OZANA TOMIĆ Od publike, ali i struke dobivamo samo pozitivne reakcije i na tome smo im zahvalni

Ozana Tomić, umjetnička voditeljica Vokalnog sastava Akvarel

Akvarel je a cappella sastav čiji je zvuk zanimljiv i poseban. Izvodi popularnu glazbu višeglasno, bez instrumentalne pratnje, uz vokalni beatbox i vokalnu imitaciju bas gitare. O novom albumu „Iz sveg klasa“, nastupima i aktivnostima u ovoj godini, kao i suradnji s Gradom Osijekom, govori umjetnička voditeljica Akvarela, Ozana Tomić.

  •  Vokalni sastav Akvarel u sklopu je Programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu dobio 8.000 kuna proračunskog novca za Album jazz-pop a capella obrada tradicionalnih slavonskih pjesama. O kakvom je projektu riječ, što se na albumu nalazi i kakav je odjek publike?

Radi se o, kako i piše, albumu na kojem se nalaze tradicijske slavonske pjesme – njih 10, ali obrađene na jedan nov, Akvarelov način.

DOBAR SPOJ Olja Dešić ih je aranžirao u pop-rap, jazzy a cappella duhu i dobio fenomenalan spoj tradicije i suvremenog koje zasigurno oplemenjuju glasovi vokalnog sastava Akvarel.

To je drugi nosač zvuka VS Akvarel i zove se „Iz sveg klasa“.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim sredstvima? U što su ona utrošena?

Svakako smo zadovoljni sredstvima koja smo dobili od Grada jer su nam neophodna za djelomično ostvarenje planiranog. Sve o opravdanosti trošenja sredstava koja smo dobili u sklopu Programa javnih potreba u kulturi za 2019. nalazi se u Izvješću koje je i poslano Gradu.

  • Tradicionalne slavonske pjesme na jazz-pop način! Kako ste došli na ideju snimanja ovakvog albuma?

Ideja je došla nakon gostovanja na Etno festivalu u Neumu, a na poziv Jurice Pađena. Tamo smo i za tu smo prigodu izveli pjesmu Crne oči nakon čega je došla ideja o cijelom albumu. Izbor pjesama, aranžiranje (Olja Dešić aranžer i producent), uvježbavanje i snimanje u studiju (Hard Work, Požega) te na kraju i izdavanje video uratka (Škripi đeram, Cinematic studio) i promocija odnosno predstavljanje samog albuma „Iz sveg klasa“ (Croatia Records).

DUG PUT Zvuči lako, ali vjerujte nije. Dug je put od ideje do realizacije.

  • Koliko članova brojite? Koliko se često sastajete? Kako birate repertoar za vaše nastupe?

Akvarel su Nera Mamić (sopran), Ozana Tomić (sopran i umjetnička voditeljica), Ivana Marinić (alt), Marina Hlupić (alt), Dora Vestić (alt), Davor Solanović (tenor), Alan Marinić (bas), Vanja Hrvoje Dražić (beat box, rap) i Tomislav Jambrešić (tonski majstor).

REPERTOAR Sastajemo se barem dva puta tjedno, a repertoar zajednički odabiremo.

Nešto po svom ukusu, a nešto (ukoliko je moguće) kao dio programa koji se od nas zahtijeva za određenu prigodu.

  • Jedinstveni ste sastav u gradu, a vjerujemo i šire. Kako publika reagira na a cappella pjevanje? Koliko često imate koncerte i koji su vam nastupi ostali najupečatljivijima?

Od publike, ali i struke dobivamo samo pozitivne reakcije i na tome smo im zahvalni. Teško je nekada povjerovati da to sve izvode „samo“ glasovi jer su nam aranžmani, u velikoj većini, prepuni obrata, različitih harmi, stapanja, izmjena solističkih i back dionica, a poglede nekako uvijek najviše privlače bas i beat box.

NASTUPI Najupečatljivije nastupe je teško nabrojati jer ih je zaista bilo puno, a i svaki nas na neki način oplemeni.

Ali od svih zasigurno posebno mjesto imaju nastupi na RetrOpatijskom festivalu, “Sretan rođendan, naredniče Pepper!” koncertni spektakl Beatles Revival Orchestra u Lisinskom, svaki nastup s Nenom Belanom i Fiumensima, Etno fest Neum, Aurea fest Požega, 64. zagrebački festival, samostalni koncerti Jug II, Doma HV-a, mali nastupi za škole ili vrtiće, ma stvarno su svi posebni i dalo bi se nabrajati.

MJESTO Svaki nastup ima svoj svoje mjesto u Akvarelovom postojanju i uz njega rastemo kao ljudi i kao pjevači.

  • Koje sve aktivnosti planirate u ovoj godini?

Kod Akvarela nema pauze u 10 godina postojanja. Kada čovjek zna da članovima to nije posao već ljubav, shvaća što tih 10 godina znači.

SINGL U 2019. smo izdali svoj novi video uradak za singl „Škripi đeram“ te drugi nosač zvuka „Iz sveg klasa“ i promovirali smo ga u Zagrebu i Osijeku.

Predstavili smo županiju i Osijek u Austriji i Njemačkoj, te ćemo uskoro i u Mađarsku i na naše more, a plan je tijekom ove godine predstaviti album u Slavoniji i šire. Zasigurno ćete čuti što radimo.

  • Pomaže li vam grad Osijek na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s gradom?

Suradnja s Gradom je kvalitetna, uzajamna. Bilo je trenutaka kada smo morali sve sami, ali nekako se tijekom vremena nađu pojedinci koji prepoznaju vrijednost i važnost u onom čim se bavimo, a prepoznaju i što to znači za Osijek i njegovu promociju.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Pretpostavljam da svi odgovaramo slično. Transparentnost u korištenju proračunskih sredstava je izuzetno važna jer su upravo ta sredstva koja se ulažu u projekte javna te je i njihovo trošenje od javnog interesa.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: