA Osijek je prvi grad koji je potpisao Povelju potpore Forumu mirotvorna škola

Natalija Havelka, project manager Centra za mir, nenasilje i ljudska prava

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava osnovan je prije 26 godina. Djelovanje njegovih članova i članica je usmjereno na izgradnju mira, zaštitu i promoviranje ljudskih prava i sloboda, te promicanje kreativnih metoda rješavanja sukoba na individualnoj, grupnoj i političkoj razini. O projektu „Mir je u našim rukama – program Mirotvorna škola“, nagradi za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“, te ostalim projektima koje provodi, govori project manager Centra, Natalija Havelka.

  • Centru za mir, nenasilje i ljudska prava u 2019. godini osigurano je 17.000 kuna za projekt „Mir je u našim rukama – program Mirotvorna škola“. O kakvom je projektu riječ? Gdje će se i kada provoditi?

Riječ je o projektu „Mir je u našim rukama – program MIROTVORNA ŠKOLA 2018.“ koji sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodimo ga u partnerstvu s Msvijetom, Udrugom Pobjede i Agencijom lokalne demokracije.

Mirotvorna škola je višegodišnji program koji podržava i promovira školu kao zajednicu koja na temeljima mirotvorstva, kulture nenasilja, solidarnosti i suradnje potiče društvenu uključenost mladih – škola kao zajednica i škola u zajednici.

NENASILNO DJELOVANJE U poslijeratnom i post-totalitarnom, te na ideološkim osnovama podijeljenom društvu mirotvorstvo u obrazovnom kontekstu povezuje aktivno građanstvo sa stavovima, vrijednostima i umijećem nenasilnog djelovanja što prepoznajemo potencijalom održivog razvoja.

Ciljevi programa su učiniti vidljivim i društveno vrednovanim mirotvorni doprinos mladih u školskim i lokalnim zajednicama; osnažiti mirovne kapacitete škola koje promiču mirotvorstvo; zagovarati koncept mirotvornih škola.

Program razvijamo od 2015. kada smo u sklopu naše mirovne nagrade po prvi puta dodijelili posebno Priznanje Mirotvorna škola. Priznanje osim povelje sadržava i nagradni šesto-dnevni studijsko-edukativni posjet istočnoj Hrvatskoj radi produbljivanja i promišljanja teme mir je u našim rukama, unapređivanja specifičnih znanja i vještina te stjecanja novih iskustava i kontakata.

NOMINACIJE Odaziv škola je odličan, u četiri godišnja ciklusa nominirano je 51 osnovnih i srednjih škola iz 13 županija.

Susreti i razmjena iskustava učenika i nastavnika nominiranih škola rezultirali su porastom motivacije i povezivanjem te je kroz dvije godine pokrenuta, sada već samostalna, neformalna inicijativa Forum Mirotvorna škola koji ima svoju platformu, koordinaciju, zajedničke ciljeve i aktivnosti. Okuplja 15 škola i pet organizacija. Grad Osijek i Grad Daruvar podržavaju inicijativu.

POVELJA Početkom svibnja Grad Osijek je potpisao Povelju potpore Forumu mirotvorna škola. Osijek je prvi hrvatski grad koji je potpisao ovu povelju.

Aktivnosti u godišnjem ciklusu ovog programa provodi se od 1. studenoga 2018. do 31. listopada 2019. godine.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Vrlo smo zadovoljni dobivenim iznosom koji ćemo utrošiti u provedbu aktivnosti Programa Mirotvorna škola. Naime, ovaj program već nekoliko godina sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nažalost svake godine  sve manjim iznosom, stoga nam je potpora grada za završetak ovogodišnjeg ciklusa Programa vrlo važna, potrebna i značajna.

  • Za mirovnu nagradu Krunoslav Sukić ove će se godine iz proračuna izdvojiti 6.000 kuna. Nagrada se dodjeljuje po 11. put. Koliko vam je značajna podrška grada za ovaj projekt/program?

Mirovnu nagradu smo pokrenuli jer smo procijenili da bi društveno priznanje mirotvorstva – proslava i zahvala –  bio važan dodatni način građenja kulture mira i osnaživanja  za mirotvorstvo. Brojnost, kvaliteta i zemljopisna rasprostranjenost nominacija za Nagradu i priznanja koje svake godine primamo, te rastuća vidljivost nagrade u Hrvatskoj i regiji za nas su potvrda društvene važnosti i vrijednost ove mirovne nagrade.

MIROVNA NAGRADA Nagrada je prepoznata kao OSJEČKA mirovna nagrada i postala promotorom kulture mira u Hrvatskoj i  Jugoistočnoj Europi.

