SILVIJA MIHALJEVIĆ Usluge naših psihologa besplatne su za korisnike

Silvija Mihaljević, predsjednica Udruge za psihološku pomoć „Sunce“

Društvo za psihološku pomoć „Sunce“ neprofitna je udruga čiji su ciljevi zaštita mentalnog zdravlja građana pružanjem preventivne i terapijske psihološke pomoći te okupljanje i povezivanje pojedinaca zainteresiranih za ostvarivanje, praćenje, istraživanje i unapređivanje znanja i prakse u pružanju psihološke pomoći. Osnovne djelatnosti su Telefon psihološke pomoći te Savjetovalište za psihološku pomoć. O njima govori predsjednica društva, Silvija Mihaljević.

  •  Društvo za psihološku pomoć „Sunce“ iz proračuna je grada Osijeka u 2018. godini za projekt „Psihološko savjetovalište“ dobilo 20.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt kao takav se provodi u kontinuitetu od 2004. godine, a na njemu rade samo psiholozi. Radi se o zaštiti mentalnog zdravlja prvenstveno djece, i svih građana koji imaju potrebu za psihološkom pomoći, neovisno o dobi i spolu. Trenutno u Savjetovalištu radi pet savjetovatelja- psihologa, a njihove usluge su besplatne za korisnike.

KONTINUITET Rad se odvija u prostoriji Sunca, kroz dva- tri radna dana u tjednu i kontinuirano traje tijekom cijele godine.

Korisnici se najčešće javljaju samoinicijativno, ili po preporuci iz drugih institucija: škola, bolnice i sl. te se javljaju zbog različitih vrsta problema, primjerice problema u obitelji vezanih uz odnos s partnerom, problema u odgoju djece, problema djeteta u školi (problemi s učenjem, pažnjom…), problema u ponašanju djeteta. Nažalost, postoji i lista čekanja jer nas jednostavno nema dovoljno, a potreba za psihološkom pomoći sve je veća.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Prijašnjih je godina iznos koji smo dobivali bio veći, a ove će godine iznos biti utrošen na pokrivanje osnovnih troškova udruge, tj. za korištenje telefona, nabavku materijala…

  • Koliko članova broji vaša udruga i tko vam se sve može pridružiti?

Naša udruga trenutno broji dvadesetak članova, od koji su svi psiholozi te su svi volonteri.

PROJEKTI Kod nas volontiraju i studenti završnih godina studija psihologije, koji su najčešće uključeni u naše projekte.

  • Provodite li još kakve projekte ili aktivnosti, osim gore navedenoga? Koje?

Provodimo i Telefon psihološke pomoći. Taj nam je projekt osnovni, uz Psihološko savjetovalište. Nedavno smo završili i projekt s agresivnom djecom.

AGRESIJA Zadnjih nekoliko godina radimo projekte s djecom koja imaju poremećaj u ponašanju i kod koje je vidljiva agresija u osnovnoškolskoj dobi.

Oduvijek smo najviše orijentirani na djecu i naš se najveći broj projekata odnosi na rad s djecom.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom je kontinuirana, višegodišnja i uspješna. Što god nam treba, uvijek su na raspolaganju.

  • Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Grad nam, osim financijske pomoći, pomaže prvenstveno na način da nam unazad 20-ak godina osigurava prostoriju u kojoj možemo obavljati svoje aktivnosti i na tome smo im jako zahvalni.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost smatram izrazito važnom i smatram da građani trebaju znati kuda odlazi njihov novac.

UVID Radi se o novcu svakog poreznog obveznika koji ga ulaže u dobrobit svoje zajednice i zato je važno da svatko ima uvid u njegovu potrošnju.

Ponekad postoji negativan stav o udrugama te smatram da se na ovaj način, kada se upoznaju udruge, može vidjeti ozbiljnost njihovog rada. Mentalno zdravlje je jako bitno, ali je pomalo zanemareno.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: