DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ Ove godine GISKO obilježava 70. godina od osnutka

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek ima više od 12.000 korisnika. To je mjesto na kojem se, osim posudbe knjiga i čitaonice, organiziraju i razne izložbe, radionice,  programi za djecu… O financiranju, obilježavanju 70. godina osnutka, novoj zgradi Sveučilišne knjižnice, te suradnji s Gradom Osijekom, govori ravnateljica GISKO-a, Dubravka Pađen Farkaš.

  • Za program knjižnične djelatnosti gradskog karaktera, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek iz programa je javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2019. godinu dobila 2.460.000,00 kuna. Je li to dovoljno? U što će se ta sredstva utrošiti?

Dobivena će se sredstva utrošiti, za što su, prema Financijskom planu i osigurana – na kupovinu, odnosno nabavu građe, materijalne troškove te rashode za zaposlene djelatnike.

  • Koliko je važna uloga Grada Osijeka u financiranju GISKO-a?

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek informacijsko je, obrazovno i kulturno središte koje je svojim uslugama na raspolaganju svim našim sugrađanima, ali i široj zajednici.

KVALITETA Budući da je jedan dio ukupnih sredstava Grada Osijeka namijenjen nabavi građe, važno je napomenuti da je stabilan i kontinuiran razvoj zbirki pretpostavka za kvalitetno funkcioniranje Knjižnice i zadovoljavanje potreba korisnika.

Kako narodne knjižnice trebaju osigurati najširi izbor građe svih vrsta – od tradicionalne do one na novim medijima, potrebno je osigurati i odgovarajuću opremu za njihovo korištenje.

  • Na koji se način inače financira GISKO? Koliko vam je sredstava potrebno na godišnjoj razini da bi nesmetano funkcionirali?

Gradska i sveučilišna knjižnica financira se iz nekoliko različitih izvora: Ministarstva znanosti i obrazovanja, proračuna Grada Osijeka, Ministarstva kulture, vlastitih prihoda, OBŽ i donacija.

  • Koje projekte planirate ove godine? Koliko je u tom slučaju važna podrška Grada?

GISKO ove godine obilježava 70. godina osnutka (8. veljače 1949.) iako se u Osijeku već 1844. godine, po uzoru na ostale gradove u Hrvatskoj osniva „ Ilirska“ čitaonica, preteča Gradske knjižnice, pa možemo reći da Osječani “čitaju” već punih 175 godina.

AKTIVNOSTI Za ovu smo godinu odlučili svojim sugrađanima prirediti čitav niz prigodnih aktivnosti kojima ćemo tijekom čitave godine obilježavati ovu važnu obljetnicu.

Jedan od novih programa „Kazalište u Knjižnici srijedom“ započeo je  prije tri tjedna u suradnji s Fakultetom za odgojno obrazovne djelanosti, premijerom ambijentalne procesne drame „Frau Thildy: Matilda Wilhemina Gillming udana Hengl 1880.-1966.“, u izvedbi osječke glumice Mire Perić, koja potpisuje tekst i režiju predstave.

Nastavljamo s projektom digitalizacije građe, te uspješnim projektom „Ukorak s vremenom – osnove rada na računalu“ namijenom osobama treće životne dobi i čitavim nizom novih aktinosti.

  • Kako stojite po pitanju obnove pročelja zgrade GISKO-a? Izveden je dio radova na obnovi ograde i krovišta, no od tada se nije puno napravilo.

U ovoj godini očekujemo da bi se moglo krenuti u obnovu cjelokupnog pročelja zgrade Knjižnice,  što će ovisiti o sredstvima.

  • U nekoliko ste navrata isticali da nova zgrada Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek zapravo neće olakšati rad GISKO-u  te da je Osijek zaslužio imati jednu novu, namjensku, suvremenu zgradu knjižnice. Ima li nekih pomaka po tom pitanju?

Svakako da su Osječani zaslužili novu, suvremenu zgradu knjižnice ili barem obnovljenu i uređenu postojeću zgradu, a osobito u trenutku kada se završi izgradnja zgrade Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra Osijek i dođe do razdvajanja djelatnosti.

NARODNA KNJIŽNICA Ono što je sigurno jest da postoji potreba za narodnom knjižnicom u središtu grada, kako u svrhu njegovoga oživljavanja tako i očuvanja kulturnih funkcija grada.

  • Osijek je jedan od 15 gradova koji je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Izuzetno, upravo zbog toga pozivam naše sugrađane, a vaše čitatelje, da  pogledaju  godišnje izvješće o radu Knjižnice na našim mrežnim stranicama i saznuju na što su se sve potrošila proračunska sredstva za prošlu godinu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s