SANJA VUKOVIĆ-ČOVIĆ Podižemo razinu informiranosti mladih o područjima iz nacionalnog, ali i gradskog programa za mlade

Sanja Vuković-Čović, direktorica PRONI Centra za socijalno podučavanje

PRONI Centar za socijalno podučavanje je nevladina, neprofitna udruga građana osnovana 1998. Posebnu pozornost u svom radu posvećuje mladima, uvažavajući različitosti etničkog podrijetla, vjere, kulture, spola i rase. O projektu INFO START, suradnji s Gradom Osijekom, te drugim projektima koje provode, govori direktorica PRONI centra, Sanja Vuković-Čović.

  • Iz proračuna je Grada Osijeka za 2019. godinu PRONI Centar za socijalno podučavanje za projekt INFO START dobio 22.000 kuna. O kakvom je projektu riječ? Gdje i kada se provodi i koliko će osoba biti uključeno u njega?

INFO START obogaćuje program Regionalnog info centra za mlade Osijek aktivnostima koje će se provoditi u šestomjesečnom razdoblju, počevši od lipnja ove godine. Aktivnosti su izrazito šarolike i sve ciljaju podići razinu informiranosti mladih o područjima iz nacionalnog, ali i gradskog programa za mlade.

ŽIVOTNE VJEŠTINE Konkretno, provodit će se informativne i obrazovne aktivnosti u obliku petodnevne izobrazbe „Mala škola životnih vještina“, ovaj puta s nadograđenim vještinama koje će nam prenijeti partnerska organizacija ISKRA Waldorfska inicijativa.

Zatim nam slijedi kontinuirana provedba „Hangout” druženja – sastanci neformalne skupine mladih, provedba manifestacije iMOS 2019 – Informiranje mladih Osijek, ali i promoviranje uspjeha naših mladih sugrađana kroz rubriku Promocija uspješnih mladih. Nadalje, događat će se i informiranje o temema relevantnim za mlade ljude, kroz određene mogućnosti za njihov razvoj i aktivno sudjelovanje, poput YOUTH Wiki, ERASMUS+ s osobitim naglaskom ove godine na Europske snage solidarnosti, Garancija za mlade, Dijalog s mladima, Europski portal za mlade. Slijedi nam i održavanje Info-točaka i sustava vršnjačkog informiranja u 3 srednje škole u Osijeku; te neizostavni nastavak suradnje sa članovima Savjetodavnog odbora (SO) RICM-a Osijek, Zajednicom info centara za mlade u Hrvatskoj  te  Europskom agencijom za informiranje i savjetovanje mladih (ERYICA), kao i kontinirani rad s volonterima.

BROJ Direktno ćemo obuhvatiti 140 mladih, međutim broj neizravnih korisnika bit će neusporedivo veći.

Napomenimo samo da će kroz navedeno razdoblje biti provođeno i on-line informiranje, a posjete stranicama Regionalnog info centra za mlade bilježimo s preko 140.000 jedinstvenih (IP) adresa.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Iznos financiranja koji je odobren nije ujedno i onaj kojeg smo zatražili kao potreban za provedbu aktivnosti.

NAMJENSKI Međutim, s obzirom da se radi o sufinanciranju, uspjet ćemo provesti već opisane aktivnosti, na koje će se su potpunosti namjenski utrošiti odobreni iznos.

  • Pomaže li Grad rad vaše udruge i na drugi način osim sredstvima iz proračuna?

Grad Osijek je partner od početka provedbe našeg programa Regionalnog info centra za mlade Osijek, a osobito se ističe kroz aktivno sudjelovanje u radu Savjetodavnog odbora Info centra za mlade.

DOBRA PRAKSA Radi se o modelu koji je od 2009. primjer dobre prakse, kako u Hrvarskoj tako i u inozemstvu.

Osim toga, na mrežnim stranicama stranicama Grada nalazi se direktna poveznica na stranice Info centra, što predstavlja, osim iskazane podrške i izravan utjecaj na vidljivost ovog programa usmjerenog mladima, ne samo grada Osijeka nego i šire.

  • Koje još projekte i aktivnosti planirate u ovoj godini?

Pred nama su brojne aktivnosti kroz nekoliko vrlo interesantnih projekata financiranih kroz europske fondove, ali i iz nacionalnih i sredstava igara na sreću, kojima doprinosimo razvoju našeg grada.

DJELOVANJE Budući da PRONI Centar za socijalno podučavanje djeluje nacionalno i na međunarodnoj razini ne bi se ograničavali samo na promociju lokalnih događanja i aktivnosti.

Pozivamo sve da posjete stranice www.proni.hr, www.icm-osijek.info, ali i stranice info-centara za mlade u Vukovaru i Sisku, Volonterskog centra u Vukovaru, te profile na društvenim mrežama i pogledaju što bi im bilo interesantno ili vide mogućnost za sudjelovanje, kao korisnici, volonteri, budući kolege, suradnici, partneri.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Suradnja s Gradom se odnosi na sferu operativnog rada, dogovaranja i provođenja aktivnosti iz zajedničkog područja djelovanja formuliranim javnim politikama.

DRUŠTVENE DJELATNOSTI Predominantno se to odnosi na područje društvenih djelatnosti.

Stoga suradnju s Gradom promatramo kroz djelovanje zaposlenika navedenog odjela i pripadajućih odsjeka, gdje možemo izraziti samo zadovoljstvo zajedničkim radom i suradnjom. Također bismo naglasili pozitivnu suradnju sa Savjetom mladih Grada Osijeka.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

S obzirom da funkcioniramo kao udruga građana koja od 1998. godine do danas funkcionira projektno, te proračun temeljem načela dobrog upravljanja objavljujemo javno, držimo da je to izrazito važna stavka čiju provedbu zdušno podržavamo. Poštivanje navedenog načela, koje podrazumijeva transparentost, važno je i zbog stjecanja ili održavanja povjerenja građana. Koje, doznajemo temeljem istraživanja, nije na visokoj razini prema svim institucijama, a jedno je od temeljnih faktora razvoja socijalnog kapitala.

PRORAČUNSKA PITANJA Dodatno, nije samo u pitanju činjenica da se radi o lokalnoj zajednici u kojoj ti isti građani žive te ih se sva proračunska pitanja direktno dotiču na dnevnoj razini, nego i činjenica da veliki broj građana uplaćuje novac od vlastite plaće u taj isti proračun.

Stoga je transparentnost proračuna ujedno i minimum standarda prema direktnim dionicima i kreatorima istoga i nužno je zadržati ovu visoku ocjenu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: