NADA JOVANOVIĆ Povjerenje građana u institucije moguće je povratiti uz apsolutnu transparentnost proračuna

Nada Jovanović, voditeljica Francuske alijanse Osijek

Utemeljen 1897. godine, Francuski klub Osijek funkcionira pod imenom Francuska alijansa Osijek od 2009. godine. Udruga je sastavni dio hrvatske mreže Francuskih alijansi te članica međunarodne mreže Francuskih alijansi. O ovogodišnjoj Frankofoniji, drugim projektima koje provode, te suradnji s Gradom Osijekom, govori voditeljica Francuske alijanse Osijek, Nada Jovanović.

  • Društvo za kulturnu suradnju Francuska alijansa Osijek u sklopu je Programa javnih potreba u kulturi za 2019. dobilo 5.000 kuna proračunskog novca za program „Frankofonija u Osijeku 2019. – godišnji kulturni program“. Što će se sve održati u sklopu ovogodišnje Frankofonije? Kada se i gdje ona održava?

U izdanju 2019., program Frankofonije u Osijeku trajao je od 28. veljače do 30. travnja. Program se već tradicionalno održava u suradnji s kulturnim i obrazovnim institucijama i obuhvaća izložbe, predavanja, radionice, koncert te projekcije frankofonih filmova.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Iznos koji nam je dodijeljen iz Programa javnih potreba u kulturi za 2019. godine je za 40% veći od prošlogodišnjeg, što nas iskreno veseli.

IZNOS Međutim, navedeni iznosi predstavlja manje od 10% ukupnog proračuna projekta te je daleko manji od iznosâ dodijeljenih sestrinskim udrugama od jedinica lokalne samouprave u Dubrovniku, Rijeci, Splitu ili Zagrebu za sličan ili jednak program.

Kao i svake godine, iznos dodijeljen u okviru Programa javnih potreba u kulturi bit će utrošen na djelomično pokrivanje troškova jednog od programskih događanja. U 2019. godini, bit će to organizacija koncerta bihaćkog sastava Jall aux Yeux.

  • Koje još aktivnosti planirate u ovoj godini?

U okviru kulturnog programa udruge, do kraja 2019. godine planiramo sudjelovati u programu koji se provodi u suradnji s Kinematografima Osijek d.d., Francuskim institutom u Zagrebu te Hrvatskim audiovizualnim centrom pod nazivom Rendez-vous au cinéma.

LJETNI SEMESTAR Međutim, ljetni semestar bit će bogat jezičnim i pedagoškim aktivnostima kao što su jezične radionice u okviru Dana Europe te radionice u suradnji s Izviđačkim klubom Javor, program cjelodnevnog boravka djece od 7 do 12 godina Ljeto s Franom, učenje francuskog kroz kazalište XX stoljeća i sudjelovanje u Tjednu cjeloživotnog učenja.

  • Koliko članova brojite i koje sve projekte provodite?

Udruga trenutno broji 137 članova koji su uključeni u različite kulturne ili pedagoške programe i projekte. Osim već navedenih – Frankofonije u Osijeku ili Ljeta s Franom, tu su još i programi koje provodimo u partnerstvu s drugim institucijama, organizacijama ili udrugama, programi volontiranja ili učenja francuskog u frankofonim zemljama, djelovanje knjižnice i medijateke, razvojni projekti hrvatske frankofone mreže koji se uglavnom provode i koordiniraju iz Osijeka te, za kraj, tečajevi i jezične radionice za djecu i odrasle.

  • Na koji se način financirate?

Kulturni i dio programa promidžbe francuskog jezika i frankofonih kultura financira se većim dijelom iz programa financiranja Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te manjim dijelom iz subvencije Francuskog veleposlanstva i programa jedinica lokalne samouprave.

VLASTITA SREDSTVA Sve ostale troškove udruga pokriva vlastitim sredstvima odnosno prihodima od članarina, jezičnih radionica i tečajeva.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Kao i većina udruga koje djeluju na području grada Osijeka, jasno nam je da financijska situacija ne dopušta veću materijalnu pomoć.

KONTAKTI Također, s vremenom, ostvarili smo kontakte s većinom gradskih odjela i službi koji su uvijek voljni odgovoriti na upite te se odazvati našim pozivima.

Međutim, naša vizija lokalne zajednice podrazumijeva jedinice lokalne samouprave koje su aktivno uključene i angažirane u provedbu institucionalnih ali i izvaninstitucionalnih projekata kroz materijalni i nematerijalni doprinos poput stavljanja na raspolaganje prostora i infrastrukture kojom raspolažu.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Povjerenje građana u institucije, ali i udruge, moguće je povratiti isključivo uz apsolutnu transparentnost proračuna. Stoga ovu ocjenu smatramo iznimno pozitivnom i bitnom za grad Osijek i sve korisnike gradskog proračuna.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: