IVANA MALTAŠIĆ Želimo što veći broj djece i odraslih zainteresirati za gimnastičku rekreaciju i redovito vježbanje

Gimnastika za sve, svi za gimnastiku! Tako se najlakše može opisati moto rada Gimnastičkog društva Osijek – Žito. Ova sportska udruga već je stoljeće i pol (još od 1865. godine) usmjerena na razvoj rekreativne i vrhunske gimnastike. O sredstvima iz proračuna Grada Osijeka, uspjesima članova, zbog čega je dobro trenirati gimnastiku od najranije dobi, te suradnji s Gradom, govori tajnica GD Osijek-Žito, Ivana Maltašić.

  • Iz gradskog je proračuna za Gimnastičko društvo „Osijek – Žito“ u 2018. godini izdvojeno 260.772,00,00 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što je on utrošen?

GD Osijek – Žito po ostvarenim rezultatima svakako spada u red najuspješnijih sportskih kolektiva, ne samo u gradu Osijeku, nego u široj regiji.

BREND Naš gimnastičar Robert Seligman najtrofejniji je sportaš Grada i Županije i svojim sportskim rezultatima zadnjih 15 godina na najbolji mogući način prezentira grad iz kojeg dolazi.

Iznos koji smo dobili u 2018. godini ne bi nam bio dovoljan za pokrivanje svih izdataka koji su nastali tijekom godine – tu su plaće trenera, sportske stipendije i naknade, troškovi odlaska na pripreme i natjecanja kao i niz ostalih troškova (troškovi dodatne prehrane i vitamina, odlasci na fizioterapiju i slično). Ostatak sredstava osigurali smo kroz ostale programe sufinanciranja iz proračuna Grada i Županije, kao i iz članarina naših članova.

  • Koliki je iznos potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

Iznos potreban za provedbu osnovne djelatnosti našeg kluba iznosi okvirno oko 1.500.000 kuna, a uključuje plaće trenera i stručnih suradnika, troškove sportskih stipendija i naknada, troškove odlaska na pripreme i natjecanja te troškove vezane uz to (vitaminizacija, masaže i slično). Navedena sredstva ne uključuju troškove organizacije DOBRO World Cupa Osijek, jedne od 10-ak službenih etapa Svjetskog gimnastičkog kupa u svijetu. Organizacija ove velike sportske manifestacije financira se iz dodatno osiguranih sredstava iz javnih izvora te realnog (gospodarskog) sektora kao i vlastitih sredstava.

  • Koji su vam drugi izvori prihoda?

Osim sufinanciranja iz proračuna Grada i Županije, od ostalih izvora prihoda možemo izdvojiti prihode ostvarene naplatom članarina.

  • Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

U GD Osijek – Žitu trenutno trenira 1.053 člana koji su raspoređeni u niz rekreativnih gimnastičkih programa – najveći broj članova čine djeca predškolske i školske dobi, a nakon njih tu su odrasli vježbači, rekreativci zrelije životne dobi te mališani koji treniraju u sklopu programa korektivne gimnastike.

DOB Gimnastički sport se kroz niz istraživanja pokazao kao najbolji oblik sportske rekreacije jer se njime mogu baviti svi, bez obzira na dob i prethodno sportsko iskustvo i formu.

Naša želja je što veći broj djece i odraslih zainteresirati za gimnastičku rekreaciju i redovito vježbanje, jer samo tako možemo aktivno promicati važnost aktivnog i zdravog življenja.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li grad rad vašeg kluba na još neki način?

Suradnju s Gradom Osijekom ocijenjujemo kao vrlo dobrom.

PROMOCIJA Naši ciljevi i ciljevi Grada Osijeka kada je u pitanju sport su usklađeni – želja i jednih i drugih je promovirati sportsku rekreaciju među građanstvom i što veći broj Osječana potaknuti na redovito bavljenje sportom.

Tu je i naša dugoročna opredjeljenost vrhunskim sportskim ostvarenjima kroz nastupe na najprestižnijim sportskim natjecanjima i nadamo se da će nam Grad Osijek trajno pružati potporu u ostvarenju tog cilja.

  • Koji su najveći uspjesi koji su članovi vašeg kluba postigli u 2018. godini?

2018. godinu naše Društvo može smatrati kao jednu od najuspješnijih u svojoj modernoj povijesti. Naime naš Robert Seligman ostvario je povijesne sportske rezultate – osvojio je zlatnu medalju na Prvenstvu Hrvatske te srebra na Mediteranskim igrama u Tarragoni i Europskom prvenstvu u Glasgowu.

NAJBOLJI DANI Time je Seligman još jednom dokazao svoju sportsku vrijednost i pokazao da su dani njegovih najvećih uspjeha tek pred njim.

Pored Roberta, izvrsne rezultate ostvario je i naš mladi senior Aurel Benović – na Prvenstvu Hrvatske uzeo je zlato na parteru, te 11. mjestom na Svjetskom kupu u katarskoj Dohi i 9. mjestom na Svjetskom kupu u Osijeku pokazao da je itekako spreman boriti se za najbolja mjesta u finalima s daleko iskusnijim gimnastičarima.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna iznimno je važna, jer proračunska sredstva su sredstva građana. Transparentnim prikazom raspodjele i potrošnje tih sredstava pokazujemo da se ista i troše namjenski za ostvarenje zacrtanih ciljeva, a na boljitak svih građana našega Grada.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s