VLASTA ŠKORAK Želimo potpuno uključiti osobe s intelektualnim teškoćama u život zajednice

Osječki centar za inkluziju pruža podršku osobama s intelektualnim teškoćama te im pomaže da budu ravnopravni i aktivni članovi društva. O projektu „Zapošljavanje uz podršku osoba s intelektualnim poteškoćama“, sredstvima koje su dobili iz proračuna Grada, te ostalim projektima koje provode govori ravnateljica Centra, Vlasta Škorak.

  • Osječki centar za Inkluziju iz proračuna je Grada Osijeka za 2018. godinu za projekt „Zapošljavanje uz podršku osoba s intelektualnim poteškoćama“ dobio 11.500 kuna. O kakvom je projektu riječ? Koliko je osoba uključeno u projekt i gdje se projekt provodio?

Zapošljavanje uz podršku je vid potpomognutog zapošljavanja, a odnosi se na plaćeni posao koji obavlja osoba s intelektualnim teškoćama u redovnoj radnoj sredini, uz podršku i praćenje radnog asistenta.

UKLJUČENOST Osnovni je cilj potpuna uključenost osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice, a takvu potpunu uključenost omogućava samo zapošljavanje, kao posljednja i najvažnija faza rehabilitacije osoba s invaliditetom.

U projekt je bilo uključeno deset odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, korisnika Osječkog centra za inkluziju, koji su pohađali edukaciju kroz radionicu „Pripreme za svijet rada“, te praktičnu obuku za rad u poljoprivredi, te deset odraslih osoba istog Centra koje su već obavljale radne aktivnosti, kojima smo pružili podršku u nastojanju da i dalje kvalitetno udovoljavaju zahtjevima radnog mjesta.

POLJOPRIVREDA Također su projektom bile obuhvaćene i osobe koje su 2017. obučene za rad u poljoprivredi koje su 2018. angažirane za rad na našem poljoprivrednom gospodarstvu, a dio njih radio je na sezonskim poslovima i na drugim poljoprivrednim gospodarstvima. 

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Dobiveni iznos pokrio je samo dio troškova projekta, te smo razliku snosili sami. Novac smo potrošili na dio plaće za dva radna asistenta i za izvoditeljicu projektnih aktivnosti, troškove javnog prijevoza korisnika, te njihovu zaštitnu odjeću i obuću, sredstva za rad i dio režijskih troškova.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Naša udruga broji 57 članova od kojih je 39 osoba s intelektualnim teškoćama, 17 zaposlenika, te vanjski suradnici.

STAMBENE ZAJEDNICE Glavna aktivnost naše Udruge je organizirano stanovanje osoba s intelektualnim teškoćama u sklopu koje trenutno živi 39 članova u devet stambenih zajednica.

Podršku im, osim u stanovanju, pružamo u kreativnim aktivnostima, aktivnostima slobodnog vremena i samozastupanja.

  • Gdje se okupljate? Tko vam se može pridružiti?

Okupljamo se na adresi našeg sjedišta u Sv. Ane 8, gdje su naši korisnici uključeni od 9 do 15 sati u Kreativnoj radionici.

UPOZNAVANJE Pridružiti nam se mogu svi sugrađani koji nas žele upoznati, a uz određene edukacije dobrodošli su nam i volonteri.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Već niz godina s gradom Osijekom dobro surađujemo. Osim javljanja na natječaje sudjelujemo i u drugim aktivnostima koje organizira grad Osijek, kao što je sajam udruga, sajam zdravlja i slično. U našim prostorima 2015. godine posjetio nas je i gradonačelnik Vrkić.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Smatramo da je transparentnost proračuna važna kako bi ljudi znali na što odlaze sredstva koja svi uplaćujemo.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s