ZORISLAV BABIĆ Grad doprinosi poboljšanju kvalitete života osoba treće životne dobi kroz različite socijalne mjere i programe

Udruga umirovljenici zajedno Osijek djeluje kontinuirano od 2011. godine ostvarujući svoje temeljne ciljeve i zadaće među kojima se ističu zaštita, promicanje, razvitak i unapređenje prava i interesa umirovljenika, razvijanje prijateljstva, uzajamnosti i solidarnosti među umirovljenicima, organizacija kulturnih, zdravstvenih i edukacijskih aktivnosti, organiziranje sportskih, rekreativnih aktivnosti, te organiziranje i sudjelovanje u različitim humanitarnim akcijama. O projektu „Zaustavimo vrijeme – ritam zdravog života 2“, drugim projektima koje provode, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednik udruge, Zorislav Babić.

  • Udruga umirovljenici zajedno iz proračuna je Grada Osijeka za 2018. godinu za projekt „Zaustavimo vrijeme – ritam zdravog života 2“ dobila 30.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Programski sadržaj ovog projekata obuhvaća različite teme i područja koja su predmet zanimanja umirovljeničke populacije, među kojima se ističu kreativne radionice izrade dekorativnih predmeta, slikarske radionice, dramske i plesne radionice, tečajevi informatike i fotografije, preventivna kontrola zdravstvenog stanja, medicinska gimnastika, sportske i rekreativne aktivnosti (pikado, kuglanje, nordijsko hodanje, šah), organizacija izleta i putovanja, te prigodne kulturno-zabavne aktivnosti.

IZLETI Najveći interes među članovima postoji za putovanja koja se organiziraju kao jednodnevni izleti ili višednevni odlasci na medicinsku rehabilitaciju i rekreaciju.

Odmah iza toga mogli bismo svrstati kulturno-zabavne aktivnosti za koje uvijek postoji velik interes članova. Aktivnosti se najvećim dijelom provode kroz radionice, a članovi se opredjeljuju sukladno svojim osobnim sklonostima.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Ugovoreni iznos omogućiti će provedbu planiranih aktivnosti iako bi, naravno, bilo bolje da je više sredstava. Dio potrebnih sredstava nadomjestiti će se većim udjelom volonterskog rada, vlastitim sredstvima i mogućim donacijama u novcu ili u naravi.

AKTIVNOSTI Najveći dio dobivenih sredstava utrošiti će se za pokrivanje troškova provedbe programskih aktivnosti, odnosno nabavu potrebnih materijala i usluga.

Manji dio biti će utrošen na troškove funkcioniranja Udruge i pripreme novih projekata.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Udruga trenutno u evidenciji ima 502 člana od kojih oko 250 kontinuirano sudjeluje u različitim aktivnostima, dok se ostali uključuju povremeno, u skladu s vlastitim interesom. Tijekom godine Udruga je provela i projekt od nazivom “Essekerski spomenar” koji je bio podržan sredstvima tvrtke UNIKOM d.o.o.

  • Gdje se okupljate? Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga koristi prostorije u Županijskoj ulici 18/II koje su do prošle godine bile u vlasništvu RH i kojima je upravljao Grad Osijek. U postupku povrata imovine prostori su vraćeni nasljednicima vlasnika kojima je imovina bila svojedobno oduzeta.

PROSTOR Od početka 2018. godine udruga je angažirana na pronalaženju trajnog rješenja prostora za provedbu svojih aktivnosti.

Pristup u članstvo otvoren je prvenstveno umirovljenicima, ali i  svim drugim građanina koji imaju želju sudjelovati u programskim aktivnostima udruge.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Grad Osijek ima veliko razumijevanje za djelovanje umirovljeničkih udruga. Naravno da su naše potrebe i ambicije veće od onoga što se ostvari na razini jedne godine.

RAZUMIJEVANJE Međutim, i naša udruga ima razumijevanja za činjenicu da su sredstva ograničena, a zahtjevi i potrebe nadilaze mogućnosti financiranja za ove namjene.

Stoga na ovo pitanje možemo dati odgovor da je suradnja vrlo dobra i da ćemo je sa svoje strane nastojati i dalje unapređivati.

  • Vodi li Grad više računa o osobama treće životne dobi u odnosu na prijašnje godine?

Grad Osijek, pored podrške umirovljeničkim udrugama, doprinosi poboljšanju kvalitete života osoba treće životne dobi i kroz različite socijalne mjere i programe.

INTERVENCIJE Na žalost, imajući u vidu brojnost ove populacije, opću demografsku i gospodarsku situaciju, zahtjevi i potrebe za različitim oblicima intervencija od strane lokalne zajednice sve su veći.

Zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i velikom angažiranju nadležnog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i umirovljenike, ova se problematika rješava sukladno kapacitetima gradskog proračuna. Vjerujemo da će se tako nastaviti i u narednom razdoblju.

  • Grad Osijek je ponovno u prošloj godini dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost prikupljanja i trošenja javnog novca izuzetno je važna za povjerenje građana u one koje tim novcem raspolažu.

RACIONALNO Osim jasnog uvida u proračun, transparentnost podrazumijeva i racionalni pristup u raspolaganju prikupljenim sredstvima.

Zbog toga je transparentnost jedini način da se potrebe i želje svedu u okvire realnih mogućnosti poštujući pri tome prioritete koje prethodno treba racionalno odabrati i stručno verificirati.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s