ANA ZRNIĆ Kružna kreativnost tematski će zaokružiti protekle četiri Kreativne riznice

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij, besplatno javno događanje koje je namijenjeno svim dobnim skupinama. Organizira ju Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji – Andizet. O ovogodišnjoj Kreativnoj riznici, ostalim aktivnostima te suradnji s gradom Osijekom, govori predsjednica udruge, Ana Zrnić.

  •  Andizet – Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji u sklopu je Programa javnih potreba u kulturi za 2019. dobio 10.000 kuna proračunskog novca za program „Kreativna riznica 2019.: Kružna kreativnost“. Što će se sve održati u sklopu ovogodišnje Kreativne riznice?

Ovogodišnja Kreativna riznica pod krovnom temom Kružna kreativnost održava se od 10. do 13. travnja 2019. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, što ju čini jubilarnom petom. Kružna kreativnost tematski će zaokružiti protekle četiri Kreativne riznice.

IDEJE Izlagače se potiče na promišljanje o ostvarivanju kreativne ideje u svih 12 sektora kreativne industrije, te o kruženju tradicijske i baštinske kulture kroz preradbu bašinskih tema u novim proizvodima kreativne industrije.

Program je ispunjen sa 60 različitih događanja: multimedijskih predavanja, radionica, izložbi, predstava, revija, predstavljanja knjiga, okruglih stolova i panela. Unutar programa svaki posjetitelj može pronaći događaj sukladnovlastitim afinitetima u pojedinim područjima kreativne industrije.

POZIV Ovim putem pozivam, zajedno s timom Kreativne riznice, sve Osječane da posjete Kreativnu riznicu, uživaju u preuređenom, kreativnom prostoru Ekonomskog fakulteta u Osijeku svih dana trajanja, povedu prijatelje i svoje bližnje i druže se u Stankama za nadahnuća.

U Stankama za nadahnuća možete razmjenjivati ideje, družiti se s izlagačima i organizatorima Kreativne riznice i postati dio naše kreativne mreže.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Dobiveni iznos od značajne je važnosti za ukupan proračun projekta. Aktivnosti koje će se financirati dobivenim iznosom odnose se na uređenje prostora u kojem se održava Kreativna riznica (tzv. prostorne instalacije) i po kojem je Kreativna riznica prepoznata i jedinstvena. Ostatak iznosa utrošit će se na nabavku materijala potrebnog za održavanje radionica unutar programa.

  • Koje još aktivnosti planirate u ovoj godini?

Kreativna riznica najveći je projekt Andizeta i održava se redovito jednom godišnje počevši od 2015. godine. Osim Kreativne riznice, Institut Andizet realizira i druge projekte te sudjeluje u brojnim društveno korisnim aktivnostima. U planu je organizacija predstavljanja povijesnog romana OSvojski, video produkcija sektora kreativne industrije, populariziranje kreativne industrije na našim mrežnim stranicama.

PUBLIKACIJE Radimo i na prijevodu naše publikacije Ars Andizetum, te će zainteresirani moći besplatno preuzimat uz hrvatsku i englesku inačicu također i kinesku.

U tijeku je rad na projektu Vilijun kojega smo predstavili nedavno u Americi, a 8. travnja 2019. predstavljamo ga na Kinesko-hrvatskom forumu u Zagrebu. Trenutačno je u tijeku provedba Male škole baštine koju ostvarujemo u suradnji s Gradom Osijeku, a u cilju populariziranja kulturnog nasljeđa Osijeka i Tvrđe.

  •  Koliko članova brojite i koje sve projekte provodite?

Institut Andizet broji 16 članova od kojih 70% čine studenti različitih sastavnica Sveučilišta. Ostali članovi dolaze iz reda profesora, te u svim projektima koje ostvarujemo naglas stavljamo na mentorskoj suradnji profesora i studenata.

