TOMISLAV BILANDŽIĆ U manjim sportskim klubovima mora postojati visoka doza entuzijazma ako se žele postići vrhunski rezultati

Kickboxing klub „Sveti duh“ osnovan je prije 15 godina i ima 36 registriranih članova. Sudjeluje na brojnim prvenstvima, a organizator je i državnog prvenstva koje će se u ožujku održati u Osijeku. O suradnji s Gradom Osijekom, uspjesima kluba, te sredstvima koje dobivaju iz Gradskog proračuna govori tajnik i trener kluba, Tomislav Bilandžić.

  • Iz gradskog je proračuna za Kickboxing klub „Sveti Duh“ u 2018. godini izdvojeno 153.836,00 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što je on utrošen?

U klubu smo zadovoljni iznosom novca koji smo dobili iz gradskog proračuna za proteklu, a isto tako i za 2019. godinu. Novac koji smo dobili utrošili smo za plaćanje najma sportske dvorane u kojoj svakodnevno treniramo, kupovinu sportske opreme i rekvizita neophodnih za treninge i natjecanja, odlazak sportaša na državna prvenstva i druga natjecanja nižeg ranga, pripreme sportaša za odlazak na juniorsko svjetsko i seniorsko europsko prvenstvo, te sam odlazak na juniorsko svjetsko prvenstvo u Italiju i seniorsko europsko prvenstvo u Slovačku.

ZA RAZVOJ Dakle, sve “u” i sve “za”  sportaše i za njihov daljnji razvoj.

  • Koliki je iznos potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

Klub s ovim iznosom iz gradskog proračuna funkcionira dobro. Opće je poznato da su mnoge stvari, na žalost,  povezane s novcem. O tome koliko imate novca u klubu ovisi na koja ćete natjecanja moći otići. Hoćete li ili nećete moći odraditi kvalitetne pripreme s najboljim sportašima u klubu, jer je to osnovni preduvjet ostvarenja vrhunskih sportskih rezultata. Hoćete li moći na natjecanje otići dan ranije kako bi sportaši sutradan bili odmorni, ili ćete putovati cijelu noć i iz automobila izaći na borilište. Sve to ovisi s koliko financijskih sredstava raspolažete.

RECEPT Ne možete trošiti više nego što imate, a to koliko imate trebate rasporediti po prioritetima.

Želim napomenuti da u petnaest godina rada i postojanja kluba nikada niti jednom treneru ili dužnosniku u klubu nije isplaćena niti jedna plaća, već sva sredstva investiramo u sportaše i njihov razvoj. U manjim sportskim sredinama i klubovima mora postojati visoka doza entuzijazma i volontiranja ako se žele postići vrhunski sportski rezultati. Kad bi bilo više novca u klubu, zasigurno bi i sportski rezultati bili još bolji nego što jesu.

FINANCIJE Ali, treba shvatiti tešku financijsku situaciju u kojoj se kao društvo nalazimo i shodno tome se i ponašati.

Na kraju se ponavljam, sa sredstvima s kojima raspolažemo kvalitetno upravljamo i ostvarujemo dobre sportske rezultate.

  • Koji su vam drugi izvori prihoda?

Osim sredstava iz Gradskog proračuna grada Osijeka koja dobivamo u mjesečnim anuitetima preko Zajednice sportskih udruga grada Osijeka i koja su nam najznačajnija i najveća financijska sredstva, od ostalih izvora prihoda naveo bih sredstva Sportske zajednice Osječko-baranjske županije, Hrvatskog kickboxing saveza i sponzora.

  • Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

U klubu je ukupno registrirano 36 članova. Sportaši su podijeljeni u natjecateljsku i početničku grupu. S početničkom grupom se rade osnove kickboxinga, dok se s natjecateljskom grupom trenira po vrlo kompleksnom i zahtjevnom programu koji se u proteklom periodu pokazao vrlo uspješnim, jer je više naših članova kluba osvajalo državna prvenstva u juniorskom i seniorskom uzrastu te osvajali medalje na europskim i svjetskim WAKO prvenstvima.

KVALITETA Temeljem toga naš klub već duži vremenski period nositelj kvalitete sporta u gradu Osijeku.

Ako ne najtrofejniji, onda smo jedan od najtrofejniji borilačkih klubova u gradu i županiji.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li grad rad vašeg kluba na još neki način?

Naš klub ima odličnu suradnju s gradom Osijekom od prvoga dana našega postojanja. U proteklih petnaest godina koliko postojimo i radimo, do sada smo sedam puta organizirali velika kicboxing natjecanja kao što su državna prvenstva, susret reprezentacija i druga međunarodna natjecanja. Svaki put smo imali razumijevanje i konkretnu pomoć Grada u organizaciji ovih natjecanja.

USPJEH Ove godine ćemo obilježiti petnaest godina postojanja kluba organizacijom državnog prvenstva 9. ožujka u sportskoj dvorani Jug.

  • Koji su najveći uspjesi koji su članovi vašeg kluba postigli u 2018. godini?

U 2018. godini imali smo četiri seniorska državna prvaka od kojih su trojica nastupili na seniorskom europskom prvenstvu u Bratislavi i osvojili od 5. do 8. mjesta, te juniorskog prvaka države u tri discipline koji je nastupio na juniorskom svjetskom prvenstvu u rujnu u Italiji. Da je bilo samo malo više sportske sreće i malo manje sudačkih grešaka, donijeli bi medalju i sa juniorskog svjetskog i seniorskog europskog prvenstva.

TROFEJ Naš daroviti junior Borna Bilandžić za rezultate ostvarene u 2017. dobio je trofej „Kuna“ koji se dodjeljuje mladim i perspektivnim sportašima grada Osijeka.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Drago nam je da je Grad Osijek ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost proračuna. I kao klub i osobno podržavam transparentnost i proračuna i svih ostalih stavki. Drago nam je da postoje jasni i transparentni kriteriji koji su svima poznati u svezi sufinanciranja sportskih klubova u gradu Osijeku, te da se sukladno tome možete usmjeriti u radu.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s