DAVOR VIĆ Novi obračun odvoza otpada – plaćaš onoliko koliko onečistiš

Davor Vić, direktor Unikoma

Od 1. studenog 2018. na snazi je novi cjenik prikupljanja komunalnog otpada, čiji je cilj proizvodnju otpada po stanovniku svesti na 56 kilograma godišnje. Odvajanjem otpada građani sami mogu utjecati na iznose mjesečnih računa, jer što imaju manje miješanog komunalnog otpada (otpad iz zelenih kanti), računi će im biti manji.

O novom cjeniku i obračunu, Ekološkom certifikatu 6 i izgradnji novih reciklažnih dvorišta govori direktor Unikoma Davor Vić.

  • Na snazi je novi način obračuna i cjenik odvoza otpada. Što to konkretno znači za krajnje korisnike, odnosno građane?

Unikom je novi način naplate odvoza otpada utemeljio na principu: “onečiščivač plaća”.

INAČICA To je inačica sistema naplate koji je široko prihvaćen u zemljama Eiuropske unije (PAYT sistem – pay as you throw – plaćaš onoliko koliko baciš/onečistiš).

To je uistinu nešto što smo htjeli postići novim načinom naplate javne usluge prikupljanja otpada od korisnika i to smo propisali, kako našim cjenikom koji važi od 1. studenog 2018., tako i Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Osijeka koju je naše Gradsko vijeće potvrdilo.

  • Cilj novog načina obračuna je da se u konačnici smanji proizvoda otpada po stanovniku. Kako će se to konkretno postići?

Svaki građanin Osijeka dnevno proizvede nešto više od jednog kilograma otpada. To je oko 370 kilograma otpada godišnje. Dakle, tročlana obitelj odgovorna je za proizvodnju oko 1.000 kilograma otpada godišnje.

CILJ Grad Osijek ima cilj proizvodnju otpada po stanovniku svesti na 56 kilograma godišnje.

I to je moguće ako papir, plastiku, staklo, metal i elektronički otpad budemo prikupljali i zbrinjavali odvojeno. Korisnik dakle sam odlučuje koliko će puta mjesečno iznijeti zelenu posudu za miješani komunalni otpad, a o tome ovisi koliki će mu biti mjesečni račun.

  • To znači da, ukoliko pravilno razvrstava otpad, korisnik ima manji račun?

Tako je. Razvrstavanjem i pravilnim odvajanjem otpada korisnici sami kreiraju cijenu usluge ovisno o broju zaduženih posuda i broju primopredaja miješanog komunalnog otpada.

RAČUNICA U konačnici, zelenu posudu građani će sporije puniti otpadom i rjeđe će ju iznositi. A što je manje tijekom mjeseca budu iznosili, to će im smanjivati mjesečni račun za odvoz.

  • U nekoliko su stambenih zgrada u gradu, u sklopu dodjele Ekološkog certifikata 6, podijeljene posude za biootpad, metal i staklo. Hoće li njih dobiti sve stambene jedinice u gradu?

Dijelu naših korisnika omogućili smo sortiranje čak šest vrsta različitog komunalnog otpada na kućnom pragu.  Riječ je o pilot-projektu namijenjenom stanarima višestambenih zgrada koji će s dodatnim posudama za razdvajanje stakla, metala i organskog otpada, uz već postojeće posude za plastiku i papir, moći značajno smanjiti količinu ukupnog mješovitog komunalnog otpada.

DO KRAJA 2019. Projekt će se nastaviti i u drugim višestambenim zgradama, pa bi do kraja iduće godine trebao obuhvatiti sve zgrade u Osijeku.

  • Do tada stanara zgrada, koji nemaju tu mogućnost, staklo, metal i ostale vrste otpada mogu donositi u Reciklažno dvorište?

U reciklažnom dvorištu na Jugu II, koje radi sedam dana u tjednu od 6 do 22 sata, besplatno se može odložiti čak 40 vrsta otpada. U planu je izgradnja još tri reciklažna dvorišta, na području Gradskih četvrti Retfala, Gornji i Donji grad.

NA POZIV KORISNIKA Važno je naglasiti kako staklenu i metalnu ambalažu odvozimo na poziv korisnika. Čak je i glomazni otpad moguće jednom godišnje, po pozivu korisnika, odvesti besplatno.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

2 komentara

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: