DAVOR HORVAT Želimo podići svijest osmoškolaca o racionalnom korištenju kućnog otpada

Cilj udruge Snaga kulture je okupljanje ljubitelja kulturno-povijesne baštine i ljubitelja prirodnih ljepota  u smislu promicanja kulturnih i prirodnih vrednota lokalne, nacionalne i međunarodne  zajednice. O projektu „Zagrli prirodu“, ostalim projektima koje provode te suradnji s gradom Osijekom, govori predsjednik udruge, Davor Horvat.

  • Udruga Snaga kulture za projekt „Zagrli prirodu“ iz gradskog je proračuna u ovoj godini dobila 4.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt Zagrli prirodu jedan je u nizu projekata kojim želimo podići svijest osječkih osmoškolaca o racionalnom korištenju kućnog otpada. Tematika ovog projekta je Park prirode Kopački rit. Učenici OŠ Dobriša Cesarić uz pomoć članova naše Udruge i srednjoškolaca Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, stekli su potrebna znanja i vještine o poimanju biljnog i životinjskog svijeta svog neposrednog okruženja, da izvan redovnog odgojno-obrazovnog sustava usvoje primjerena stajališta u skladu sa svojim interesima i sposobnostima. Projekt je djelovao odgojno i obrazovno u svrhu unapređenje životnih vještina i sposobnosti.

OČUVANJE OKOLIŠA Nakon provedenih aktivnosti, osmoškolci su djelovali pozitivno na svoje vršnjake o očuvanju okoliša i prirodnih ljepota svoga neposrednog okruženja i jačanje društvene uloge.

Učenički radovi su izloženi u javnom prostoru TC Mercator u Industrijskoj četvrti kako bi građani i roditelji učenika, mogli uživati u kreativnim ostvarenjima mladih generacija. Zahvaljujući Gradu Osijeku koji je prepoznao ovaj projekt i financijski pomogao u njegovoj realizaciji, naša Udruga je ostvarila kvalitetnu suradnju s drugim dionicima koji su u našim promotivnim aktivnostima uočili mogućnost spontanog uključivanja u projektne aktivnosti čime je ovaj projekt dobio na značaju.

Tijekom projekta ostvarili smo izuzetnu suradnju s predstavnicima Parka prirode Kopački rit, koji su prepoznali projekt i nazočili otvaranju izložbe. Suradnja je ostvarena i s Udrugom Paleta suvenira, čiji su se članovi u projekt uključili svojim iskustvom, i učenicima, uz naše članove, pomagali u izradi replika. Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, širom nam je otvorila vrata da u njihovim prostorima održavamo kreativne radionice u kojima su sudjelovali i njihovi učenici. Posebno zadovoljstvo nam je pružio Dom za starije i nemoćne osobe, čiji su štićenici, uz osječke osnovnoškolce, izrazili želju da sudjeluju u izradi lopoča.

IZLOŽBA Na završnoj manifestaciji, u suradnji s Udruženjem Baranja iz Luga, otvorena je i izložba umjetničkih fotografija na temu Kopački rit, a učenicima su uz dodjelu zahvalnica za sudjelovanje u projektu, uručene brošure i besplatne ulaznice za posjet Kopačkom ritu.

  • Kroz prošlogodišnji projekt „Spomenici moga grada“ željeli ste mladim generacijama, posebice osječkim osmoškolcima, stvoriti ljubav prema kulturnim vrijednostima grada stavljajući u prvi plan osječku spomeničku baštinu. Kako ste zadovoljni provedbom tog projekta i kako su mladi reagirali?

Projekt Spomenici moga grada je jedan u nizu većeg projekta pod nazivom „Osijek i ja dišemo zajedno“. Želja nam je da kroz izvannastavno obrazovanje osječkim osmoškolcima otvorimo mogućnost kreativnog izražavanja stavljajući u prvi plan osječku spomeničku baštinu.

SPOMENICI Bogata osječka spomenička baština ostaje gotovo nezamijećena, ukoliko mlade generacije svojim rukama ne pokušaju izraditi bar jedan od osječkih spomenika.

No, prije toga obilaze grad, fotografiraju i skiciraju spomenike, istražuju od kojeg su materijala izrađeni, tko je autor i proučavaju literaturu vezanu za odabrani spomenik. Zajedničkim snagama pronalaze reciklažne materijale i prilaze izradi replike u prirodnoj veličini. Naše je zadovoljstvo, uz pomoć grada, omogućiti mladim generacijama sudjelovanje u kreativnom izazovu, znajući da će poslije projekta biti manje neprimjerenih ponašanja prema osječkim spomenicima čime će u gradskom proračunu trebati manje sredstava za sanaciju šteta. Svaki naš projekt završava izložbom učeničkih radova u javnom prostoru i dodjelom zahvalnica svim sudionicama za sudjelovanje.

  • Koliko članova brojite i kojim još projektima promičete kulturne vrednote grada?

Naša udruga broji 27 članova i suradnika. Kulturne vrednote grada promičemo u svim našim projektima od samog osnutka. Naš prvi projekt je bio 2012. godine pod nazivom „I spomenici govore“ u kojem su učenici 15 osječkih i prigradskih osnovnih škola odabrali po jedan spomenik o kojem su pisali literarni uradak u prvom licu, poistovjećujući se spomenikom. Na završnoj svečanosti pred oko 300 građana učenici su odglumili svaki od odabranih spomenika. Godine 2013. učenici osječkih osnovnih škola sudjelovali su u projektu „Ulicama moga grada“ kreirajući svoju rutu kretanja poistovjećujući se ulogom turističkog vodiča.

USPJEH Veliki uspjeh je postignut projektom „Barunica i violinist“, 2014. godine. Kostimirani učenici su se poistovjetili s osječkim violinistom Franjom Krežmom i barunicom Paulinom Herman i građanima u javnom prostoru pred spomenikom Franje Krežme ispričali njihov život s konca 19. stoljeća.

Iste godine s osmoškolcima smo ostvarili projekt „Moj spomenik“ u kojem su učenici u terakoti izradili replike osječkih spomenika i izložili svoje radove u Atriju arheološkog muzeja u Tvrđi.

Godina 2015. je bila u znaku projekta „Razigrana povijest“, a u 2016. s učenicima smo kroz projekt „Osijek i ja dišemo zajedno“ izradili dvije replike osječkih spomenika – Franje Krežme i Pauline Herman od reciklažnog materijala i izložili u TC Mercator u Industrijskoj četvrti. U 2017. smo kroz projekt „Spomenici moga grada“ nastavili s učenicima izrađivati replike osječkih spomenika Augusta Cesareca i Sakuntale. Iste smo godine uspješno ostvarili projekt „Essekerska pričaonica“ kojim smo učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna kroz razgovor s osječkom povjesničarkom prof.dr.Zlatom Živaković Kerže, upoznali s osječkom arhitekturom, stilovima gradnje, modom, glazbom i načinom ophođenja.

  • Pomaže li Grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način? Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Za sada, Grad Osijek ne pomaže rad naše udruge, osim kada prepozna naše projekte kroz objavljene natječaje za donacije.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Naša udruga u manjem obimu prihode ostvaruje kroz članarine, a većim dijelom kroz donacije građana i donacije tvrtki koje prate naš rad i ostvarene rezultate.

  • Grad Osijek je i u prva tri mjeseca ove godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Drago nam je da je naš Grad i ove godine dobio najvišu ocjenu za transparentnost. To je, po našem mišljenju od velikog značaja za stjecanje povjerenja kod naših građana da se sredstva troše namjenski, u srazu s gradskim proračunom.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: