MIRKO ĆURIĆ Svi ozbiljni autori koji napišu knjigu za djecu i mladež prijave se na natječaj za nagradu Anto Gardaš

Društvo hrvatskih književnika i njegov Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski dodjeljuju nagradu za najbolju proznu knjigu za djecu i mladež koja nosi ime po osječkom književniku Anti Gardašu. Ove je godine na natječaj pristiglo 36 knjiga, a prosudbeno će povjerenstvo nakon iščitavanja svih knjiga odabrati  uži izbor od pet naslova, a zatim i dobitnika ili dobitnicu jedne od najvažnijih književnih nagrada u području književnosti za djecu i mladež. O ovogodišnjoj nagradi, suradnji Ogranka s Gradom Osijekom, te ostalim aktivnostima koje provode, govori predsjednik Društva hrvatskih književnika – ogranak Slavonsko-baranjsko-srijemski, Mirko Ćurić.

  • Za književnu nagradu „Anto Gardaš“ iz Proračuna je grada Osijeka, kroz Program javnih potreba za 2019. godinu, izdvojeno 10.000 kuna. Nagrada je to Društva hrvatskih književnika i njegovog Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog. Kada i po koji put se nagrada ove godine dodjeljuje?

Nagrada Anto Gardaš dodjeljuje se već 13 godina. To je zajednički projekt Društva hrvatskih književnika, Grada Osijeka, Ministarstva kulture i Hrvatske pošte u kojoj je Gardaš radio.

TRADICIJA Na naše veliko zadovoljstvo, nagrada se održala do danas i do kraja travnja bit će objavljen uži izbor dobitnika nagrade, a oko 21. svibnja bit će dodijeljena nagrada.

  • Koliki je interes autora i nakladnika za ovaj natječaj, odnosno nagradu?

Ove je godine na natječaj stiglo 36 naslova. Praktički, svi ozbiljni autori u Hrvatskoj koji napišu knjigu za djecu i mladež se prijave na natječaj.

VELIKI INTERES Znači, interes je velik – od svih poznatih nakladničkih kuća, te autora koji pišu za djecu.

Pristiglih 36 naslova ove godine jedna je prosječna brojka i to je zapravo ono što i očekujemo svake godine.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

To je stalni iznos koji je još 2006. godine ugovoren s Gradom Osijekom i u tom dijelu grad korektno ispunjava svoje obveze, pa smo i ove godine uvršteni u proračun.

NAGRADA Iz sredstava koje dobijemo iz proračuna grada Osijeka plaća se nagradu autoru. 

  • Koje još aktivnosti vaš Ogranak planira u ovoj godini?

Osim ove manifestacije, naš ogranak ima nekoliko manifestacija koje održava u Osijeku, ali i u drugim gradovima županije, te diljem Hrvatske, pa čak i u inozemstvu.

KNJIŽEVNA PANONIJA Nedavno smo imali program Hrvatska književna Panonija, koji je 27. ožujka održan u Budimpešti, gdje smo okupili hrvatske autore iz Hrvatske, BiH, Mađarske, Srbije i Austrije.

Iz Osijeka su sudjelovali Josipa Grgić, Goran Rem i Josip Cvenić. To je jedan susret književnika s ovog našeg panonskog prostora.

Imamo i treće po redu Matoševe dane koje ćemo održati u nekoliko slavonskih mjesta. Imamo i susrete hrvatskih književnih kritičara, te manifestaciju Književna riječ koja se održava u svim većim gradovima Slavonije i Baranje krajem godine.

  • Koliko članova brojite i koje sve projekte/programe provodite?

Imamo dosta aktivnosti, a kako je od 40-ak članova našeg ogranka njih 20 iz Osijeka, upravo je Osijek glavno književno središte istoka Hrvatske.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Naša suradnja najviše se ogleda kroz nagradu Anto Gardaš. Kada imamo nekakav program uvijek naiđemo na otvorena vrata i razumijevanje ljudi u Gradu Osijeku.

KVALITETNO S obzirom da smo mi specifični – sjedište ogranka je u Osijeku, no glavno središte je u Zagrebu, tu smo situaciju riješili kvalitetno s Gradom i mislim da smo i mi i oni zadovoljni suradnjom, pa se nadam da će se ona nastaviti i ubuduće.

Kada budemo imali nekih drugih projekata, mislim da ćemo aplicirati na Javni poziv grada Osijeka.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Ono što mi radimo imamo jasno naznačene kriterije i jasno nam je koja su nam sredstva odobrena i što trebamo ispuniti da bismo ih dobili i opravdali. Što se tiče ukupnosti proračuna, ne poznajem dovoljno sve segmente da bih ga ocijenio, no iz naše perspektive, mi smo zadovoljni takvom ocjenom.

REFERIRA SE NA:

Plan proračuna 2019.- pozicije rashoda

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s