ANTOANETA RADOČAJ-JERKOVIĆ Vješti smo u planiranju umjetničkih čuda uz minimalne financijske izdatke

dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković, dirigentica Vokalnog ansambla Brevis i umjetnička ravnateljica Instituta za zborsku glazbu Polifonija

Vokalni ansambl Brevis vrhunski je ženski pjevački zbor i dugogodišnji umjetnički projekt dirigentice Antoanete Radočaj-Jerković i klavirskog suradnika Davora Dedića. Zbor je već godinama jedan od najuglednijih hrvatskih pjevačkih zborova o čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade, umjetnički projekti i suradnje te koncertna gostovanja po cijelom svijetu. O sredstvima iz gradskog proračuna, suradnji s gradom, te dosadašnjim uspjesima i planovima, govori dirigentica zbora, Antoaneta Radočaj-Jerković.

  • Institut za zborsku glazbu „Polifonija“ u sklopu je Programa javnih potreba u kulturi za 2019. dobio 20.000 kuna proračunskog novca za redovnu umjetničku djelatnost Vokalnog ansambla „Brevis“. Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Financijska potpora koju je Institut za zborsku glazbu „Polifonija“ dobio u sklopu Programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu utrošit će se za redovnu umjetničku djelatnost Vokalnog ansambla „Brevis“ koja se sastoji od organiziranog rada zbora u okviru tjednih pokusa, kupovine i pripreme novog repertoara, organizacije koncerata i radionica te djelomično i na sudjelovanje na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova 48th FlorilègeVocal de Tours u Francuskoj. Zahvalni smo Gradu Osijeku na dodijeljenom iznosu.

  • Jedan ste od najuglednijih zborova u Hrvatskoj, a nastupali ste i u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama u svijetu. Koliko se dugo pripremate za velike nastupe i kako odabirete repertoar? Koji su najveći uspjesi „Brevisica“?

Nastupi na najprestižnijim svjetskim koncertnim pozornicama u svijetu zahtjevna su zadaća kojoj se svi članovi potpuno posvećuju tijekom pripreme, ali i tijekom realizacije, jer na njima nema mjesta propustima. Priprema započinje pažljivim odabirom skladbi.

IZAZOV Skladbe biramo prema kriterijima umjetničke vrijednosti, aktualnosti; biramo skladbe koje će nam biti izazov, kojima ćemo oplemeniti i sebe i potencijalne slušatelje.

Nakon što je sastavljen repertoar slijedi učenje notnog zapisa, redovito vježbanje i priprema za javni scenski nastup tijekom nekoliko mjeseci. Učenje novog repertoara ne odnosi se samo na čitanje teksta i pjevanje notnog zapisa, već to podrazumijeva i  poznavanje stila, točnu interpretaciju teksta i rad na vokalnoj tehnici.

PRIPREME Nikada ne podcjenjujemo proces pripreme i to nas čini spremnima da na velikim pozornicama, poput Carnegie Halla i Sydney Opera Housea, možemo u trenutku izvedbe dati ono najbolje.

  • Imate li u ovoj godini neka veća gostovanja u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama?

Ove godine planiramo nastupiti na 48. međunarodnom pjevačkom natjecanju u Tours, u Francuskoj koje će se održati od 31. svibnja do 2. lipnja 2019. godine. Riječ je iznimno zahtjevnom natjecanju iz serije European Grand Prix for Choralsinging.

PONOS Samo šest svjetskih natjecanja ima certifikat kvalitete EGP – European Grand Prix for Choralsinging, a mi smo ponosni jer nama je ovo drugi put da smo prihvaćeni kao natjecatelji na jednom od njih (2014. godine osvojili smo zlatnu medalju na EGP natjecanju u Varni).

Prijave za natjecanja pristižu iz cijelog svijeta, a ocjenjivački sud u finale poziva samo najuspješnije zborove. Čast nam je predstavljati Hrvatsku i biti jedan od osam odabranih zborova ovogodišnjeg izdanja natjecanja.

  • Koliko članica brojite? Kako i kada vam se mogu pridružiti nove?

Vokalni ansambl „Brevis“ trenutno brojioko 40 članica starijeg zbora, te 30 članica mlađeg djevojačkog zbora.

U RUJNU Nove članice mogu nam se pridružiti početkom rujna 2019. godine kada se održava audicija za prijam novih članica.

Informacije o održavanju audicije mogu se naći na našoj web stranici i društvenim mrežama.

  • Na koji se način financirate? Koliko vam je sredstava na godišnjoj razini neophodno za neometano funkcioniranje?

Institut za zborsku glazbu „Polifonija“ u sklopu kojeg djeluje Vokalni ansambl Brevis financira se dijelom iz članarina, financijskih potpora grada Osijeka, Ministarstva kulture, Osječko-baranjske županije te donacija donatora koji prepoznaju kvalitetu našega rada.

KORIŠTENJE Prostor u kojem radimo ustupio nam je grad Osijek na korištenje i ta nam činjenica znatno olakšava rad.

Aktivnosti planiramo sukladno financijskim mogućnostima, tako da smo se izvještili u planiranju umjetničkih čuda uz minimalne financijske izdatke.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Suradnja s gradom Osijekom je iznimno kvalitetna. Zahvalni smo na činjenici da nas Grad i gradska uprava ne samo podržavaju, nego se nama i ponose.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Čestitke na ostvarenom. Takvo priznanje snažno doprinosi odnosu povjerenjaizmeđu građana, davatelja i korisnika proračunskih sredstava, te predstavlja temelj za uspjeh svake daljnje suradnje.

REFERIRA SE NA:

Plan proračuna 2019.- pozicije rashoda

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: