DANIJELA PERIŠ Kroz naše Savjetovalište veliki se broj građana uključio u programe prevencije i smanjenja pretilosti

Savjetovalište „Za zdravlje – VAGA“ osnovano je 2010. zahvaljujući jednokratnoj potpori Ministarstva zdravlje te se održalo do danas. U sklopu Savjetovališta provode se preventivni programi uz praćenje i analizu sastava tijela pomoću kompjutorskog analizatora uz pokazatelje zdravstvenih rizika, te izradu jelovnika prilagođenih potrebama organizma i kalorijskoj vrijednosti bazalnog metabolizma kao i načinu življenja. Uz to, prate se vrijednosti krvnog tlaka, GUK-a putem kapljične krvi kao pokazatelje metaboličkih poremećaja u organizmu. O Savjetovalištu, ostalim projektima koje provode, te suradnji s Gradom Osijekom, govori predstadnica Centra zdravlja VAGA.

  • Centar zdravlja „VAGA“ iz proračuna je grada Osijeka u 2018. godini za projekt „Savjetovalište za zdravlje – VAGA“ dobio 11.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Centar zdravlja VAGA kroz rad Savjetovališta promiče zdrav način življenja s ciljem prevencije nezaraznih kroničnih oboljenja i postizanja zadovoljavajućeg psihofizičkog stanja pojedinca, pomaže građanima pri postizanje optimalne tjelesne težine, promiče  sport i rekreaciju kao vid zdravog načina života, promiče temeljna ljudska prava, radi na osnaživanju marginaliziranih, ranjivih i/ili socijalno isključenih skupina, provodi izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih te potiče ekološku proizvodnju i zaštitu okoliša.

Najvažnije odrednice zdravlja u Hrvatskoj vezane su uz bihevioralne rizične čimbenike kao što su nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, prekomjerna tjelesna masa i pretilost. Rezultati Hrvatske zdravstvene ankete (HZA) iz 2003. pokazali su da 15,9% odrasle populacije (20,2% muškaraca i 12,1 % žena) imaju loše prehrambene navike.

LOŠI REZULTATI Prehranu u Hrvatskoj karakterizira energetska neuravnoteženost, preveliki unos masti i rafiniranih ugljikohidrata, te nedovoljna potrošnja povrća i voća. Posebno brinu loše prehrambene navike mladih.

Podaci istraživanja o zdravstvenom ponašanju djece školske dobi pokazuju da radnim danom uvijek doručkuje svega 59% učenika i 54% učenica. Porastom dobi sve se manje doručkuje, a djevojčice doručkuju rjeđe od dječaka. Konzumacija voća i povrća kod najvećeg dijela mladih ne zadovoljava stručne preporuke.

Savjetovanje traje jedan sat te na taj način korisnici dobiju osnovne savjete kako poboljšati način prehrane, ukoliko se preventivnim pregledom utvrde rizični čimbenici koji ozbiljno ugrožavaju zdravlje ili ukoliko je savjetovanje s ciljem izmjene prehrane s obzirom na određeno zdravstveno stanja, odnosno bolesti, koje ugrožava zdravlje i kvalitetu života (celijakija, giht, sindrom iritabilnog kolona, hipertireoza, hipotireoza, masna infiltracija jetre…).

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Ove godine smo dobili više nego dosadašnjih godina, a sredstva su utrošena namjenski prema zadanom i odobrenom proračunu.

  • Koliko članova trenutno broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Centar zdravlja VAGA trenutačno ima oko 200 članova.

  • Provodite li još kakve projekte ili aktivnosti, osim gore navedenoga? Koje?

Sudjelujemo u provedbi popratnih aktivnosti u dva FEAD projekta,  i to GD Crvenog križa u Osijek i humanitarne udruge Rijeka ljubavi.

PREVENCIJA U sklopu Savjetovališta održava se i Program postizanja optimalne tjelesne težine s ciljem prevencije kroničnih nezaraznih oboljenja.

U sklopu programa održavaju su brojne edukacije o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje i za postizanje optimalne tjelesne težine, zatim radionice zdravog kuhanja te se na taj način praktičnim djelom polaznike uči kako se zdrava hrana može lako i brzo pripremiti i da može biti itekako ukusna.

Kako je već poznato, nije samo važno znati kako se zdravo hraniti i na koji način pripremiti obroke, već je vrlo važno i biti tjelesno aktivan. Stoga u Savjetovalištu nudimo i rekreativni program Zumba® fitness jačeg i slabijeg intenziteta (Zumba® Gold, prilagođen osobama starije životne dobi, s prekomjernom tjelesnom masom/pretilima te osobama koje se oporavljaju nakon bolesti). Zumba® fitness vodi licencirana Zumba® instruktorica i voditeljica rekreativnih aktivnosti Hrvatske Olimpijske Akademija s desetogodišnjim iskustvom.

Putem ovog projekta povećao se na taj način uključenost stanovništva s područja grada i prigradskih naselja u programe prevencije i smanjenja pretilosti te su se usvojili zdravi načini života, uz podizanje razine svijesti.

USPJEH Kroz rad Savjetovališta u sklopu ovog projekta uključilo se do sada oko 200 korisnika, direktno i indirektno, nižeg socio-ekonomskog statusa koji su zatražili neke od usluga Savjetovališta, sudjelovali u radionicama kuhanja i pripreme jednostavnih jela koje smo održali na terenu u sklopu udruga s kojima surađujemo, predavanja, Zumba® fitness ili mjerenje analizatorom uz savjetovanja o prehrani.

Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

VAGA se, osim putem projekata koje kontinuirano provodi, financira kroz trogodišnju institucionalnu potporu Nacionalna zaklade za razvoj civilnoga društva te vlastitim sredstvima kroz članarine i pružene usluge, aktivno sudjelujući kao vanjski suradnik u projektima na kojima smo angažirani.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Do sada smo bili zadovoljni s suradnjom s Gradom Osijek, posebice Odjelom za socijalnu skrb i zdravstvo, na čelu s pročelnikom Romanom Kristićems.

Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Za rad i održivost neprofitnog sektora, transparentnost je ključna.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: