DENIS DETLING Pripremamo veliku izložbu o donacijama građana Muzeju

Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije

Muzej Slavonije jedna je od najstarijih, a po veličini fundusa i najznačajnijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj. Osnovan je 1877. kao „Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka“, donacijom bogate zbirke novca, oružja i medalja osječkog veletrgovca i sakupljača starina Franje Sedlakovića. Muzejska građa podijeljena je u više od 150 zbirki arheološkog, etnografskog, kulturno-povijesnog, numizmatičkog, prirodoslovnog, tehničkog, te odjela likovnih i primijenjenih umjetnosti i muzejske knjižnice. O dvije zanimljive aktivnosti, izložbama u ovoj godini, te suradnji s Gradom Osijekom govori ravnatelj Muzeja, Denis Detling.

  • Muzej Slavonije u sklopu je Programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu dobio 5.000 kuna proračunskog novca za program „Vodite me u muzej“, te 6.000 kuna za program „Vlastelini Prandau-Normann u virtualnom okruženju“. O kakvim je programima riječ, kome su namijenjeni i što će sve posjetitelji moći vidjeti?

Prošle smo godine otvorili velebnu izložbu „Vlastelini Prandau-Normann“, u suradnji s Državnim arhivom u Osijeku, Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzejom Valpovštine, pa je ova priča zapravo nastavak te izložbe i to u virtualnom okruženju.

SVE NA JEDNOM MJESTU Želja nam je objaviti sve zbirke vezane uz obitelj Prandau-Normann iz naših baštinskih ustanova.

To bi moglo biti vrlo interesantno, budući da će sva građa vezana uz ovu obitelj biti dostupna građanima u virtualnom okruženju. Ona će se moći nadopunjavati, kako god budu izvirali neki podaci, vjerojatno i izvan naših ustanova.

Cilj akcije „Vodite me u muzej“ je poticanje obiteljskog posjeta samom Muzeju gdje se organiziraju različite aktivnosti – od predavanja i radionica koje su namijenjene najširem krugu krajnjih korisnika. Želja nam je da barem dvije generacije jedne obitelji istovremeno mogu provesti ugodno vrijeme kod nas. I ove godine nas očekuje mnoštvo aktivnosti u vrijeme samog Adventa.

VODI ME U MUZEJ! Što se tiče same akcije, koja se odvija tijekom prosinca, ona je uvijek dobro posjećena i prihvaćena.

Izuzetno smo zadovoljni akcijom koja sada već traje više od osam godina.

  • Iz istog ste programa financirani s 6.000 kuna za gostovanje izložbi u Muzeju Slavnije. Koje ćete izložbe „ugostiti“ u ovoj godini?

Ta će sredstva biti namijenjena za popratne publikacije samih gostujućih izložbi, točnije njih tri.

ZA POSJETITELJE U sklopu gostovanja tih izložbi tiskamo dodatne brošure i plakate.

Jednu smo već otvorili – „Zaviri ispod – donje rublje i higijena“, a slijedi nam izložba „Radne akcije – dizajn ideologije“, a nakon toga nam ide izložba o odijevanju „Od rokokoa do secesije – odijevanje i modni pribor“ Muzeja iz Splita.

  • Za „Osječki zbornik 35“ iz gradskog ste proračuna financirani s 5.000 kuna. Kada zbornik izlazi, kome je namijenjen i što će se u njemu nalaziti?

Riječ je o našoj najdugovječnijoj publikaciji koja trajno izlazi od 1942. godine. Mi i u ovoj godini planiramo izdati novi broj.

PUBLIKACIJA Osječki zbornik je muzejska publikacija koja objavljuje stručne i znanstvene članke iz područja arheologije, etnologije, povijesti umjetnosti, tehnike, muzeologije i drugih disciplina.

Časopis je uvršten u red znanstvenih časopisa u Hrvatskoj i to puno znači znanstvenicima i struci koja rado prati naš zbornik. On se šalje na mnoštvo adresa kako u zemlji, tako i u inozemstvu i rado je čitana publikacija u užim stručnim krugovima. S ovim novcem iz gradskog proračuna  uspjet ćemo napraviti pripremu zbornika za tisak.

  • Koje sve aktivnosti planirate u ovoj godini?

Nama su u ovoj godini u planu četiri veće izložbe, te mnoštvo popratnih, prigodnih događanja. Imamo i mnoštvo edukativnih aktivnosti i predavanja.

DONACIJE Od izdavačke djelatnosti već smo spomenuli Osječki zbornik, a tu je i katalog same izložbe „Donacije“.

Riječ je o velikoj izložbi koja nam je u pripremi i koja će biti otvorena krajem godine. Tiče se donacija Muzeju Slavonije, jer najveći dio našeg fundusa popunjavamo upravo donacijama građana Osijeka, pa i šire. To ćemo sve izložiti i na taj se način i zahvaliti svim donatorima, ali i potaknuti sve druge građane da nam nastave dalje donirati kako bismo popunjavali naš fundus.

Koliko izložbi organizirate na godišnjoj razini? Imate li stalan postav?

Na žalost, stalni postav nemamo i takva će situacija na žalost biti dok ne riješimo prostorne probleme.

PRIGODNO Što se broja izložbi tiče, ove će ih godine biti četiri, ali tijekom cijele godine mi imamo i još nekoliko prigodnih izložbi manjih formata.

  • Na koji se način Muzej Slavonije financira?

Najvećim se dijelom financiramo sredstvima Ministarstva kulture, budući da je Muzej Slavonije nacionalni muzej.

POGON Država osigurava sredstva kako za hladni pogon, tako i za programsku djelatnost.

Za programsku djelatnost Ministarstvo je odvojilo oko 400.000 kuna za ovu godinu.

  • Na koji način Grad Osijek još pomaže rad Muzeja Slavonije? Kako ocjenjujete suradnju s gradom?

Suradnja je iz godine u godinu sve bolja, plodonosnija i konstruktivnija. To nas iskreno veseli.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Transparentnost je izuzetno bitna.

POVJERENJE Prije svega zbog povjerenja korisnika samog proračuna grada, ali jednako tako i povjerenja građana koji mogu i moraju znati na što se njihov novac troši.

Muzej Slavonije upućuje sve pohvale Gradu i također mu daje najveću ocjenu za transparentnost!

REFERIRA SE NA:

Plan proračuna 2019.- pozicije rashoda

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: