IVAN JUKIĆ Regionalni vodoopskrbni sustav smanjit će gubitke vode

Ivan Jukić, direktor Vodovoda Osijek

Osnovni je cilj projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Osijek“ (RVS) poboljšanje kvalitete vode osigurane projektom, poboljšani pristup do pitke vode te bolja i sigurnija vodoopskrba što se odnosi na poboljšanje rada sustava vodoopskrbe za konačne, već priključene korisnike (hidrauličko poboljšanje, smanjenje kvarova na sustavu i smanjenje gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe). O sustavu i njegovim prednostima govori direktor Vodovoda, Ivan Jukić.

  • Kolika je vrijednost RVS-a i što će on konkretno značiti za krajnje korisnike?

Ugovorena vrijednost projekta je 77.737.714,40 kuna (bez PDV-a) a u njegovom sufinanciranju Europska unija sudjeluje sa 74,79 % posto sredstava. Aktivnosti u sklopu projekta uključuju proširenje i rekonstrukciju distributivnog sustava vodoopskrbe na području grada Osijeka, te općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo i Šodolovci, te proširenje uređaja za obradu pitke vode na području općine Erdut s ciljem uklanjanja arsena iz vode.

RAZLIKE Sustav vodoopskrbe na području Osijeka i spomenutih općina trenutno pokriva oko 126.000 stanovnika, no s velikim razlikama u razini priključenosti.

Primjerice, dok grad Osijek ima 99% pokrivenost, mještani općine Šodolovci uopće nisu priključeni na sustav javne vodoopskrbe.

  • Što je sve obuhvaćeno projektom Regionalni vodoopskrbni sustav?

Projektom RVS omogućena je izgradnja glavnih vodoopskrbnih cjevovoda i vodoopskrbne mreže u duljini od 66 km, rekonstrukcija vodoopskrbne mreže u duljini od 17 km, izgradnja vodospreme i vodotornja ukupnog kapaciteta od 250 m3, izgradnja i rekonstrukcija stanica za podizanje tlaka, rekonstrukcija i nadogradnja uređaja za obradu pitke vode u Dalju kapaciteta 24 l/s s ciljem usklađivanja s Okvirnom direktivnom o vodama, uspostava čvorova nadzorno upravljačkog sustava (ukupno 11 komada) i uspostava tehničko- informacijskog sustava vodoopskrbe na području regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek te programa upravljanja gubicima vode na području RVS Osijek.

  •  Na koji će se način upravljati gubicima vode?

Tehničko informacijski sustav vodoopskrbe na području regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek i program upravljanja gubicima vode jedini je element projekta RVS koji je još u izradi. Njegova je vrijednost 10.173.585,00 kuna + PDV, a rok za izvršenje ugovora jest siječanj 2020.

GIS Upravljanje vodoopskrbnim sustavom unaprijediti će se korištenjem geografsko-informacijskog sustava (GIS), koji sadrži sve podatke o fizičkim karakteristikama sustava i njegovih dijelova te njihov prostorni položaj.

Povezivanjem hidrauličkog modela vodoopskrbne mreže i GIS sustava, uz ostvarivanje veze s poslovnim informacijskim softverom i nadzorno-upravljačkim sustavom, uspostavlja se tehnički informacijski sustav (TIS), kao vrhunac suvremenog upravljanja vodoopskrbom.

MJERE Pomoću rezultata analize podataka utvrđuju se svi nedostatci, te je moguće predložiti mjere i zahvate po prioritetima, a sve u cilju smanjenja vodnih gubitaka i unaprjeđenja stanja vodoopskrbnog sustava kroz izradu programa upravljanja gubitcima.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: