VLADIMIR MIHAJLOVIĆ Mlade učimo kako da jednog dana pokrenu vlastiti posao

Vladimir Mihajlović, predsjednik Udruge Biti Bolji

Udruga Biti Bolji broji 20 članova i sve aktivnosti u 2018. godini usmjerene su na davanje informacija o mogućnostima pokretanja vlastitog posla te zapošljavanje mladih. Unutar krovnog projekta „Biti Bolji-Be Better“ provodili su različite aktivnosti poput radionica, predavanja i tribina. O projektu, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predsjednik udruge, Vladimir Mihajlović.

  • Udruga za poticanje poduzetništva i zapošljavanje mladih Biti Bolji za projekt „Biti Bolji-Be Better“ iz gradskog je proračuna u ovoj godini dobila 4.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu koji se provodi već pet godina u Hrvatskoj i posebno Osijeku. U sklopu njega provodimo različite aktivnosti u kojima potičemo na stjecanja kompetencija potrebnih za mlade kako bi jednog dana mogli pokrenuti vlastiti posao.

POTICAJ Isto tako kroz ove aktivnosti željeli smo poticati djecu i mlade na brže socijalno uključivanje u lokalnoj zajednici, organizirati izvannastavne aktivnosti koje oni žele, a koje će ih potaknuti na unapređenje životnih vještina i kreativnost.

Organizirali smo i posjete poduzetniku (pogonu za proizvodnju) gdje su dobili osnovne informacije o načinu funkcioniranju pojedinih funkcija u poduzeću, pripremali smo učenike za nastavak školovanja i odabir pravog zanimanja. Provodili smo informativne i obrazovne aktivnosti (predavanje poduzetnika djeci o osnovnim postavkama poduzetništva) usmjerene jačanju podizanju razine poduzetničkih znanja i vještina djece i mladih.

BEZ STRAHA Informiranjem djece o poduzetništvu želimo odagnati strah djece i mladih prema poduzetništvu, upoznati ih s poduzetnicima i njihovim iskustvima, na njima primjeren način, te poticati ih na stjecanje novih kompetencija, znanja, inovativnih ideja, prijedloga…

  • Jeste  li zadovoljni dobivenim iznosom. U što je on utrošen?

Ukupno nam je bilo potrebno 12.412,50 kuna, a od grada smo dobili 4.000,00 kuna. Bilo bi dobro kada bi krovni projekt BB dobio malo više sredstava jer bi tada mogli mnogo više učiniti za mlade u gradu i županiji.

Dobiveni iznos utrošen je u sljedeće aktivnosti:

  1. „Vratimo zaboravljene igre“

Kroz ovu aktivnost smo proveli nekoliko igara za djecu, izvan nastave, a za koja je pravila napisala Tihana Kraml Kanaet, prof. Ukupno su održana četiri susreta, dva u travnju 2018., dva u svibnju 2018., s ukupno osam igara za djevojčice i dječake. Sve igre su se održale na otvorenom prostoru, igralištu škole.

Na kraju završetka ove aktivnosti održali smo završni susret s 22 učenika ove škole koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti i s njima razgovarali o dojmovima i nastavku suradnje. Susret se održao 14. lipnja 2018.

  1. Biti poduzetnik

Kroz ovu aktivnost željeli smo djeci omogućiti susret s poduzetnicima koji će na primjerima dobre prakse pokazati kako se postaje uspješan poduzetnik. Tako je gost O.Š. Tin Ujević Osijek 8. ožujka 2018. bila poduzetnica Zrinka Vlašić koja je s učenicima razgovarala o poduzetništvu. Na konkretnom primjeru djeca su imala priliku upoznati se funkcioniranjem tvrtke i proizvodnim procesima.

  1. Posjeta poduzetniku

Za sve učenike koji su sudjelovali u ovom projektu, te četiri profesora, nekoliko roditelja djece i nekoliko članova Udruge „Biti bolji“ Osijek, 6. lipnja 2018. organizirali smo jednodnevnu posjetu Zlatku Rabik iz Slatine (Zlatna nit d.o.o., tvornica za proizvodnja obuće). Poduzetnika smo odabrali nakon što je već duže vrijeme aktivan u našem projektu i prihvaćen od strane mladih. 50 učenika osnovnih i srednjih škola te profesora prošli su proizvodnju i upoznali se sa osnovnim funkcijama u proizvodnji/poslovanju tvrtke, na njima primjeren način.

  1. Razgovor/predavanje s poduzetnikom

U sklopu gore navedene posjete poduzetnik Zlatko Rabik iz Slatine održao je 6. lipnja 2018. predavanje na temu „Biti poduzetnik“. Željeli smo da kroz njegovo predavanje učenike:

– naučimo da se isplati raditi i tražiti najbolje što se može,

– naučimo kako ekonomija treba i može služiti ljudima, a ne ljudi ekonomiji,

– naučimo kako biti uspješan i izvrstan u svom poslovanju, što čini uspješno poslovanje,

– naučimo kako znanje, vještine i poduzetničke kompetencije mogu stvoriti uspješnog poduzetnika,

– naučimo kako naši poduzetnici funkcioniraju, prolaze krize, uspješno/neuspješno posluju, razmišljaju,…

– potaknemo da se odvaži biti poduzetan bez straha od neuspjeha,

– pripremimo za spoznaju o tome da svatko od nas mora sam u životu poduzeti nešto, a ne čekati na druge.

U OŠ Tina Ujevća u Osijeku
  • Koliko članova brojite i kojim još projektima potičete poduzetništvo i zapošljavanje mladih?

Udruga broji 20 članova i sve naše aktivnosti u 2018. godini bile su usmjerene na davanje informacija o mogućnostima pokretanja vlastitog posla te zapošljavanje mladih. Unutar krovnog projekta „Biti Bolji-Be Better“ provodili smo različite aktivnosti poput radionica, predavanja i tribina u kojima smo dovodili poduzetnike i menadžere; ukupno ih je poslušalo oko 120 učenika.

PREDSTAVA Organizirali smo dvije posjete mladima poznatog glumca Zijaha Sokolovića i jednu kazališnu predstavu.

Odveli smo 50 učenika u jednodnevnu posjetu tvornici Bernarda d.o.o. – Pušćine, sudjelovali smo s tri gosta poduzetnika na obilježavanju 125 godina Ekonomske i upravne škole Osijek, posjetili smo O.Š. Tin Ujević i s dva gosta održali predavanje o održivom razvoju i 4. industrijskoj revoluciji, a donirali smo i wc sjedala za tri osnovne škole u OBŽ.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način? Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Suradnja s Gradom je dobra i do sada smo dobivali pomoć u skladu s mogućnostima Grada.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Osim sredstava lokalne uprave i samouprave putem natječaja udruga dobiva veći dio sredstava od sponzora i donatora.

  • Grad Osijek je u prva tri mjeseca ove godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Transparentnost proračuna je vrlo važna jer se tako omogućuje svim korisnicima jednak položaj u dodjeli sredstava proračuna.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: