Ivan Jukić, direktor Vodovoda Osijek

Osnovni je cilj projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Osijek“ (RVS) poboljšanje kvalitete vode osigurane projektom, poboljšani pristup do pitke vode te bolja i sigurnija vodoopskrba što se odnosi na poboljšanje rada sustava vodoopskrbe za konačne, već priključene korisnike (hidrauličko poboljšanje, smanjenje kvarova na sustavu i smanjenje gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe). O sustavu i njegovim prednostima govori direktor Vodovoda, Ivan Jukić.

  • Kolika je vrijednost RVS-a i što će on konkretno značiti za krajnje korisnike?

Ugovorena vrijednost projekta je 77.737.714,40 kuna (bez PDV-a) a u njegovom sufinanciranju Europska unija sudjeluje sa 74,79 % posto sredstava. Aktivnosti u sklopu projekta uključuju proširenje i rekonstrukciju distributivnog sustava vodoopskrbe na području grada Osijeka, te općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo i Šodolovci, te proširenje uređaja za obradu pitke vode na području općine Erdut s ciljem uklanjanja arsena iz vode.

RAZLIKE Sustav vodoopskrbe na području Osijeka i spomenutih općina trenutno pokriva oko 126.000 stanovnika, no s velikim razlikama u razini priključenosti.

Primjerice, dok grad Osijek ima 99% pokrivenost, mještani općine Šodolovci uopće nisu priključeni na sustav javne vodoopskrbe.

  • Što je sve obuhvaćeno projektom Regionalni vodoopskrbni sustav?

Projektom RVS omogućena je izgradnja glavnih vodoopskrbnih cjevovoda i vodoopskrbne mreže u duljini od 66 km, rekonstrukcija vodoopskrbne mreže u duljini od 17 km, izgradnja vodospreme i vodotornja ukupnog kapaciteta od 250 m3, izgradnja i rekonstrukcija stanica za podizanje tlaka, rekonstrukcija i nadogradnja uređaja za obradu pitke vode u Dalju kapaciteta 24 l/s s ciljem usklađivanja s Okvirnom direktivnom o vodama, uspostava čvorova nadzorno upravljačkog sustava (ukupno 11 komada) i uspostava tehničko- informacijskog sustava vodoopskrbe na području regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek te programa upravljanja gubicima vode na području RVS Osijek.

  •  Na koji će se način upravljati gubicima vode?

Tehničko informacijski sustav vodoopskrbe na području regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek i program upravljanja gubicima vode jedini je element projekta RVS koji je još u izradi. Njegova je vrijednost 10.173.585,00 kuna + PDV, a rok za izvršenje ugovora jest siječanj 2020.

GIS Upravljanje vodoopskrbnim sustavom unaprijediti će se korištenjem geografsko-informacijskog sustava (GIS), koji sadrži sve podatke o fizičkim karakteristikama sustava i njegovih dijelova te njihov prostorni položaj.

Povezivanjem hidrauličkog modela vodoopskrbne mreže i GIS sustava, uz ostvarivanje veze s poslovnim informacijskim softverom i nadzorno-upravljačkim sustavom, uspostavlja se tehnički informacijski sustav (TIS), kao vrhunac suvremenog upravljanja vodoopskrbom.

MJERE Pomoću rezultata analize podataka utvrđuju se svi nedostatci, te je moguće predložiti mjere i zahvate po prioritetima, a sve u cilju smanjenja vodnih gubitaka i unaprjeđenja stanja vodoopskrbnog sustava kroz izradu programa upravljanja gubitcima.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s