Ovu nagradu dodjeljujemo za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja u Republici Hrvatskoj. Namijenjena je osobama, organizacijama, školama koji ispravno življenje za dobro ljudi, zajednice i prirode svjedoče građanskom i ljudskom zauzetošću koja oslobađa kreativne potencijale povezujući osobni razvoj i opće dobro. Ovom Nagradom promoviramo pristup miru kao razvojnoj poluzi, a ne samo kao odsustvu ili sprječavanju rata ili poslijeratnom pomirenju.

PRIZNANJA Nagradu dodjeljujemo u četiri kategorije, a uz glavnu Nagradu dodjeljuju se i priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava, priznanje za KNJIGU GODINE, te priznanje MIROTVORNA ŠKOLA za osnovne i srednje škole. 

Nagrada se dodjeljuje na temelju javnog natječaja. Sastoji se od plakete i novčanog dijela (5.000 kuna). Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA sadrži i nagradno studijsko putovanje, a dodjeljujemo ga školi koja potiče odgoj za mir, primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba, suradnju i aktivno građanstvo te solidarno sudjeluje u unapređivanju života svoje školske i lokalne zajednice .

Trošak organizacije godišnjeg ciklusa nagrade je 25.000, kuna.

ORGANIZACIJA Iako ćemo dobivenim  sredstvima Grada Osijeka pokriti samo dio organizacijskih troškova, ne možemo reći da smo nezadovoljni dobivenim iznosom.

Grad Osijek našu nagradu podupire već duži niz godina svojim donacijama. Također nas podupire HNK u Osijeku dajući nam na korištenje prostor foyer—a za održavanje svečane dodjele nagrade, zatim osječki umjetnici pro bono izvedbama, građani i organizacije civilnoga društva, tvrtke malim donacijama, veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u RH financijski i dolaskom na svečanu dodjelu, te naši volonteri koji nose cjelokupnu organizaciju godišnjeg ciklusa Nagrade.

  • Koji su drugi izvori prihoda vašeg centra?

Financijsku podršku radu Centra, osim Grada Osijeka, ove godine pruža Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Osječko-baranjska županija, Agencija za mobilnost i programe EU, Nacionalne agencije za mobilnost Švedske i Italije, te Europska komisija iz Fonda za azil, migracije i integraciju, Veleposlanstvo Kraljevine Nizoemske. Također očekujemo i podršku Ministarstva pravosuđa.

Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom? Pomaže li grad rad vašeg centra na još neki način?

S Gradom Osijekom surađujemo dugi niz godina, a unazad nekoliko godina suradnja se intenzivirala posebice na projektima prve mirovne nagrade i Programa Mirotvorne škole.

IDENTITET Grad Osijek, uvrstio je Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ u kulturni identitet grada.

Projekt Mirotvorna škola podržava prijemom nagrađene škole te razgovorom gradonačelnika, Ivana Vrkića na temu mirne re-integracije Podunavlja u čijoj je realizaciji osobno sudjelovao, te o postignućima i poteškoćama poslijeratne izgradnje mira u istočnoj Hrvatskoj, a od ove godine i financijski.

Posebno bih istakla suradnju Grada na provedbi projekta INTEGRA – Integracija državljana trećih zemalja putem urbanih partnerstva koji se financira sredstvima Fonda za azil, migracije i integraciju Europske unije. Osmišljen je kako bi unaprijedio proces dugoročne integracije državljana trećih zemalja u pet država članica EU (Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Italija i Slovačka), putem razmjene znanja i iskustava među gradovima.

POTPORA Jedna od aktivnosti projekta bila je izrada plana lokalne integracije za Grad Osijek koji je prvenstveno pripremljen kao potpora Gradu Osijeku u izradi gradske strategije i akcijskih planova za integraciju državljana trećih zemalja. 

U izradi Plana lokalne integracije aktivno su sudjelovali i predstavnici Grada Osijeka. Grad Osijek je postao primjer dobre prakse u ovom pitanju budući jedini u Hrvatskoj ima izrađen Plan lokalne integracije. U Planu su definirani opći i specifični ciljevi u odabranim područjima (obrazovanje, zdravstvena zaštita i socijalna skrb; zapošljavanje i stanovanje; lokalni kapaciteti; sigurnost i podizanje svijesti građana) u dva moguća scenarija, mjere i pokazatelji postignuća te predložene aktivnosti za postizanje ciljeva i mjera integracije državljana trećih zemalja u Gradu Osijeku. Tijekom ove godine na osnovi ovog plana provodimo aktivnosti zagovaranja i podizanja svijesti o ovoj problematici na nacionalnoj i EU razini.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna doprinosi načelima dobrog upravljanja.  Vrlo je važno da građani Grada Osijeka imaju potpune, točne i pravodobne informacije o prihodima i rashodima gradskog proračuna, te da ih se na taj način potiče da prate aktivnosti Grada i sudjeluju u njihovu kreiranju.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: