EDUARD HUDOLIN Svaki izvor financiranja je važan za održavanje raznolikih i za grad relevantnih programa

Muzej likovnih umjetnosti specijalizirana je muzejska institucija koja se bavi prikupljanjem, čuvanjem, istraživanjem i prezentiranjem umjetničke baštine u rasponu od baroka do recentnog stvaralaštva. Fundus Muzeja podijeljen je na nekoliko zbirki čiji sadržaj čine slike, crteži, grafike, skulpture i medalje 18., 19., 20. i 21. stoljeća. Temelj muzejskog fundusa čine djela od kojih mnoga imaju kapitalnu važnost za hrvatsku likovnu baštinu od sredine 18. st. do danas, a po kojima je osječki muzej, kao muzejska ustanova regionalnog središta, najpoznatija i najpriznatija. O Memorijalu Ive Kerdića, pripremnim radovima za likovnu monografiju Boris Ivandić, te skupnoj izložbu Hommage Vlastimiru Kusiku, te ostalim aktivnostima u ovoj godini, govori ravnatelj Muzeja, Eduard Hudolin.

  •  Muzej likovnih umjetnosti u sklopu je Programa javnih potreba u kulturi za 2019. dobio 20.000 kuna proračunskog novca za „XIII. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike“. Kada će se memorijal održati, koliko će trajati i što će sve posjetitelji moći vidjeti?

DVA MJESECA XIII. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike održati će se Muzeju likovnih umjetnosti od 19. rujna do 16. studenog 2019.

Posjetitelji će moći vidjeti izložbu suvremenog hrvatskog medaljerstva, izložbu suvremene hrvatske male plastike, izložbu studentskih radova (likovnih akademija u Zagrebu, Osijeku, Splitu) te samostalnu izložbu recentnih radova Luke Petrinjaka

  • Iz istog ste programa financirani s ukupno 20.000 kuna za skupnu izložbu „Hommage Vlastimiru Kusiku“ i pripremne radove za likovnu monografiju „Boris Ivandić“. Jesu li vam ta sredstva dovoljna za navedene projekte/programe?

Iz istog smo programa sufinancirani s ukupno 20.000 kuna za izložbu „Hommage Vlastimiru Kusiku“ i pripremne radove za likovnu monografiju „Boris Ivandić“.

SREDSTVA Istaknuo sam sufinancirani, budući da nam, na žalost, odobrena sredstva nisu dovoljna.

No, ona svakako doprinose realizaciji projekata.

  • Koje aktivnosti planirate u ovoj godini?

U ovoj godini planiramo zaista sjajne izložbe, a riječ je o 26. Slavonskom biennaleu, Darko Bavoljak – Izlozi, samostalnoj izložbi Marcela Bačića, izložbi Osječka risarska škola, Hommage Vlastimiru Kusiku, Veliki portreti Nadara, Kolekciji Vugrinec, izložbi Veliki portreti Felixa Nadara i izložbi Juraja Dobrovića.

EDUKACIJA Naravno uz izložbeni, tu je i izdavački i edukativni program kojim ćemo pratiti aktualne izložbe.

  • Koliko izložbi organizirate na godišnjoj razini? Imate li stalan postav?

MLU organizira u prosjeku 10 do 12 izložbi kroz godinu, što autorskih i producentskih, što u suradnju sa drugim institucijama. Stalni postav za sada nemamo. U planu je projekt proširenja prostora Muzeja – (KK.06.1.1.01.0029 „Priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju Muzeja likovnih umjetnosti Osijek u svrhu razvoja Integriranog razvojnog programa) kroz koji se planira izgradnja nove zgrade u dvorištu Muzeja.

STALNI POSTAV U sklopu izgradnje nove zgrade, muzej će dobiti i novi stalni postav, ponajsuvremenijim muzeološkim i prostornim pretpostavkama.

  • Na koji se način Muzej likovnih umjetnosti financira?

Financiranje redovnog poslovanja Muzeja likovnih umjetnosti omogućeno je sredstvima koja osnivač Osječko-baranjska županija osigurava svake godine u svom proračunu i koji iznose više od 80% ukupnih troškova poslovanja. Uz sredstva osnivača, Muzej je također financiran od strane Grada Osijeka, kao i Ministarstva kulture.

VAŽNO Svaki izvor financiranja je važan za održavanje raznolikih i za grad relevantnih programa.

Kao baštinska ustanova čuvamo, istražujemo i izlažemo muzejsku građu, stoga imamo vrlo važnu ulogu za kulturni život i duh Grada.

  • Na koji način Grad Osijek još pomaže rad Muzeja likovnih umjetnosti? Kako ocjenjujete suradnju s gradom?

Grad Osijek pomaže u promociji i priređivanju programskih točaka unutar izložbenog i izdavačkog programa, kao i kroz manifestacije poput Osječkog ljeta kulture, u kojem Muzej već tradicionalno sudjeluje.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Transparentnost u korištenju proračunskih sredstava je, naravno, prioritetna, budući da su sredstva koja se ulažu u projekte javna te je, kao takvo, njihovo trošenje od javnog interesa.

REFERIRA SE NA:

Plan proračuna 2019.- pozicije rashoda

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s