BRANKO LOZANČIĆ Na 4. Kupu Grada Osijeka očekujemo najmanje 300 natjecatelja

Mačevalački klub Dmitar Zvonimir osnovan je 2011. u cilju promicanja, razvitka i unapređenja mačevalačkog sporta u Gradu Osijeku. Do sada je uspješno organizirao tri Kupa grada Osijeka, te nekoliko prvenstava. O suradnji s gradom Osijekom, te 4. Kupu Grada Osijeka, govori predsjednik kluba, Branko Lozančić.

  • Iz gradskog je proračuna za Mačevalački klub Dmitar Zvonimir u 2018. godini izdvojeno 10.698 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što je on utrošen?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom, no mogli bi biti i zadovoljniji jer u odnosu na prošlu godinu dobili smo 2.500 kuna manje sredstava. Za 2019. godinu izdvojiti će se iz gradskog proračuna 9.120 kuna za naše potrebe. Razlog smanjenja je taj  što je kategorija u kojoj se nalazi naš klub povećana za četiri do pet klubova. Iz tog razloga svim klubovima u našoj grupaciji umanjit će se prošlogodišnji iznosi.

VRHUNSKA OPREMA Sav novac utrošen je u mačevalačku opremu koja je iznimno skupa. Jer, da bi itko pristupio mačevalačkom treningu, on mora imati vrhunsku sigurnosnu opremu. 

Mačevanje je opasno ukoliko nemate opremu koja ispunjava standarde tog sporta. Cijena najosnovnije opreme za odraslog natjecatelja iznosi 5.000 kuna, za djecu je nešto jeftinija. Na primjer, maska košta 1.000 kuna, jedna mačevalačka rukavica je 150 kuna, mač stoji 550 kuna i to su samo neki iznosi opreme koju moramo imati.

  • Koliki je iznos potreban za funkcioniranje vašeg kluba?

Klub pripada u skupinu klubova koji organiziraju natjecanja koja su od interesa za Grad, te smatram da bi naš klub trebao 20.000 kuna, uključujući sredstva za to natjecanje.

FINANCIJE Trenutni iznos kojim nas Grad podupire najmanje bi trebalo povisiti za 10.000 kuna kako bi se moglo financirati organiziranje nadolazećeg Kupa grada Osijeka.

Na naša natjecanja dolazi tristotinjak natjecatelja koji koriste naše hotele, restorane… Grad daje 3.000 do 4.000 kuna, no dok platimo delegata i troškove njegova putovanja, malo da išta ostane od tog novca.

  • Koji su vam drugi izvori prihoda?

Članarina koju naši članovi mjesečno plaćaju iznosi 150 kuna. Od ukupnog iznosa skupljene članarine plaćamo rad naših trenera, režijske troškove prostora u kojem treniramo. Na žalost nismo ostvarili pravo sufinanciranja režija tako da sve plaćamo sami.

Klub financira i Osječko-baranjska županija, no u puno manjem iznosu. Županija sufinancira projekte i sufinancirala je opremanje naše članice kluba za svjetsko prvenstvu sa 5.000 kuna.

  • Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

Mačevalački klub Dmitar Zvonimir je napredovao u sezoni 2018. u odnosu na sezonu 2017. Sada klub broji 36 registriranih sportaša. Za nas je to veliki napredak u natjecateljskom smislu.

ČLANOVI Također imamo petnaestak djece koja trenutno dolaze u klub. Kroz klub u jednom ciklusu treniranja  prođe oko pedesetak članova.

Službene kategorije kako se raspoređuju članovi su djeca do deset godina u kategoriji U-10, U-12, U-14, U-17, juniori U-20, te seniori i veterani. Najviše članova imamo u kategoriji između 12 i 14 godina i oni su nam priprema za kategoriju seniora.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad rad vašeg kluba na još neki način?

Moram pohvaliti projekt kojim Grad osigurava organiziran, siguran i besplatan prijevoz sportaša mlađih dobnih kategorija unutar Hrvatske.

PUTOVANJA To nas spašava, kao i roditelje koji su tako rasterećeni financijskih troškova koje svako naše putovanje iziskuje.

Grad nam je generalni sponzor sada već četvrtog Kupa grada Osijeka u mačevanju, velikog međunarodnog natjecanja. Suradnja s Gradom je jako dobra. Najviše smo zadovoljni suradnjom sa Zajednicom športskih udruga grada Osijeka i Odsjekom za sport. Kako trenutno nemamo svoje prostorije za treniranje, nadamo se da ćemo uskoro, uz njihovu pomoć, naći rješenje i tog problema, jer prostor u kojem trenutno održavamo treninge u vrlo je lošem stanju.

  • Organizirali ste već tri puta Kup grada Osijeka u mačevanju. Kakvi su vaši organizacijski planovi za 2019. godinu?

U 2019. godini  organizirati ćemo četvrti Kup grada Osijeka u mačevanju, veliko  priznato međunarodno natjecanje. Natjecanje će se održati 30. i 31. ožujka u dvorani Gradski vrt. Do sada imamo stotinu prijavljenih natjecatelja, no kako je još rano i prijave teku, očekujemo dobar odaziv.

SPONZORI Nadamo se da će biti najmanje tristotinjak prijavljenih. Glavni sponzori natjecanja su Vlada Republike Hrvatske i Grad Osijek, te drugi poslovni subjekti.

Tu nas čeka veliki posao, no bojim se da zbog manjka sredstava nećemo moći napraviti korak naprijed u elektronici i grafici.

  • Koji su najveći uspjesi koji su članovi vašeg kluba postigli u 2018. godini?

Od uspjeha koje su naši članovi postigli, istaknuo bih našu reprezentativku Helenu Lušić koja je sudjelovala na Svjetskom prvenstvu koje se održalo početkom travnja u Veroni i na kojem je zauzela 155. mjesto, zatim aktualnu prvakinju Hrvatske u kategoriji U-10, Vitu Jović i Mateja Kurtovića koji za sada visoko kotira.

To su tri imena s kojima se naš klub može pohvaliti.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost je vrlo važna. Treba znati gdje se troše naši novci.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s