Počinje izgradnja reciklažnih dvorišta Gornji grad i Retfala

Gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravkom Ponošem te županom Ivanom Anušićem obilježio je početak radova na izgradnji reciklažnih dvorišta Gornji grad i Retfala.

UGOVOR Gotovo mjesec dana nakon potpisivanja Ugovora s tvrtkom Osijek-Koteks, započeli su radovi na izgradnji dva nova reciklažna dvorišta: RD Gornji grad i RD Retfala.

Tijekom obilježavanja početka radova, istaknuta je ukupna vrijednost izgradnje RD Retfala i RD Gornji grad, a riječ je o iznosu od približno 8 milijuna kuna, od čega je Gradu Osijeku Ugovorom o dodijeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda EU osigurano 85% sredstava.

– Nakon Juga II, danas krećemo s izgradnjom Reciklažnog dvorišta Retfala i onoga u Gornjemu gradu, a nakon rješavanja imovinsko-pravnih poslova slijedi i izgradnja Reciklažnog dvorišta Donji grad. Ova tri nova reciklažna dvorišta imaju ukupnu vrijednost oko 12 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose oko 10 milijuna kuna. Sve ovo ostvaruje se zahvaljujući ministru Ćoriću, direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gospodinu Ponošu i Vladi Republike Hrvatske. Javno im zahvaljujem, što nam pomažu ispuniti zakonske obveze – istaknuo je prigodom započinjanja radova na izgradnji reciklažnih dvorišta Retfala i Gornji grad gradonačelnik Vrkić.

38 VRSTA OTPADA Osječani na već postojećem reciklažnom dvorištu Zeleni otok Jug II mogu odložiti sve vrste otpada (38 vrsta): problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, jestiva ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električnu i elektroničku opremu i drugi, a preuzimanje građevnog otpada iz kućanstva (10 vrsta otpada) omogućeno je na odlagalištu Lončarica Velika.

Uz dva nova reciklažna dvorišta – RD Gornji grad (preko puta Remixa) i RD Retfala (spojna cesta Osijek-Višnjevac nasuprot nekadašnjeg MD profila), kojima je rok završetka radova u srpnju 2019., najavljena je i izgradnja četvrtog – Reciklažnog dvorišta Donji Grad. Potpisivanje ugovora za spomenuto reciklažno dvorište očekuje se do kraja svibnja, a projekt je prijavljen nešto kasnije zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

BOLJE OPREMLJENA Reciklažnim dvorištima upravljat će komunalna tvrtka Unikom. Nova reciklažna dvorišta bit će suvremeno opremljena, natkrivena i bolje osvijetljena, a zaprimat će čak 48 vrsta otpada, uključujući i onaj opasan za okoliš – poput lijekova, baterija i ulja.

Zahvaljujući novim reciklažnim dvorištima, cijeli će grad biti podjednako pokriven, a Osijek će se potvrditi kao predvodnik – ne samo u zbrinjavanju otpada među velikim hrvatskim gradovima – nego i kao grad koji se u potpunosti približava europskim vrijednostima i standardima po pitanju ovog gorućeg globalnog pitanja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s