PREDNOSTI Znanja i vještine naših Andija i Andizeta, pokazalo se, prednost su pri zapošljavanja posebice iz domene industrije projekata.

Osim članova, u projekte Andizeta uključeno je mnoštvo volontera svih dobnih skupina. Potičemo idejnost i inovativnost, vješti smo u planiranju i kasnijoj izvedbi projekata u mentorskom sustavu koji dalje razvijamo.

Cilj je promovirati svaki uradak koji autori osobno potpisuju, čime upotpunjavaju svoj životopis, ali se ujedno umrežavaju s drugim osobama. Ponosni smo na produkcijske sadržaje Andizeta, danas već nebrojene sate  uložena rada te posebno na poučni karakter svih proizvedenih materijala. Iznimni uspjeh bilježi naš projekt Hepening Vilijun za koji smo dobili Superbrands nagradu Ful kulturno za najbolji niskobudžetni događaj u kulturi 2017. godine.

NAGRADE Kreativna riznica 2016. nagrađena je državnom nagradom za znanost od strane Hrvatskog sabora i Ministarstva znanosti i  obrazovanja.

Kreativna riznica 2016. dobitnica je i volonterske nagrade dodijeljene od strane Volonterskog centra u Osijeku. Nagrade i priznanja dokaz su da su naši projekti društveno korisni i od značaja za zajednicu, što je ujedno i temeljni cilj Andizeta.

  • Na koji se način financira vaša udruga?

Institut Andizet financira se iz sredstava ostvarenih prijavom na javne pozive natječaja za financiranje projekata, donacijama, sponzorskim sredstvima i nemjerljivim ulogom – volonterskim radovima.

PRORAČUN Sva dobivena sredstva troše se isključivo na realizaciju projekata te tekuće poslovanje Instituta.

Trenutno u Andizetu nemamo zaposlenih osoba, te zastupnici Instituta Andizet kao i svi članovi svoje aktivnosti unutar Instituta obavljaju na volonterskoj razni.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Projekte Andizeta Grad Osijek podupire od samog početka njihove realizacije. Dokaz je to kako su naši projekti prepoznati od strane Grada kao projekti od općeg društvenog interesa.

PROMOCIJA Andizet osmišljava i realizira projekte iz domene kulture i obrazovanja kojim se Grad Osijek može promovirati kao grad suvremenih vizija te kulturna i kreativna destinacija Hrvatske u kojoj se prezentira i razvija kreativna industrija.

Također, Grad je prepoznao važnost integriranja kulturnih navika u svakodnevnom životu građana što je vidljiv kroz projekte koje podupire.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Transparentnost je važna za svaku organizaciju i instituciju koju karakterizira javno djelovanje, budući da ima odgovornost prema najširoj zajednici. Kako proračun u konačnici financiraju hrvatski građani, jedino se njegovom transparentnošću javnost na adekvatan način može informirati o trošenju javnih sredstava te se može ustanoviti koliko su javne institucije efikasne i racionalne u trošenju sredstava. Na ovaj način omogućava se sudjelovanje svih članova društva.

Čestitamo Gradu na najvišoj ocjeni te želimo da se ista praksa i dalje razvija u kontekstu postizanja što većeg društveno odgovornog djelovanja.

REFERIRA SE NA:

Plan proračuna 2019.- pozicije rashoda

Jedna misao o “ANA ZRNIĆ Kružna kreativnost tematski će zaokružiti protekle četiri Kreativne riznice

  1. U pravilu, rado pratim ovako koncipirane obavijesti (pogotovo pod parolom pozitive i transparentnosti!) – ali, upravo mi je ova obavijest (ne znam kad ste ju distribuirali?!) – tek sada dospjela na fb. – poprilično iza roka prijava za predavanja i radionice…?!? Valjalo bi vam, ubuduće, voditi računa i o tim pojedinostima! *Sva je sreća, što i sama pretražujem takve sadržaje – a i niz drugih su drugih izvora informacija: bili brži..!;-)

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s