DANIJEL BALAŽIĆ Organizirali smo ribolovno natjecanje za osobe s invaliditetom

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije, poznatija pod skraćenim nazivom UPIT, osnovana je u prosincu 2007.  Osnovni ciljevi udruge su vezani za podizanje razine životne kvalitete osoba sa paraplegijom i tetraplegijom njihove integracije u društvo i prezentacija mogućnosti ove kategorije osoba sa invaliditetom. O projektu „Tko peca zlo ne misli“, te suradnji s gradom Osijekom govori predsjednik udruge Danijel Balažić.

  • Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije iz proračuna je Grada Osijeka za 2018. godinu za projekt „Tko peca zlo ne misli“ dobila 12.000 kuna. O kakvom je projektu riječ? Koliko je osoba uključeno i gdje se projekt provodi?

Projekt je proveden u Osijeku, Dalju i Kopačevu. Centralna manifestacija bila je ribolovno natjecanje za osobe s invaliditetom. Otvoreno ribolovno natjecanje održalo  u rujnu. U projekt je bilo uključeno 10-ak osoba s težim invaliditetom.

NATJECATELJI Riječ je o osobama u invalidskim kolicima s područja Koprivničko-križevačke županije, Virovitičko-podravske županije, Osječko-baranjske županije te iz Srbije.

Kod njih smo u nekoliko navrata bili na natjecanju, pa su oni sada došli kod nas.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Zadovoljni smo ovogodišnjim iznosom, kao i onim iz prethodne godine. Ispunili smo sve točke koje su  nam bile zacrtane.

PROJEKT Malo smo preorganizirali proračun, no u konačnici napravili smo jedan jako dobar i zanimljiv projekt.

Novac za projekt „Tko peca zlo ne misli“ utrošen je točno u te svrhe. Projekt je uključivao edukacije, istraživanja nekoliko ribolovnih lokacija na području županija koje su pogodne za osobe u invalidskim kolicima. Organizacija ribolovnog natjecanja je zapravo najzahtjevniji dio projekta. Morali smo angažirati ribolovne suce i kuhara koji nam je pripremio grah za tu prigodu.

LOGISTIKA Cjelodnevni boravak u prirodi, na ne baš pristupačnom terenu za osobe s invaliditetom, uvijek iziskuje puno logistike kako bi sve proteklo korektno i u redu.

Natjecanje je održano na kanalima u centru Kopačeva, a pecalo se uz rukavac.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Udruga ima 29 korisnika koji imaju asistente. Trenutno iz Europskog socijalnog fonda imamo tri projekta. Provodimo projekt „Nova prilika“ koji nije isključivo vezan za osobe s invaliditetom. Tim projektom želimo pridonijeti smanjenju nezaposlenih na području županije, a vršimo i osposobljavanje za dva zanimanja u ugostiteljstvu – priprematelj jednostavnih jela i slastica, te priprematelj bureka i pizze.

  • Gdje se okupljate? Tko vam se može pridružiti?

Okupljanje članova je u prostorijama udruge na adresi Ivana Meštrovića 26c u Osijeku. Imamo prostorije veličine 90m2.

PROJEKTI Naši članovi rasprostranjeni su po županiji, mi nismo klasična udruga, već naše prostorije koristimo za projekte koje provodimo, te za skupove vezane uz projekte.

Naši projekti financiraju se iz Ministarstva i Europskog socijalnog fonda.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Grad pomaže u otklanjanju prepreka na lokacijama gdje je i kada je to potrebno. Znamo Gradu uputiti prigovor vezano za pojedinu spornu lokaciju na kojoj je nalazi rubnjak, a ukoliko se netko od naših članova preseli u dio grada gdje je potrebno prilagoditi prilaze, Grad to čini promptno.

BRZA REAKCIJA Također brzo reagira i kada je u pitanju označavanje parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Mi smo pobornici razumne prilagodbe. Ne inzistiramo da uvijek sve mora biti pristupačno, nego u skladu s potrebama koje se ukažu.

Suradnja je odlična i kad god smo se obratili Gradu s nekom potrebom, nikad nam nisu okrenuli leđa ili se oglušili na naše potrebe.

  • Grad Osijek je ponovno i ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost je izuzetno važna jer u posljednje vrijeme svjedoci smo raznih zlouporaba od strane civilnog sektora. Ljudi imaju predrasuda u suradnji s civilnim sektorom, općenito o financiranju civilnog sektora. Mi se trudimo i želimo skinuti sa sebe etiketu jedne takve organizacije.

INTERES Jako je važno da naša transparentnost bude predočena našim članovima i ljudima koji imaju interes utvrditi kako mi radimo.

Naša finacijska izvješća javno su dostupna i spremni smo u svakom trenutku o odbivenim i utrošenim sredstvima svima biti na raspolaganju.

Važno nam je da i Grad samom svojom transparentnošću ukazujući nam povjerenje kroz godine podrške i financiranje projekata, te zajedno s nama ima zatvoren ciklus povjerenja i tranparentnosti.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s