ANA MATIJEVIĆ Kroz naš projekt pomažemo osobama s invaliditetom i osobama u potrebi

Ana Matijević, predsjednica Volonterskog centra Tenja

Od 2004. godine Volonterski centar Tenja svoju djelatnost temelji na principima uključenosti i razvoju ljudskih potencijala te razvoju lokalne zajednice. Kroz volontiranje, koje uglavnom proizlazi iz zajedničke potrebe, doprinosi i zajedništvu te otklanjanju  predrasuda, stvarajući tako temelj zdrave zajednice. Kroz Volonterski centar Tenja do danas su prošli mnogi volonteri različitih profila – poduzetnici, znanstvenici, političari, kulturnjaci, sportaši…, a najveći dio njih bio je iz područja obrazovanja. O projektu „Budi koristan građanin zajednice“, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednica VC Tenja, Ana Matijević.

  • Volonterski centar Tenja za projekt „Budi koristan građanin zajednice“ iz gradskog je proračuna u ovoj godini dobio 5.060 kuna. O kakvom je projektu riječ, gdje se  provodio i koliko je osoba bio obuhvaćeno njime?

Projekt „Budi koristan građanin zajednice“ je usmjeren na animiranje i uključivanje građanstva pri ukazivanju, istraživanju te rješavanju problema u zajednici prema organima izvršne vlasti. Okrugli stolovi udruga i izvršne vlasti su doprinijeli razradnji strategije, te omogućili početak rješavanja problema u zajednici.

POMOĆ Naših šest volontera kroz cijeli projekt pomažu invalidnim osobama i osobama u potrebi, posebice Športskoj udruzi Svjetlost, pri obavljanju svakodnevnih poslova i provedbi sportskih aktivnosti, ali i zajedničkih aktivnosti usmjerenih ka uklanjanju predrasuda.

Ovim projektom obilježili smo i značajne obljetnice na kojima je prisustvovalo oko 700 osoba.

  • Jeste  li zadovoljni dobivenim iznosom. U što je on utrošen?

Da, nabavili smo novu opremu za ured (laptop), a ostatak je utrošen na organizaciju okruglih stolova te na obilježavanje obljetnica, kao što su Dan bijelog štapa i Međunarodni dan volontera.

  • Koliko članova brojite i koje još projekte provodite?

Naša Udruga trenutno ima 21 člana te još 10 podupirajućih članova. Volonteri se mijenjaju prema potrebi aktivnosti, a i prema svojim mogućnostima. Mnogi odlaze za svojim životnim potrebama, tako da smo stalno u potrazi za novima.

PROJEKTI Uz projekt „Budi koristan građanin zajednice“ provode se projekti: „Volonteri srce zajednice“ i „Trebam tvoju pomoć“.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način? Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Grad Osijek nam dodjeljuje besplatan prostor za rad i besplatan prostor za aktivnosti koje provodimo izvan sjedišta udruge.

AKTIVNO Naš interes je aktivno surađivati sa Gradom što proizilazi iz same potrebe i naših ciljeva.

Isto tako Grad zna vrednovati volonterski rad i cijeniti doprinos koji udruga svojim djelovanjem ostvaruje u okviru svojih financijskih mogućnosti.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Najveći doprinos od osnivanja Udruge je „volonterski rad“ volontera i građana. No, kada govorimo o financijskim prihodima, osim Grada Osijeka, tu je Osječko-baranjska županija.

PRIHODI Također, dio prihoda dolazi iz javnih poduzeća i obrtnika koji su podupirajući članovi Udruge.

  • Grad Osijek je u prva tri mjeseca ove godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Drago mi je što je Grad Osijek dobio tu ocjenu. Mišljenja smo da transparentnost može samo doprinijeti suradnji i međusobnom povjerenju između Grada i građana, te udruga.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: