STEVAN RADOVANČEVIĆ Jedini smo zbor iz Hrvatske koji sudjeluje u projektu „Sing along Concert“

Stevan Radovančević, dopredsjednik HPD Lipa

Hrvatsko pjevačko društvo Lipa osnovano je 1876. i već 143 godine uspješno i neprekinuto djeluje pod istim imenom. Njeguje širok repertoar većinom a cappella skladbi, od renesansne do suvremene glazbe, s naglaskom na klasičnu zborsku literaturu. Danas ovaj amaterski zbor ima oko 80 članova, a 2014. godine proglašen je najboljim hrvatskim amaterskim mješovitim zborom. O skorašnjem sudjelovanju na neđunarodnom projektu „Sing Along Concert ON TOUR“ u Barceloni, suradnji s Gradom Osijekom, Dječjem zboru, te ostalim aktivnostima u ovoj godini, govori dopredsjednik HPD Lipa, Stevan Radovančević.

  • Hrvatsko pjevačko društvo Lipa u sklopu je Programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu dobilo 15.000 kuna proračunskog novca za sudjelovanje na međunarodnom projektu Sing Along Concert „ON TOUR“ u Barceloni. O kakvom je projektu riječ, kada se održava i s kojim ćete se repertoarom na njemu predstaviti?

U godišnjem planu rada HPD Lipa međunarodni projekt Sing Along Concert „ON TOUR“ glavni je projekt u 2019. Još smo se prošle godine počeli pripremati za njega. Riječ je o projektu koji okuplja veliki broj zborova iz cijeloga svijeta.

VELIKA ČAST Lipa je dobila pozivnicu za sudjelovanje, budući da smo našim rezultatima i tradicijom pokazali da smo jedan kvalitetan i priznat zbor u svjetskim razmjerima.

To je projekt koji se održava od 2014. godine i koji ujedinjuje profesionalne i amaterske pjevače. Već uvježbavamo Verdijev Requiem koji ćemo 1. lipnja izvesti uz pratnju solista barcelonskog simfonijskog orkestra. Izuzetno smo počašćeni što smo dobili poziv za taj projekt, a nastupit ćemo s pedesetak pjevača koji su u punom jeku priprema. Istovremeno, upravni odbor radi na osiguravanju sredstava za put na koji idemo krajem svibnja.

PONOS U projektu će sudjelovati oko 800 pjevača iz cijeloga svijeta, tako da smo izrazito ponosno što smo jedini amaterski zbor iz Hrvatske koji u njemu sudjeluje.

  • Iz istog ste programa financirani s 25.000 kuna za redovnu djelatnost u 2019. godini. Je li vam taj iznos dovoljan? U što će se on utrošiti?

Riječ je o sredstvima za našu redovnu djelatnost, a koji je namijenjen za naš hladni pogon. On podrazumijeva organizaciju naša dva koncerta – u lipanjski Lipin koncert, te Božićni koncert koji se tradicionalno za građane održava 25. prosinca.

NATJEČAJI Uz ostale operativne troškove koje imamo za našu redovnu djelatnost, ta nam sredstva nisu dostatna, tako da ćemo se svakako prijaviti na još neke natječaje kako bismo povukli dodatna sredstva.

  • Prošle ste godine, po prvi puta u svojoj povijesti, osnovali i dječji zbor. Koliko članova broji? Koji je raspon njihovih godina? Je li dječji zbor imao već nekih nastupa?

Prvi puta u povijesti imamo dječji zbor i to na inicijativu umjetničkog vodstva Lipe. Imamo 20-ak djece koja redovno vježbaju i koja su već imala prve povijesne nastupe – nastupali su na Božićnom koncertu zajedno sa seniorskom ekipom, kao i na našoj godišnjoj skupštini.

NOVA SEZONA Lipa svoju 143. sezonu završava krajem lipnja, pa ćemo početkom rujna – kada seniori započinju svoje pripreme, okupiti i dječji zbor, te da po potrebi pojačati.

  • Koliko članova brojite?

Danas imamo ukupno 80 pjevača, no nisu svi u punoj aktivnosti. U pravilu, računamo da smo u punom sastavu kada nastupamo da 50 do 60 pjevača.

  • Koje sve aktivnosti planirate u ovoj godini?

Ovogodišnja sezona nama je praktički gotova – jer nam je do kraja lipnja sve isplanirano. Imamo nekih manjih nastupa, no koncentrirani smo na velike pripreme za Barcelonu. Nakon toga u planu je nastup s dva mlada riječka zbora na Osječkom ljetu kulture. Oni će biti naši gosti, a mi ćemo uzvratni posjet, odnosno nastup imati 2020. godine, kada Rijela bude Europska prijestolnica kulture.

IMPOZANTNO Moram istaknuti kako smo prošle godine imali preko 40 nastupa i 80 proba – to je, uvjetno rečeno, 120 nastupa.

Ako godina ima 365 dana, to znači da je svaki treći dan naš pjevač bio angažiran. To je za amaterski zbor jako puno, pa moramo i o tome voditi računa.

  • Na koji način Grad Osijek još pomaže HPD Lipa? Kako ocjenjujete suradnju s gradom?

Izuzetno smo zadovoljni suradnjom. Grad nam uvijek izlazi u susret. Vidimo da se Lipa u gradskim strukturama doživljava kao zbor koji ima status kulturne institucije u amaterskom pjevanju.

PODRŠKA Apsolutno nas podržavaju, a kada govorimo o financijama, onda je to u granicama proračunskih mogućnosti. Svaki projekt koji argumentiramo, za njega i dobijemo podršku.

Sredstava nikada dosta, no Grad, što se ukupne djelatnosti Lipe tiče, praktički financira jednu trećinu naših ukupnih godišnjih potreba.

Moram istaknuti kako je Lipa jedan izuzetno dobro organiziran zbor u smislu da i vlastitim nastupima osiguravamo sredstva.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Transparentnost je jedan od ključnih elemenata za stvaranje pozitivne klime u raspodjeli uvijek nedostatnih financijskih sredstava u financiranju društava koja su aktivna na području kulture.

Iz našeg iskustva – mi imamo stalnu suradnju i komunikaciju. Nikada nismo naišli na zatvorena vrata ili nerazumijevanje za naše godišnje programe koje dostavljamo gradu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2019. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: