EMIL DORČAK Prvi puta u povijesti naše Matice imali smo misu na slovačkom jeziku

Emil Dorčak, dopredsjednik Matice slovačke Osijek

Matica slovačka čuva slovačku obitelj, njezinu samosvijest i identitet, te uključuje pripadnike slovačke nacionalne manjine u rad svojih odbora. Razvija izdavačku djelatnost, folklorne festivale, skrbi se za političku zastupljenost predstavnika slovačke nacionalne manjine na lokalnoj i državnoj razini. O obilježavanju 25 godina Matice slovačke Osijek, te Danima slovačke kulture u Osijeku, govori dopredsjednik Emil Dorčak.

  •  Matica slovačka Osijek iz proračuna je Grada Osijeka za 2018. godinu dobila 7.000 kuna za program 25 godina Matice slovačke Osijek i Dani slovačke kulture u Osijeku. Kada ste obilježili ovaj događaj, koliko je ljudi prisustvovalo i što se sve moglo vidjeti?

Prvi puta u povijesti naše Matice, povodom 25-godišnjice, imali smo misu na slovačkom jeziku koja je održana u Kapucinskoj crkvi. U sklopu proslave otvorena je izložba ručnih radova, a predstavljena je i knjiga prof. Andrije Kurica “Slovačko manjinsko školstvo u Hrvatskoj (1864.-2017.)”, te predstavljeno izvješće o 25 godina djelovanja Matice slovačke u Osijeku.

GLAZBENI DIO Zaslužnim članovima dodijeljena su priznanja, a u glazbenom dijelu programa, uz naš KUD, nastupili su i SKUD Ivan Brnik Slovak iz Jelisavca, FSk Tradicia Dražovce te KUD Slavonac iz Podravske Moslavine. Proslava je obilježena 1. lipnja.

  • Jeste li zadovoljni dobiveni iznosom? U što je on utrošen?

Dobivenim smo iznosom zadovoljni, jer je ovo prvi puta da smo dobili veći iznos od Grada. No, mi smo ove godine imali 36. Smotru slovačkog folklora  kojoj smo bili domaćin. Za taj događaj nismo dobili ništa i to nas žalosti, s obzirom da je riječ o događaju koje  je Osijek svakih 12 do 15 godina domaćin.

  • Koliko članova broji vaša udruga i koje još projekte provodite?

Trenutno imamo 105 članova. Ove se godine taj broj povećao, budući da smo prijašnjih godina imali od 80 do 90 članova.

DOMAĆINI Posebno nas veseli što smo ove godine bili domaćin 36. Smotre slovačkog folklora. Riječ je o redovnoj godišnjoj folklornoj smotri slovačkoga plesa i glazbe.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Mi u udruzi imamo veliki broj članova drugih nacionalnosti.

DOBRODOŠLICA Kod nas su dobrodošli svi koji vole slovačku glazbu, ples i pjesmu, te su prijatelji Slovaka.

  • Kako ocjenjujete suradnju s Gradom Osijekom? Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Grad nam je ove godine pomogao dodjelom sredstava za našu 25 godišnjicu. U najmu smo gradskog prostora u Strossmayerovoj 1. Riječ je o jednoj manjoj prostoriji, dok prostoriju pored besplatno koristimo za naše probe i pripreme.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

I mi gledamo da sve bude transparentno kod nas, jer smatramo da je to jako važno. No, mi kao udruga voljeli bi znati koje su to udruge u gradu koje besplatno koriste prostor. I s te strane bi voljeli transparentne podatke.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: