DANIEL SRB Jedini smo sportski kolektiv u gradu koji ima osvojenu olimpijsku medalju

VK Iktus uspješno djeluje već 40 godina, a posljednjih nekoliko godina klub je dosegnuo dosad najbolje rezultate. Šest je puta u posljednjih osam godina VK Iktus osvojio naslov ukupnog pobjednika Prvenstva Hrvatske u veslanju, a kruna uspjeha je srebrna medalja koju je David Šain osvojio na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine u posadi hrvatskog četverca na pariće. O uspjesima kluba, sredstvima iz proračuna Grada Osijeka, te planovima, govori predsjednik kluba, Daniel Srb.

  • Iz gradskog je proračuna za Veslački klub Iktus u 2018. godini izdvojeno 254.410,00 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što je on utrošen?

Cijenimo svaku kunu koju dobijemo iz Proračuna Grada Osijeka, ali taj iznos nije dovoljan za rezultate koje postižemo i značajno je manji od iznosa koje je Grad Osijek dodjeljivao našem klubu u prethodnim godinama.

USPJEH Moram naglasiti da smo jedini sportski kolektiv u Gradu Osijeku, ali i Slavoniji koji ima osvojenu olimpijsku medalju od neovisnosti Hrvatske, odnosno u posljednjih 30 godina.

Polovica olimpijaca Grada Osijeka od neovisnosti je iz VK Iktus. U našem klubu i sada treniraju David Šain s olimpijskim srebrom i 4 naslova svjetskog prvaka, Anton i Patrik Lončarić, aktualni europski i svjetski prvaci za juniore, Ivan Ante Grgić, europski prvak i drugi osvajači europskih i svjetskih medalja.

REZULTATI Često se u nas govori o tome kako se veliki rezultati postižu u maloj zemlji s malo novaca.

Obzirom na sredstva koja su dodijeljena VK Iktus u posljednje dvije godine, u kojima smo osvojili šest europskih i svjetskih medalja, od toga tri zlata, možemo reći da smo upravo mi oborili sve rekorde kada se radi o odnosu novca i medalja.

Za nas je pravo pitanje je li u redu da klub koji osvoji tri od pet velikih medalja koje su došle u Osijek u 2018. godini bude na 8. mjestu u Gradu Osijeku po dodijeljenim sredstvima?

  • Koliki je iznos potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

Za postizanje rezultata koje imamo, a tu mislim na europske i svjetske medalje, minimalno je potrebno 500.000 kuna godišnje od Grada Osijeka, plus ostali prihodi koje imamo. Bez toga ne možemo održati razinu rezultata koje postižemo.

RAZINA Ukoliko sredstva ostanu na ovoj razini, nećemo moći zadržati europske i svjetske prvake, a time ćemo se odreći i svih medalja koje očekujemo u narednim godinama. Govorim i o olimpijskim medaljama.

Radi se ovdje i o interesu sporta Grada Osijeka koji se mora odlučiti želi li svjetske medalje, posebno olimpijske. Kao predsjednik kluba s jedinom olimpijskom medaljom znam što je potrebno za osvajanje.

  • Koji su vam drugi izvori prihoda?

Osim prihoda Grada Osijeka, značajniji izvori prihoda su sponzorski, financiranje Osječko-baranjske županije i članarina.

Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

U VK Iktus imamo oko 120 članova. Njih 50 su polaznici škole veslanja, a oko 60 su veslačice i veslači koji nastupaju na natjecanjima u svim kategorijama.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li grad rad vašeg kluba na još neki način?

Suradnja s Gradom Osijekom je dobra, ali osobito se moram zahvaliti gradonačelniku Ivanu Vrkiću koji prepoznaje naše rezultate.

POTPORA Zahvaljujući gradonačelniku osobno i njegovoj potpori, uspjeli smo izdržati posljednje dvije godine s vrhunskim rezultatima.

  • Koji su najveći uspjesi koji su članovi vašeg kluba postigli u 2018. godini?

Na svjetskom prvenstvu za juniore 3. mjesto su osvojili Anton i Patrik Lončarić, dok su na europskom prvenstvu za juniore osvojili 1. mjesto. Treće mjesto osvojila je Aria Cvitanović na EP za seniore do 23 godine. 1. mjesto David Šain  je osvojio 1. mjesto na Prvenstvu Hrvatske za seniore.

Ostale medalje s Prvenstava Hrvatske nema smisla nabrajati jer ih je puno.

BRAVO Od pet europskih i svjetskih medalja koja su osvojili sportaši i sportašice iz Osijeka, u 2018. godini tri su osvojili članovi VK Iktus.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna je jako važna i odlično je što Osijek dobiva najbolje ocjene.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s