Obilježen Međunarodni dan volontera i dodjeljene Volonterske nagrade

 

Volonterski centar Osijek osnovan je 2005. godine te djeluje kao regionalni resursni centar Slavonije i Baranje u prvom redu za pitanja razvoja civilnoga društva i volonterstva kao iznimno važnim elementima razvoja zajednice i demokracije uopće. U proteklih 12 godina 3256 građana upućeno je na volontiranje u 228 organizacija, na svečanim godišnjim dodjelama volonterskih nagrada dodijeljeno je 108 volonterskih nagrada, preko 250 osoba je educirano za koordinatore volontera, više od 25 osnovnih i srednjih škola razvilo je školske volonterske programe/klubove, više od 2000 učenika aktivno je u zajednici, više od 50% građana zainteresiranih za volontiranje čine mladi, više od 750 neprofitnih organizacija dobilo razvojnu podršku informiranjem, savjetovanjem i edukacijama uz više od 1200 educiranih pojedinaca.

ANGAŽMAN Volonterski angažman pojedinaca često prolazi neprimijećeno, a time i nedovoljno priznato. Unatoč tome, sve je veći broj ljudi koji svoje vrijeme, vještine i znanja ulažu u opće dobro.

Iako volonterski doprinos možemo izraziti ekonomskom vrijednošću, znatno je veći pozitivni utjecaj koji volontiranje ima na kvalitetu međuljudskih odnosa, a time i na cjelokupni socijalni kapital društva.

Upravo je zato Volonterski centar Osijek 2006. godine započeo dodjelu godišnjih volonterskih nagrada s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro.

Dobitnici volonterskih nagrada u 2018. godini su;
Kategorija – Volonterski angažman pojedinca:
Vera Szilner
Mladen Gužvić
Đorđe Nešić
Laura Martić
Ivana Mlakar
Kategorija – Primjeri dobre prakse uključivanja volontera:
Gimnastičko društvo „Osijek-Žito“
Izviđački Klub Javor Osijek
Gradska Knjižnica Požega
Kategorija – Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:
Osnovna škola Stjepana Radića Čaglin
Doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva:
Raiffeisenbank Austria d.d.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: