MARIJANA BOŠNJAK Film je sredstvo koje komunicira sve pojave u društvu, bile one pozitivne ili negativne

Kinematografi Osijek d.d. trgovačko su društvo koje se bavi kino prikazivačkom djelatnošću. Društvo raspolaže s dvije atraktivne zgrade- kinom Urania i kinom Europa. Kinematografi su član prestižne europske kinoprikazivačke grupacije EUROPA CINEMAS i kao takvi imaju otvoren pristup programima EU – MEDIA, odnosno EURIMAGES. O projektima Ciklusi sjećanja, Medijska kultura za školarce, Cinema Jazz Festival i Cool Tour, govori direktorica Kinematografa, Marijana Bošnjak.

  • Kinematografima Osijek d.d. u 2019. je godini za projekte Ciklusi sjećanja i Medijska kultura za školarce osigurano po 10.000 kuna proračunskog novca. O kakvim je projektima riječ? Kada i gdje se oni provode?

Oba projekta imaju kontinuitet više od 10 godina. Veliki broj projekcija, osobito u sklopu programa Medijska kultura za školarce, prikazuje se izvan redovitih projekcija. Program medijske kulture prilagođen je školskom kurikulumu. U suradnji s profesorima radimo tematske filmske cikluse za posebno osjetljive društvene teme koje je teško pojasniti djeci. Primjerice,  svi mi znamo da u školama ima djece s posebnim potrebama ili nekakvim hendikepom. Njih često vršnjaci, koliko god mi pokušali na njih utjecati, ne prihvaćaju dobro.

EMPATIJA Onda kod nas pogledaju, recimo, film „Čudo“ i već za vrijeme projekcije stvaraju jednu posebnu empatiju, jer ispred sebe imaju potpuno nepoznatu osobu s kojom se mogu solidarizirati.

Program Ciklusi sjećanja revije su ciklusi filmova poznatih redatelja. Riječ je o  projekcijama visoko vrijednih filmskih ostvarenja koja su se stvarala kroz različita filmska razdoblja. To je vrlo skup programu, budući da su ti filmovi na novim medijima gotovo potpuno nedostupni i iziskuju velika financijska sredstva. Njih radimo ovisno o dostupnosti filmske građe i uvijek budu insertirani u naš redovni program.

GODIŠNJICA Baš ovih dana imamo filmove posvećene Charlieu Chaplinu, budući da se obilježava 130. godišnjica njegova rođenja. U sklopu programa prikažemo minimalno 10-ak filmova godišnje.

Postoji jedan dio filmofila koji aktivno dolaze baš na te projekcije. Jedan od najposjećenijih filmskih ciklusa takvog tipa bio je Bergmanov ciklus za koji smo unaprijed rasprodali sve projekcije.

  • Za Cinema Jazz Festival dobili ste 5.000 kuna. Kada se festival održava i što će sve posjetitelji moći vidjeti?

Na žalost, to su jedina sredstva koja smo dobili za taj program i moram reći kako su nam ona nedostatna. Radimo na tome da prikupimo sredstva i iz drugih izvora, s obzirom da je trošak održavanja festivala puno veći. Planiramo održati program na jesen ili ga eventualno odgoditi za iduću godinu.

INTERES Mi smo prije nekoliko godina imali jednu verziju tog festivala, Limited Edition 3. Postojao je strašno veliki interes publike i kompletan je program unaprijed rasprodan.

  • Za projekt „Cool-Tour“ financirani ste s 5.000 kuna proračunskog novca. O kakvom je projektu riječ?

To je program koji se radi u suradnji s veleposlanstvima i konzularnim predstavništvima drugih zemalja, kako bi druge zemlje predstavili na zanimljiv način.

ŠETNJA Riječ je o jednoj kulturnoj šetnji po drugim kulturama i drugim jezicima.

Zadnji ciklus koji se mogao vidjeti bio je indijski. U rujnu ćemo nastaviti s revijama, odnosno filmskim festivalom, a sada nam predstoji festival poljskih filmova.

  • Koji su drugi izvori financiranja Kinematografa Osijek d.d.?

Ove smo godine od HAVC-a dobili 90.000 kuna, imamo stalnu potporu Europa Cinema, a tu su i prihodi od prodaje ulaznica.

Moram naglasiti kako imamo 19 autorskih programa isključivo u području razvoja filmske kulture i edukacije o filmu koji se prikazuju izvan redovitih projekcija. Za te programe mi, na žalost, nemamo dostatnu potporu na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao što imaju neka druga kina.

JAVNA KULTURA Ne odustajemo od provedbe programa javne kulture zato što smatramo da je to iznimno važno.

Film je sredstvo koje komunicira sve pojave u društvu – bile one pozitivne ili negativne.

  • Koliko je novca na godišnjoj razini potrebno Kinematografima za nesmetano funkcioniranje?

Za ovo što sada radimo – da bi se posebni programi održavali neometano i u kontinuitetu i da bi polučili maksimalni rezultat, potrebno nam je barem milijun kuna.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

S gradom, otkako je Ivan Vrkić gradonačelnik, imamo dvosmjernu komunikaciju. Suradnjom smo stoga vrlo zadovoljni.

KONZULTACIJE Grad dogovara programe skupa s nama, vrlo često se konzultira kada je filmska kultura u pitanju.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Kao i u svakom poslovanju, a osobito u poslovanju javne uprave, smatram da je transparentnost od najveće važnosti. Ona nudi jasnu sliku građanima na što se troše sredstva kojima, između ostalog, i oni pune proračun.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s