Novi sustav kontrole koncentracije peludi

U sklopu EU projekta RealForAll u Vikarijatu je započeo stručni skup Alergija na pelud – prevencija. Skup se bavi uzrocima i posljedicama alergija na pelud, problemom dijagnostike i liječenja, pojavom alergija u dječjoj populaciji i među starijim osobama, peludnim prognozama i kalendarom i mnogim drugim temama vezanim uz alergiju na pelud.

PARTNERI Nositelj ovog projekta je Institut Biosens Novi Sad, a partneri na projektu Grad Osijek, Sveučilište J.J. Strossmayer Osijek – Odjel za matematiku, Univerzitet u Novom Sadu – Prirodno-matematički fakultet.

Uvođenjem mjerenja koncentracije peludi alergenih biljaka u stvarnom vremenu osigurat će se praćenje alergena u zraku. Građani će moći putem besplatne mobilne aplikacije već početkom sljedeće godine provjeriti kakva je trenutna situacija vezana za pojavu alergena i provjeriti prognozu za narednih nekoliko dana.
Očekuje se da će realizacija projekta utjecati na poboljšanje kvalitete života između 15% i 30% stanovnika u pograničnom području koje boluje od sezonskih alergija, a ujedno će se modernizirati i poboljšati kvaliteta javne zdravstvene službe.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: