NATAŠA KOPUNOVIĆ Štitimo i promičemo prava gluhih i nagluhih osoba

Nataša Kopunović, voditeljica projekta Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije

Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije osnovana je 1947. Osnovala ju je skupina gluhih osoba koje su željele imati mjesto za druženje i savjetovanje. Ona je socijalno-humanitarna, kulturno-prosvjetna te rekreativna Udruga, kojoj je svrha okupljanje gluhih i nagluhih osoba s područja županije, a pruža i pomoć u ostvarivanju svih njihovih prava koja imaju kao osobe s invaliditetom. O projektu „Čujemo vas – psihološka podrška gluhim i nagluhim osobama“ govori voditeljica projekta, Nataša Kopunović.

  • Udruga gluhih i nagluhih iz proračuna je Grada Osijeka za 2018. godinu za projekt „Čujemo Vas – psihološka podrška gluhim i nagluhim osobama“ dobila 11.500 kuna. O kakvom je projektu riječ? Koliko je osoba uključeno i gdje se projekt provodi?

Projekt se općenito odnosi na zaštitu i promicanje prava gluhih osoba, pružanje usluga pomoći, stvaranje mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena te psihološko savjetovanje korisnika i njihovih obitelji.

INTEGRACIJA Glavni cilj nam je bio osnažiti ovu ranjivu skupinu te im pružiti mogućnosti za ravnopravnu integraciju u društvo.

Projekt je provođen na području Grada Osijeka, u samoj Udruzi, iako su naši korisnici s područja cijele Županije, a svaki naš član je izravno ili neizravno osjetio dobrobit suradnje Udruge i Grada.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što je on utrošen?

Iznos je upravo onaj koji smo i tražili pa nemamo čime biti nezadovoljni. Novac je prvenstveno utrošen na potreban materijal za rad s korisnicima s obzirom da su se svaki tjedan tijekom godine provodile psihološke radionice i savjetovanja za roditelje, pisale molbe i slično.

MATERIJALI Udruga je pribavila materijale za kreativni i edukativni rad s djecom, ali i rad svih naših umjetnika koji redovito posjećuju Udrugu u slobodno vrijeme.

Najvažnije je što smo ovim projektom uspjeli osigurati Udruzi projektor i projekcijsko platno, koji su od izuzetnog značaja za kvalitetan rad s gluhom djecom koja su vizualni tipovi i na taj način najbolje prihvaćaju nove informacije, uče i razumiju međuljudske odnose. Grad nam je i ovaj put izašao u susret odobrivši nam upravo onoliko sredstava koliko nam je bilo potrebno.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Udruga broji 427 gluhih i nagluhih članova u podjednakom omjeru. Trenutačno provodimo projekte u suradnji s nadležnim ministarstvima poput „Tumač i prevoditelj znakovnog jezika u prevladavanju komunikacijskih barijera gluhim osobama” i  „Pomoćnici za gluhu i nagluhu djecu“, zatim „Pomoćnici za djecu“  i “Zvuci tišine-znakovni jezik uvjet ravnopravnosti gluhih” u suradnji s Osječko-baranjskom županijom.

POTREBE Postoje i nešto manji, kraći programi koji se periodično provode u ovisnosti o potrebama članova.

  • Gdje se okupljate? Tko vam se može pridružiti?

Udruga svoja vrata otvara svojim članovima svakog radnog dana od 7 do 15 sati u ulici Pavla Pejačevića 3 u Osijeku. Mogu nam se obratiti osobe kojima su utvrđena oštećenja sluha i/ili govora te će u savjetu s djelatnicima dobiti dodatne informacije o mogućnostima učlanjenja, pravima i slično.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način? Kako ocjenjujete suradnju s Gradom?

Udruga se svake godine obraća Gradu s projektnim prijedlozima za poboljšanje rada s korisnicima, a u skladu s odobrenim sredstvima uspješno provodi aktivnosti i opskrbljuje se potrebnom opremu za rad.

  • Grad Osijek je ponovno i ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

POVJERENJE Osobno mislim da je transparentnost izrazito važna, naročito u smislu podizanja povjerenja javnosti u rad državnih i gradskih institucija te gradova i općina.

Kako se od pojedinačnih, krajnjih korisnika sredstava očekuje transparentnost, trebalo bi  postati uobičajeno da ona započinje od najviše instance.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: