TOMISLAV MIŠETIĆ Sada „pokrivamo“ ovisnost o drogama, alkoholu, kockanju i klađenju

Udruga za borbu protiv ovisnosti NE-ovisnost osnovana je 2003. godine na inicijativu rehabilitiranih ovisnika i bavi se svim oblicima borbe protiv ovisnosti o drogama i drugim opojnim sredstvima, alkoholu te kockanju/klađenju. Od početka djelovanja do danas udruga je prošla put razvoja od ideje grupe entuzijasta do značajnog i priznatog društvenog subjekta. O projektu „Droga STOP 2018.“, postupcima rehabilitacije i suradnji s gradom, govori predsjednik udruge Tomislav Mišetić.

  •  Udruga za borbu protiv ovisnosti „NE-ovisnost“ iz proračuna je grada Osijeka u 2018. godini za projekt „Droga stop 2018.“ dobila 10.000kuna. O kakvom je projektu riječ?

To je projekt usmjeren na rano otkrivanje ovisnosti i upućivanje ovisnika na rehabilitaciju i liječenje. U sklopu toga projekta djeluje naše savjetovalište gdje ostvarujemo prvi kontakt s potencijalnim korisnicima, kao i s članovima njihove obitelji jer ovisnost zahvaća cijelu obitelj.

EDUKACIJA Tijekom ovoga projekta organizirali smo i edukaciju za naše djelatnike.

Profesor Luka Mašić iz KBC-a „Sestre milosrdnice“ iz Zagreba održao je edukaciju vezanu uz problematiku ovisnosti o kockanju i klađenju. Tako smo u sklopu našeg savjetovališta proširili djelatnost i na tu vrstu ovisnosti tako da sada „pokrivamo“ ovisnost o drogama, alkoholu, kockanju i klađenju.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Dobiveni iznos nije dostatan kako bi se ovaj projekt provodio kontinuirano jer su troškovi veliki, no nama su to dobra inicijalna sredstva kojima možemo platiti aktivnosti udruge koje nisu u redovnom poslovanju, kao što su edukacije i usavršavanje nekih djelatnika. Veliki dio utrošit će se na troškove edukacije djelatnika. Dio dobivenog iznosa pokrit će naše režijske troškove vezane uz savjetovalište.

  • Koliko članova trenutno broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Naša udruga trenutno broji 10 stalno zaposlenih osoba, 20-ak volontera različitog zanimanja. Imamo i odvjetnika te psihijatra kao vanjske suradnike, a u stručnom su timu psiholog, socijalni radnik, radni terapeut i asistenti u terapiji.

REHABILITACIJA To su rehabilitirani ovisnici koji su prošli edukaciju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Tako da udruga trenutno broji oko 50 članova.

U smislu volontiranja pridružit nam se mogu apsolutno svi koji imaju dobru volju pomagati osobama koje se nose s ovim problemima. Pod našom udrugom djeluje i terapijska i stambena zajednica. Također imamo i 46 korisnika na smještaju. Ako netko može ponuditi našim korisnicima neko novo znanje ili vještinu te im ih prenijeti, dobrodošao je.

  • Provodite li još kakve projekte ili aktivnosti, osim gore navedenoga? Koje?

Osim gore navedenoga projekta, imamo i projekte koji su usmjereni na prevenciju te provodimo projekt koji je usmjeren na resocijalizaciju ovisnika, tj. njihovo doškolovanje i prekvalifikaciju.

KONTINUITET To su naši kontinuirani projekti kojima pružamo našim korisnicima mogućnost novog zaposlenja, pogotovo onima čije je zanimanje deficitarno na tržištu rada.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom?

Suradnja s gradom Osijekom je izuzetno dobra, pogotovo s Upravnim odjelom za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo i gospodinom Romanom Kristićem. Možemo istaknuti da nas gospodin Kristić podržava u svim našim aktivnostima.

EU PROJEKT Nedavno je naša udruga u suradnji s Upravnim odjelom za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo pisala projekt za EU sredstva te se nadamo da ćemo, ako bude malo sreće, biti partneri u provođenju toga projekta.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Smatram da je transparentnost proračuna jako važna i da upravljanje javnim financijama treba biti transparentno. Upravo ovaj model koji provodi grad Osijek pridonosi tome te smatram da bi i drugi gradovi mogli slijediti Osijek kao pozitivan primjer.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s