SVETLANA MARINKOVIĆ Osobe s intelektualnim teškoćama društvenom integracijom postaju ravnopravni građani

Društvo za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Osijek provodi niz projekata u korist osoba s intelektualnim teškoćama u cilju podizanja kvalitete njihovih života. O projektu socijalne integracije „Moja udruga – Moj društveni život“ govori, ostalim projektima koje provode, te suradnji s gradom Osijekom, govori voditeljica društva, Svetlana Marinković.

  • Društvo za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Osijek iz proračuna je Grada Osijeka za 2018. godinu za projekt „Moja Udruga – Moj društveni život“ dobila 12.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt je usmjeren na unaprjeđenje znanja i vještina osoba s intelektualnim oštećenjima, prezentaciju znanja i vještina  građanima grada u cilju razbijanju stigmi i predrasuda kako bi se aktivno i punopravno osobe s intelektualnim oštećenjima integrirali  u život i rad lokalne zajednice.

INTEGRACIJA Projekt je omogućio osobama s intelektualnim teškoćama društvenu integraciju u lokalnoj zajednici u više područja:  socijalnom, sportskom, kulturnom, ekonomskom.

 

Društvena integracija osoba s intelektualnim teškoćama preko Udruge i projektnim aktivnostima stvara potencijal za njihovo aktivno i samostalno (u okvirima njihovih mogućnosti i podrške) uključivanje u život i rad u lokalnoj zajednici. Organiziranjem aktivnosti koje su usmjerene na podizanje znanja, vještina i kompetencija osoba s intelektualnim oštećenjima organiziranjem radno okupacijskih aktivnosti, podižemo razinu njihovih kompetencija, vještina i znanja i stvaramo potencijale i resurse potrebne za njihovo osamostaljivanje i aktivno uključivanje u život i rad lokalne zajednice uz podršku.

Kvalitetno i kreativno organiziranje slobodnog vremena za osobe s intelektualnim teškoćama, umrežavanje i organiziranje aktivnosti s drugim udrugama, institucijama i dionicima u lokalnoj zajednici otvara prostor za prezentaciju potencijala i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama, pomicanje i promjenu odnosa i  pristupa građana grada Osijeka prema osobama s intelektualnim teškoćama.

RAZBIJANJE STIGMI Program doprinosi razbijanju stigmi i predrasuda prema osobama s intelektualnim teškoćama, dok se u lokalnoj zajednici otvara prostor za društvenu integraciju u različitim područjima života i rada.

Osobe s intelektualnim teškoćama društvenom integracijom postaju ravnopravni građani grada u kojem žive.

  • Koliko je osoba uključeno i gdje se projekt provodi?

U projekt je uključeno 30 korisnika – osoba s intelektualnim teškoćama, te 50 učenika iz tri osnovne škole s područja grada Osijeka. Projekt se provodi na području grada.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Dobiveni iznos nije dostatan za provedbu projekta. Iz proračuna Grada Osijeka pokriveno je 17,02% troškova projekta .

TROŠKOVI Novci su utrošeni na naknade izvoditeljima aktivnosti, za vidljivost projekta, materijale za radionice, režijske troškove.

Ostale troškove projekta u iznosu od 82,98% pokrili smo od drugih donatora i iz drugih izvor financiranja.

  • Gdje se okupljate? Tko vam se može pridružiti?

Okupljamo se u prostorijama Udruge na Solarskom trgu 2.

VOLONTERI Pridružit nam se mogu svi zainteresirani građani dobre volje koji se žele uključiti u provođenju naših aktivnosti i to u vidu nekog od oblika volonterskoga rada.

Projektne aktivnosti su namijenjene isključivo članovima ili korisnicima koji su obuhvaćeni projektima koje provodimo.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Da. Grad je davatelj prostora u kojem provodimo naše aktivnosti i okupljamo korisnike i članove, a ujedno je i partner udruge u trogodišnjem programu socijalne usluge socijalne skrbi – poludnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama.

POTICAJI Za suradnju s Gradom, posebno Odjelom za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, možemo reći da je odlična, pozitivna i poticajna.

  • Grad Osijek je ponovno i ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Jako.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s