GORAN SMOLJANOVIĆ Osijek ima filmsku publiku koja zna nagraditi predan i kvalitetan rad

Filmska RUNDA revija je hrvatskog kratkog filma koju Teatar to go u Osijeku organizira već četvrtu godinu za redom. Teatar to go u ovoj godini planira nastaviti sa svojim audiovizualnim i kazališnim aktivnostima. Osim Filmske RUNDE, koja se ove godine održava od 31. svibnja do 1. lipnja, a koja nudi presjek ponajbolje profesionalne, studentske i amaterske produkcije kratkometražnog filma u Hrvatskoj, realizirat će se i Srednjoškolska RUNDA, u sklopu koje će biti prikazani nagrađivani srednjoškolski filmovi. O Filmskoj RUNDI 2019., projektu TTG, financiranju i suradnji s Gradom Osijekom, govori ravnatelj Teatra to go, Goran Smoljanović.

  • Teatar to go u sklopu je Programa javnih potreba u kulturi za 2019. dobio 10.000 kuna proračunskog novca za Filmsku rundu 2019. Kada će se ovogodišnja RUNDA održati, koja je to po redu i što će posjetitelji na njoj moći vidjeti?

Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma, održat će se od 31. svibnja do 1. lipnja 2019., u dvorištu Kazamata. Stručni tim pod vodstvom Dalije Dozet, filmske i televizijske redateljice, od 2016. donosi publici najbolje hrvatske kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove producirane u prethodnoj godini.

PANEL U popratnom programu tu su filmovi studenata i osječkih autora, panel koji okuplja profesionalne filmaše i amatere, Q&A s prisutnim autorima.

Nakon fokusa na scenaristiku (2017.) i snimanje (2018.), Filmska RUNDA nastavlja u 2019. s fokusom na montažu slike i zvuka. Sudionici imaju priliku iz godine u godinu upoznavati se s jednim filmskim zanimanjima, te sudjelovati u filmskim radionicama na kojima uče tajne zanata.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Dobiveni iznos bit će dovoljan za pokrivanje maksimalno 5% realnih troškova manifestacije, od koji možemo izdvojiti najam opreme za projekciju filmova, razglas i rasvjetu. Ipak, dobivanje financijskih sredstava drugu godinu za redom preko Javnog poziva, podrška je koju osim nas cijene i drugi financijeri.

DOPRINOS Realizacija programa je moguća, zbog podrške struke (Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualan centar), doprinosa volontera, stručnih suradnika i suradnje s akterima iz kulturnog sektora (HDLU Osijek, Gradske galerije Osijek, Studio kreativnih ideja Gunja, Video klub Mursa i drugih).

  • Prošle ste godine rekli kako se broj volontera na Filmskoj rundi iz godine u godinu povećava. Koliko ih očekujete ove godine? Koliko su vam volonteri značajni za ovaj program?

Volonteri, ili kako ih mi od milja volimo zvati „rundaši“, ključan su faktor organizacije i jedinstvena ekstenzija u razvoju publike.

AKCIJE Ove godine u planu je niz filmskih akcija pripremljenih i organiziranih od strane volontera.

Jedna od planiranih akcija je Srednjoškolska RUNDA, projekcija nagrađivanih srednjoškolskih filmova na ulazu u Tvrđu, u suradnji s Filmskom revijom mladeži iz Karlovca i srednjoškolcima. Očekujemo da će nam se, uz naših desetak stalnih „rundaša“, priključiti dvadesetak novih.

  • Kako ste zadovoljni posjećenošću Filmske runde? Jesu li Osječani zainteresirani za kratke hrvatske filmove?

U Osijeku postoji filmska publika koja zna nagraditi predan i kvalitetan rad, tako da su otvoreni kratkom hrvatskom filmu i njihovim autorima. Filmska RUNDA okuplja amaterske i profesionalne filmaše, studente, učenike te naravno sve ljubitelje filma. Program uspjeva u nastojanju da razvija i potiče potrebu za filmskim sadržajem kod šire javnosti, što dovodi do razvoja publike, umrežavanja i novih projekata.

Za TTG kazališni program ove ste godine od grada dobili 8.000 kuna. O kakvom je programu riječ?

TTG kazališni program nastavak je četverogodišnjeg kontinuiranog rada na kazališnim predstavama za djecu, mlade i odrasle. Program donosi produkciju nove predstave za djecu „Što bi bilo, kad bi bilo“ i distribuciju predstava s repertoara „Uspavanka za Uspavanka“ i „Majstori“.

POTICAJ Zajedničko svim predstavama je da proizlaze iz igre, stvaraju ugodno okruženje, potiču djecu na akciju i pomažu u razvoju kreativnog promišljanja.

Dobili smo potvrdu izvrsnosti od strane publike, struke (osvojene nagrade za najbolju glumu na Međunarodnom festivalu kazališta za djecu u Subotici) i Agencije za odgoj i obrazovanje.

  • Koje sve aktivnosti planirate u ovoj godini?

U planu je realizacija navedenih audiovizualnih i kazališnih aktivnosti te razvijanje suradnja i jačanje kapaciteta. Filmska RUNDA donosi projekcije filmova, filmske radionice, panel, autorske večeri (Autorska RUNDA), filmske akcije.

ZA DJECU TTG kazališni program donosi produkciju nove predstave za djecu „Što bi bilo, kad bi bilo“, te nastavlja s distribucijom predstava od prošle godine, kada je predstava „Majstori“ izvedena u 4 države, u 40 mjesta, više od 50 puta za oko 6.100 djece.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li vam grad na još neki način?

Suradnja s Gradom Osijek svakom godinom je sve bolja i bolja, u suradničkom i logističkom smislu. U 2018. godini iz suradnje je proizašao koncept otvorene scene i izvedbe predstave „Majstori“ u sklopu evenata „Majstori u knjižnici“, „Majstori u kinu“ i na Osječkom ljetu kulture.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Transparentnost proračuna preduvjet je za antikorupcijsko ozračje i povjerenje građana u javne institucije.

RAZUMIJEVANJE Pružanje informacija građanima svakako pridonosi međusobnom poštivanju i razumijevanju šire javnosti o radu kulturnog sektora.

Čestitam Gradu na inicijativi i ustrajnosti da vode blog Čisti račun osječki proračun.

REFERIRA SE NA:

Plan proračuna 2019.- pozicije rashoda

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s