IVICA LUČIĆ Uvijek smo zahvalni na svakoj kuni koja nam se dodijeli i vjerujte da ju dobro utrošimo

Protekle je godine predstave Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku gledalo oko 60.000 gledatelja. Posjećenošću i reakcijama publike u kazalištu su zadovoljni, a u novoj sezoni za najmlađe gledatelje pripremaju četiri premijerna naslova. O sredstvima iz gradskog proračuna, predstavama i planovima govori ravnatelj Dječjeg kazališta, Ivica Lučić.

  • Za Dječje je Kazalište Branka Mihaljevića u 2019. godini za redovnu djelatnost iz gradskog proračuna namijenjeno 4.851.025 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? Je li on isti, odnosno veći/manji nego prošle godine?

Iznos koji je Osnivač ove godine predvidio za rad Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića veći je od iznosa za 2918. godinu i na tome zahvaljujem. Vrlo sam zadovoljan, mada ima potreba zbog kojih bi iznos trebao biti i veći.

ZADOVOLJNI Međutim, za redovito poslovanje i održavanje djelatnosti kazališta dovoljan je i ovaj.

Kad bismo imali više sredstava mogli bismo se „pozabaviti“ investicijama za opremanje i uređenje kazališta što uvijek čeka „bolja vremena“. Ali, kako smo se znali ponašati s manjim sredstvima, još će nam lakše biti s ovim iznosom.

  • Koji su drugi izvori prihoda kazališta?

Osim iz proračuna kazalište se financira i iz vlastitih prihoda. U to spada prihod od ulaznica, najma dvorane, članarine, donacije (ove godine u Osijeku se održava SLUK pa će dio poslovnih subjekata financijski potpomoći održavanje ove manifestacije).

U VRHU Napominjem da je udio vlastitih prihoda u ukupnim prihodima u našoj ustanovi toliki da po tome pripadamo u sam vrh kazališta u Hrvatskoj, čak preko 20%.

Ministarstvo kulture također doznačuje određena sredstva koja se na godišnjoj razini kreću oko 100.000,00 kuna, što za programe, što za investicije.

  • Koliko je novca Dječjem kazalištu neophodno za neometano funkcioniranje?

Novca nikad dosta. To nam je svima jasno. Uvijek smo zahvalni na svakoj kuni koja nam se dodijeli i vjerujte da ju dobro utrošimo.

NEMA LUKSUZIRANJA Čak i kad bismo dobivali dvostruko više imali bismo na što potrošiti, a ne bismo se luksuzirali. To je kod nas tako.

I sada funkcioniramo neometano, ali bilo bi dobro neometano funkcionirati, recimo, s novim namještajem ili računalom ili reflektorima ili fasadom, pločicama, stolarijom, teretnim kombijem…. ufff. Bilo bi neometanije, ali i ovako je dosta dobro.

  • Koliko premijernih naslova imate u ovoj sezoni? Kako ste zadovoljni posjećenošću i reakcijama publike?

Uobičajeno je četiri premijerna naslova u sezoni. Tako je planiran program. Nekada se poslože zvijezde pa bude i pet, ali to iziskuje malo više napora jer je teško uskladiti vrijeme za izvođenje predstava i pokusa za novu predstavu. A i financijski je problem. Pod ovim uvjetima (broj glumaca, tehničara, opremljenost u tehničkom smislu) optimalno je četiri premijere u sezoni, pa će tako biti i ove.

OBNOVE Osim toga obnovljene su i dvije predstave iz ranijih godina, ali dulje vrijeme nisu bile na repertoaru.

Što se tiče posjećenosti naših predstava zadovoljan sam mada uvijek može bolje. Vodimo evidenciju o broju posjetitelja i na godišnjoj razini imamo oko 60.000 gledatelja. Taj je broj nekako konstantan i nema većih promjena. Što se tiče reakcija publike na naš rad, zadovoljan sam jer gotovo uvijek izražavaju pozitivan stav pa čak i oduševljenje našim programom.

REAKCIJE Povratne informacije dobivamo i usmeno i u obliku crteža djece pa i preko društvenih mreža, što pokazuje da vrlo pozorno prate ono što im prikazujemo i uživaju u tome.

  • Koji premijerni naslovi očekuju najmlađe u novoj sezoni?

U novoj sezoni planiramo četiri nova naslova: Trojica u trnju, Pavla Pavličića u režiji Nikole Zavišića, Lav koji nije znao pisati, Martina Baltscheita u režiji Damira Mađarića, prigodna predstava za Božić autora i redatelja Đorđa Dukića, te Ljepotica i zvijer u režiji Petronele Dušove.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Jako je važno znati na koji se način troši novac iz proračuna. Čestitam Gradu Osijeku, odnosno Upravi što je na tome planu postigla takav rezultat.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s