DINKO CINDRIĆ Redovit dolazak na terapijske sastanke jedan je od preduvjeta uspješnog tretmana alkoholizma

Tvrđa – Klub liječenih alkoholičara Osijek broji 14 članova. Članstvo u klubu je oscilirajuće zbog niza objektivnih okolnosti na koje Klub ne može utjecati. Klub edukacijom članova djeluje na racionalnom planu. Da bi se bolesnik mogao aktivno uključiti u terapijski proces, treba upoznati svoju bolest. O radu Kluba, sredstvima iz Gradskog proračuna, aktivnostima i suradnji s gradom, govori tajnik Kluba, Dinko Cindrić.

  • Tvrđa – Klub liječenih alkoholičara Osijek iz proračuna je Grada Osijeka za 2018. godinu za projekt „Okreni leđa alkoholu“ dobio 5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ? Koliko je osoba u njega uključeno i gdje se projekt provodio?

Riječ je o pružanju podrške onima koji se nađu na putu socijalne isključenosti. I to kroz socioterapijske postupke koji se primjenjuju u fazi resocijalzacije i rehabilitacije u okviru grupne radne terapije, educirajući se obrađivanjem stručnih tema, te kroz izvanklupske aktivnosti u vidu rekreacijske terapije i kroz različite vidove kulturnih sadržaja.

OBITELJ U projekt su bili uključeni redoviti članovi kluba kao i članovi njihovih obitelji.

Projekt se odvijao uz stručne naputke i konzultacije sa terapeutima – prim. mr. sc. Nadom Blagojević Damašek, dr. med. spec. psihijatar, subspecijalist  za alkoholizam i druge ovisnosti i vms. Marijanom Kovačkek, dipl. med. techn. specijalist Javnog zdravstva. Stručni djelatnici ključan su čimbenik kvalitetnog rada KLA „Tvrđa“ Osijek.

Svojim većim dijelom program se provodio na području Grada Osijeka, a Klub je održao u sklopu programa jednu aktivnost izvan matičnog mjesta u KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Klub izražava apsolutno zadovoljstvo dobivenim iznosom, s obzirom na činjenicu da su nam odobrena sredstva istovjetna potraživanim kroz aplikaciju na projekt.

RAČUN Iznos je utrošen sukladno strukturiranom financijskom planu projekta.

Sredstva su utrošena na stručno i edukacijsko putovanje u KBC „Sestre milosrdnice“ Zagreb; kupovinu informatičke opreme (pisač); troškove održavanja Okruglog stola; Rekracijska socio-terapija (ulaznice za Gradske bazene); posjete HNK (predstave „Osječki long, long play“ i „Lukava udovica“); nabava stručne literature; administrativni troškovi.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Udruga trenutno okuplja 14 članova. Članstvo u klubu je oscilirajuće zbog niza objektivnih okolnosti na koje Klub ne može utjecati (najčešće pojedini članovi zbog poslova mijenjaju boravište). Osim aktivnosti kroz programe financirane, odnosno sufinancirane od strane Grada, tijekom 2018. godine proveli smo aktivnost pod nazivom „Porazna razina“ financirane od strane OBŽ, a rad su također prepoznala i trgovačka društva Unikom d.o.o. i Ukop d.o.o.

SAVJETOVANJE Aktivnosti koje klub kontinuirano provodi je edukacijsko savjetovanje na tjednoj razini.

Obilježavamo značajne datume mjesnog karaktera, ostvarili smo suradnju sa HSKLA pišući za časopis „Alkohološki glasnik“, u Mjesecu borbe protiv ovisnosti intenziviramo vlastiti rad (Dan otvorenih vrata, Okrugli stol) te surađujući sa ostalim klubovima u realizaciji njihovih aktivnosti („Trijezni tramvaj“, „Nula za dar“, sportski susreti).

Jedna od sastavnih aktivnosti kluba je i rad sa osobama kojima su pravosudni organi izrekli obaveznu mjeru liječenja od alkohola, surađujemo i sa ostalim probacijskim uredima.

PROFESIONALCI To zahtjeva izrazito profesionalan pristup radu zbog kompleksnog cilja koji se želi ostvariti: osobna promjena članova.

  •  Gdje se okupljate? Tko vam se može pridružiti?

Klub koristi prostorije koje nam je dodijelio Grad Osijek na Vijencu Ivana Meštrovića 26/f – Gradska četvrt Tvrđa.

PROBLEM U klub se mogu javiti osobe koje su iz različitih razloga okusile suočenje sa problemima ovisnosti i zlouporabe alkohola, te članovi njihovih obitelji.

A sve sa ciljem proaktivnog liječenja odnosno potpune apstinencije, resocijalizacije i prihvaćanja novog stila života.

  • Alkoholizam je veliki problem, kako za pojedinca i njegovu obitelj, tako i za zajednicu. Na koji način pomažete osobama koje vam se obrate? O kojoj je dobnoj skupini najčešće riječ?

Alkoholizam se nalazi visoko na ljestvici zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih problema. Obuhvaća sve dobne i spolne skupine bez obzira na stupanj obrazovanja.

PRISTUP To je ozbiljan problem u društvu koji zahtjeva multidisciplinarni pristup u prevenciji i tretmanu  kroz društveni razvoj na svim razinama uz podizanje odgovornosti i svijesti.

Redovit dolazak na terapijske sastanke jedan je od preduvjeta uspješnog tretmana alkoholizma kroz klubove. KLA „Tvrđa“ edukacijom članova djeluje na racionalnom planu. Da bi se bolesnik mogao aktivno uključiti u terapijskii proces, treba upoznati svoju bolest. Uči se o tome što je ovisnost o alkoholu, koje su promjene ponašanja, kakve su posljedice, kako se provodi liječenje i koliki je značaj KLA u liječenju i daljnjoj rehabilitaciji.

PRIHVAĆANJE Terapeuti i stariji apstinenti savjetovanjem, kao metodom pružanja pomoći pojedinca, potiču na razmišljanje o sebi i svom životu te se donošenjem i prihvaćanjem odgovarajućih odluka isti priprema za životne promjene.

Za uspješnu resocijalizaciju i rehabilitaciju i samu apstinenciju važna su izvanklupska druženja (različiti kulturni i sportski sadržaji, izleti) koja pridonose  jačanju pojedinca što razvija grupnu koheziju i razvija dinamiku u radu.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Grad Osijek dodijelio nam je prostor, informira nas o natječajima u tijeku, organizira savjetovanje s ciljem stručnijeg pisanja programa, potiče rad kluba na polju primarne prevencije kroz aktivnosti kojih je organizator (primjerice Svjetski dan zdravlja). 2018. godine Grad Osijek klubu je dodijelio kroz program jednokratne aktivnosti 2.990 kuna za realizaciju obilježavanja jubilarne desetogodišnjice rada.

PODRŠKA Stručni i pouzdani djelatnici Odjela socijalne zaštite i zdravstva podrška su nam za sve upite i eventualne nejasnoće.

Dosadašnja suradnja sa Gradom s intencijom i za ubuduće može se ocijenti izvrsnom.

Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Isključivo na taj način Grad je partner svim svojim građanima.

KVALITETA Iz rakursa našeg kluba čiji je rad javan, transparentnost pridonosi kvaliteti odnosa na relaciji Grad – Klub – krajni korisnik.

Kako Grad tako i klub su valjani, vjerodostojni i autentični subjekti budući da odgovorno financijski upravljaju povjerenim im resursima od strane poreznih obveznika.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s