NIKOLINA KOVAČ Trenutno pripremamo teren za pokretanje osnovne waldorfske škole

Nikolina Kovač, potpredsjednica udruge ISKRA

Udruga ISKRA waldorfska inicijativa osnovana je iz potrebe djelovanja za opće dobro, prvenstveno kroz odgojno-obrazovnu djelatnost, ali i kroz kulturu te samoodrživi razvoj. Primarni cilj udruge je osnivanje waldorfskih vrtića i škola te uspostavljanje suradnje između tih odgojno-obrazovnih institucija, drugih javnih i civilnih institucija te lokalne zajednice i to kroz različite aktivnosti. O projektima „OdržiSE“ i „Roditelji zajedno“, broju članova i suradnji s gradom Osijekom govori potpredsjednica udruge, Nikolina Kovač.

  • Udruga Iskra – Waldorfska inicijativa iz proračuna je Grada Osijeka u 2018. godini dobila 10.000 kuna za projekt OdržiSE. O kakvom je projektu riječ? U što su utrošena dobivena sredstva?

Održi SE (eng. SE – sustainable education) je jedinstveni projekt na području Hrvatske kojim se implementiraju znanja, vještine i vrijednosti održivog razvoja u odgojno-obrazovni proces osnovnih škola na području grada Osijeka.

NAČIN ŽIVOTA U suradnji s nastavnim i stručnim osobljem škola, projektnim aktivnostima se omogućava učenicima da neposredno i iskustveno dožive „održivost“, dakle ne samo kao koncept, već kao način života.

Naglasak je na odnosu ja-drugi-priroda, koji bi trebao počivati na vrijednostima poput suradnje, poštovanja i brige. Kako bi se ti motivi i vrijednosti oživjeli, učenicima mora biti omogućeno iskustvo u tom području. Upravo zato s učenicima radimo aktivnosti organskog uzgoja hrane, ekološkog vrtlarenja, izrade uporabnih predmeta, recikliranja, razvoja timskog rada i povjerenja, kampiranja u prirodi, ekološke gradnje, izleta u lokalne eko centre…

PROCES U cijeli proces uključujemo djelatnike škola, ali i roditelje, tako da taj program zadobiva veće razmjere.

Sredstva su utrošena na osiguravanje održivosti projekta, stoga smo pored honorara voditeljima aktivnosti, osigurali i potrebnu didaktiku, izradili edukacijske materijale, proveli istraživanje i snimili edukativni video uradak. S projektom ćemo zasigurno nastaviti i u 2019., budući da su mnoge škole zainteresirane za nastavak suradnje.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Koje projekte još provodite?

Udruga broji 25 članova trenutno, no ta brojka varira. Trenutno provodimo još projekte „Roditelji zajedno“, „Obiteljske igre“, „Programi za cjeloviti razvoj djece“ i „Ideš van?“.

  • Jedan od ciljeva vaše udruge je i osnivanje waldorfskih vrtića i škola. Kako napredujete po tom pitanju?

Da, to je institucionalni oblik djelovanja, koji provodimo vrlo uspješno. S obzirom da smo jedina waldorfska organizacija u Osijeku i Istočnoj Hrvatskoj uopće, napravili smo velike korake s obzirom na odgojno-obrazovnu ponudu i pravo roditelja da bira obrazovanje za svoje dijete. Inicirali smo u suradnji s Dječjim vrtićem Osijek i Gradom Osijekom pokretanje dvije waldorfske skupine u DV Osijek. Stoga su četiri odgojiteljice (djelatnice DV Osijek) započele studij waldorfske pedagogije pri Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu.

OBRT Također, u ožujku 2018. smo otvorili prvi obrt za čuvanje djece po elementima waldorfske pedagogije.

Trenutno pripremamo teren za pokretanje osnovne waldorfske škole, stoga okupljamo sve zainteresirane učitelje, nastavnike i roditelje.

  • Koliko roditelja i djece godišnje prođe kroz vaše radionice?

Teško je reći konkretan broj, budući da cijele godine provodimo seminare, radionice  i javne manifestacije u obliku festivala (Obiteljske igre) na kojima zna sudjelovati i po stotinu ljudi. No, u dosadašnje četiri godine djelovanja zasigurno je više od 1000 roditelja, odgojno-obrazovnih djelatnika i studenata pedagoško-psiholoških usmjerenja sudjelovalo u našim edukativnim programima.

  • Vaša je udruga za projekt Roditelji zajedno u prošloj godini dobila 19.500 kuna. O čemu je riječ u ovom projektu?

Roditelje smatramo izuzetno važnom skupinom, stoga kontinuirano provodimo programe educiranja i senzibiliziranja roditelja, ali jednako tako i svih onih zainteresiranih za pedagoške teme.

PARTICIPACIJA Zbog toga nerijetko uključujemo učitelje, odgojitelje, stručne suradnike i studente u obrazovne cikluse.

U suradnji s DV Osijek, Filozofskim fakultetom u Osijeku, Proni Centrom i drugima provodimo niz seminara, radionica i foruma. U program su uključeni međunarodni pedagoški stručnjaci i mentori. Podigli smo online obrazovnu platformu „Kutak za roditelje“, koja je dostupna na našoj web stranici i u kojoj sudjeluje 10-ak volontera.

Također, kroz projekt provodimo istraživanje nad potrebama roditelja, koje zagovaramo jedinici lokalne samouprave (Gradu Osijeku).

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način? Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Da, s obzirom na spomenuto otvaranje waldorfskih vrtićkih skupina, a trenutno smo u pregovorima oko načina pokretanja prve waldorfske škole ili razrednog odjeljenja u gradu Osijeku.

  • Grad Osijek je i prošle godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Izuzetno je važna transparentnost, budući da se radi o javnom sektoru (financiranom iz poreza građana). Transparentnost ulijeva povjerenje, a ukoliko se sredstvima osigurava dugoročnost bolje kvalitete života građana, utrošena sredstva se mogu smatrati opravdanima.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: