FRANJO SLAVKO BATOREK Evolucija u edukaciji i produkciji tambure itekako je zamjetna

Franjo Slavko Batorek, voditelj i osnivač Tamburaške škole Batorek

Tamburaška škola Batorek trenutno broji 112 učenika u dvije gitarske, te pet tamburaških sekcija, kao i Mali i Veliki orkestar. Sudjeluje na brojnim festivalima, a poznata je po svom Godišnjem koncertu, koji će se ove godine po 26. put održati krajem lipnja u HNK. O samoj školi, programima financiranim iz gradskog proračuna, te planiranim aktivnostima u ovoj godini, govori voditelj i osnivač škole, Franjo Slavko Batorek.

Tamburaška škola Batorek u sklopu je Programa javnih potreba u kulturi za 2019. dobila 10.00 kuna proračunskog novca za program „Osposobljavanje mladih za tamburu i gitaru“. Koliko polaznika očekujete? Je li riječ o novim članovima vaše škole? Što sve u sklopu ovog programa oni mogu naučiti?

Škola Batorek svake godine upiše 30-tak novih učenika, što u tamburaške, što u gitarske sekcije. Dinamikom nastave od dva sata tjedno oni savladavaju osnove glazbene teorije i prakse, sve do glazbene nadgradnje koja se kod tamburaša očituje ulaskom u Mali ili Veliki orkestar, koji prezentiraju školu Batorek na brojnim nastupima u Hrvatskoj i van nje.

GITARISTI Kod gitarista program traje dvije godine. Polaznici su osposobljeni za sviranje svih akorda, te za prepoznavanje notnih zapisa i prakticiranje istih.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom. On će biti utrošen u honorare suradnika u nastavi, te nabavku notnog materijala i amortizaciju 50-tak tambura, te 10-tak gitara koje su vlasništvo škole Batorek.

  • Iz istog ste programa financirani s 5.000 kuna za 26. Godišnji koncert? Kada i gdje se on održava i što će sve posjetitelji moći vidjeti, odnosno čuti na njemu?

Već 25 godina, tradicionalno, u dvorani HNK u Osijeku krajem lipnja, na kraju školske godine, održavamo Godišnji koncert kao projekciju rada tijekom protekle radne sezone.

PREZENTACIJA Prilika je to za prezentaciju svih stotinjak učenika škole, te detektiranje kvalitativnog pomaka kod učenika.

U goste pozovemo i popularne sudionike hrvatske zabavne i tamburaške estrade, te brojne udruge sa kojim smo u poslovnim kontaktima. Materijalna logistika zahtijeva troškove dvorane, ozvuke i snimanja koncerta.

  • Koje aktivnosti planirate u ovoj godini?

Uz uobičajenu dinamiku nastave, Veliki i Mali orkestar škole planira 20-tak koncerata.

VAŽNO Svakako su najvažniji Godišnji koncert u HNK, krajem lipnja, te Novogodišnji koncert, krajem prosinca u domu Željezničara.

Izdvajamo pozive za sudjelovanje na dvotjednom festivalu klasične glazbe u Francuskom Jonzacu, u organizaciji asocijacije Eurochestriess, sa kojom bilježimo  uspješnu suradnju od 2008. godine i našeg prvog gostovanja u Francuskoj. 2011. godine bili smo u Quebecu, Kanada, 2013. opet u Francuskoj, 2015. u Sobralu – Brazil, a 2017. u Šangajskoj regiji u Kini, gdje smo održali šest samostalnih koncerata udruženi sa tamburaškim orkestrom Osječko-baranjske županije.

Drugi poziv nam je stigao od IGF asocijacije, koja okuplja orkestre i ansamble ethno profila, i sa kojom pamtimo uspješne turneje u Italiji (2007. Calabria  i 2010. Sicilia), Španjolskoj (Ourense 2009. god.) te Bugarskoj (Nesebar 2014., 2016., te 2018. godine). Ovogodišnji poziv odnosi se na veliki ethno festival u Riminiju, krajem srpnja.

Kao voditelj i osnivač škole ujedno sam i član predsjedništva u tri krovne  tamburaške udruge: Hrvatski tamburaški savez (sjedište u Osijeku), Europskog tamburaškog saveza (sjedište u Banja Luci), te Svjetske tamburaške asocijacije (sjedište u Novom Sadu), te aktivno sudjelujem u realizaciji festivala u organizaciji navedenih saveza, što operativno, što kao član žirija ili selektor festivala.

  • Koliko članova broji vaša škola i kako su oni raspoređeni?

Škola trenutno broji 112 učenika, u dvije gitarske (prva i druga godina), te pet tamburaških sekcija – početnici, 2. godina, 3. godina, Mali orkestar i Veliki orkestar. Uz mene kao voditelja i osnivača škole, u nastavi sudjeluju naši učenici: Dora Knežević i Josip Živčić, studenti Umjetničke akademije u Osijeku, te Luka Vrdoljak i Matija Minarik u radu sa mlađim sekcijama.

TIM Dirigent velikog orkestra je prof. Matko Brekalo. Supervizor i mentor teorijske nastave i cijelog pogona je prof. Slaven Batorek.

  • Koliki je danas interes mladih ljudi za tamburu i tamburašku glazbu?

Naravno da je manji ako povučemo paralelu sa vremenskim odmakom od 20-tak godina unatrag, ali još uvijek ima dovoljan broj zainteresiranih da popune kapacitete brojnih KUD-ova naše regije, STD Pajo Kolarić, te glazbene škole i novootvorenog odjela tambure na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Možemo se pohvaliti da 11 članova Velikog orkestra naše škole pohađa Umjetničku akademiju u Osijeku, što na odjelima muzičke pedagogije, što na odjelima tambure i kompozicije na Studiju za novu glazbu.

BEZ BRIGE Moja percepcija je da je evolucija u edukaciji i produkciji tambure itekako zamjetna, i da ne trebamo brinuti za nove kvalitetne tamburaške kadrove.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad rad vaše škole na još neki način?

Godinama je škola Batorek aktivna u gradu, ali tek zadnjih godina je taj rad valoriziran kroz materijalnu potporu gradskih kulturnih struktura.

KONSTANTA Naravno da je stjecanje reputacije proces, pa se nadamo da ćemo i dalje ostati prepoznati kao kvalitativna konstanta, koja na brojnim gostovanjima dostojno prezentira naš grad i naš tradicionalni instrument – tamburu.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost proračuna važna?

Mogu govoriti u ime brojnih udruga u gradu, koje, svakako, zaslužuju svoj udio kolača u materijalnim potporama, pa bi na neki način transparentnost proračuna za kulturu ujedno trebala biti i lakmus kvalitete.

POTPORA Naravno da svi uvijek nismo zadovoljni veličinom materijalne potpore, ali puno je konzumenata, a proračun je ograničen.

Svima nam preostaje da svojom kvalitetom zaslužimo povjerenje tijela koja o tome donose odluke. Apsolutno podržavamo transparentnost proračuna, jer na taj način  možemo pratiti rad brojnih udruga i kulturnih subjekata u gradu.

REFERIRA SE NA:

Plan proračuna 2019.- pozicije rashoda

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: