DOMIN STANUŠIĆ Djecu smo educirali i upoznali s okolišem u kojem žive životinje

Lovačko društvo Mursa broji 28 članova. Mogu im se pridružiti sve punoljetne osobe koje imaju položen lovački ispit i dozvolu za držanje i nošenje oružja. O projektu „Ekološka škola u prirodi“ i drugih projekata i edukacija koje provode, govori predsjednik društva, Domin Stanušić.

  • Lovačko društvo Mursa iz proračuna je grada Osijeka za 2018. godinu dobilo 5.440 kuna za projektEkološka škola u prirodi“. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o projektu u kojem će se djeca educirati  i upoznati s okolišem u kojem žive životinje, o onečišćenju okoliša i kompletne prirode. Polaznici škole upoznali su se i s prostorom našeg društva, saznali su koje su obaveze lovaca, kako se lovci oblače i ponašaju te čime se bave osim lovstva, tj. streljaštvom, kinologijom i očuvanjem biljnih i životinjskih staništa.

EDUKACIJA U ovome je projektu bilo riječi i o tome kako zbrinuti divlju životinju nakon što ju npr. auto udari, kako ju liječiti te kako se lovci ponašaju u slučaju prirodnih nepogoda – poplave, požara ili slično.

Također, nekoliko predavača održalo je polaznicima zanimljiva i edukativna predavanja. Dobili smo povratnu informaciju da su djeca oduševljena ovim projektom i samom nastavom u prirodi, što nam je iznimno drago.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Naše je društvo zadovoljno dobivenim iznosom, a iznos je utrošen u nabavu materijala, hranu i sokove za djecu te za komunalne izdatke našeg prostora u čijem smo zakupu.

  • Koliko članova trenutno broji vaše društvo? Tko vam se sve može pridružiti?

Naše društvo trenutno broji 28 članova. Po pitanju lovstva mogu nam se pridružiti sve punoljetne osobe koje imaju položen lovački ispit i dozvolu za držanje i nošenje oružja.

SIMPATIZERI Imamo i simpatizere društva, koji su zapravo početnici pa odrađuju pripravnički staž. Oni idu s nama hraniti životinje. Oni ne mogu loviti.

Imamo i udrugu veterana. To su naši bivši članovi koji zbog zdravlja ne mogu produžiti dozvolu ili imaju nekih drugih problema zbog kojih više ne mogu biti aktivni članovi našeg društva. U toj su grupi i neki od naših osnivača i općenito pokretača našeg društva.

  • Provodite li još kakve projekte ili aktivnosti, osim gore navedenoga? Koje?

Osim gore navedenoga projekta, provodimo i različite edukacije. Tako smo na Veliku Gospu u Nemetinu, budući da je i to naše lovište, imali štandove za hodočasnike koje smo upoznali s radom našeg društva. Također, pomažemo i našim kolegama te se ne bavimo isključivo lovom, već i humanitarnim radom.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Imamo nekakvih simpatizera koji nešto doniraju, ali stalnog sponzora ili donatora nemamo. Imamo i godišnju članarinu te se javljamo na natječaje grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Suradnja s gradom Osijekom jako je dobra. Suorganizatori smo s Gradom na Sajmu lova i ribolova „SALORI“ pa nam tu Grad izađe u susret s određenim sredstvima.

NOVI PROSTOR Trenutno radimo na nekim projektima vezano uz najam prostora. U prostoru smo koji je bio devastiran, no naše ga je društvo uredilo te je uloženo mnogo novca, a i redovito se brinemo o njemu.

Nadamo se da će se to pitanje prostora uskoro riješiti.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Smatram da je transparentnost proračuna jako važna. Smatram da nije problem u novcu, već je potrebno imati kvalitetan projekt i kvalitetno ga obrazložiti da bude vidljivo da je dobiveni novac opravdani trošak.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s