Silvija Mihaljević, predsjednica Udruge za psihološku pomoć „Sunce“

Društvo za psihološku pomoć „Sunce“ neprofitna je udruga čiji su ciljevi zaštita mentalnog zdravlja građana pružanjem preventivne i terapijske psihološke pomoći te okupljanje i povezivanje pojedinaca zainteresiranih za ostvarivanje, praćenje, istraživanje i unapređivanje znanja i prakse u pružanju psihološke pomoći. Osnovne djelatnosti su Telefon psihološke pomoći te Savjetovalište za psihološku pomoć. O njima govori predsjednica društva, Silvija Mihaljević.

  •  Društvo za psihološku pomoć „Sunce“ iz proračuna je grada Osijeka u 2018. godini za projekt „Psihološko savjetovalište“ dobilo 20.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt kao takav se provodi u kontinuitetu od 2004. godine, a na njemu rade samo psiholozi. Radi se o zaštiti mentalnog zdravlja prvenstveno djece, i svih građana koji imaju potrebu za psihološkom pomoći, neovisno o dobi i spolu. Trenutno u Savjetovalištu radi pet savjetovatelja- psihologa, a njihove usluge su besplatne za korisnike.

KONTINUITET Rad se odvija u prostoriji Sunca, kroz dva- tri radna dana u tjednu i kontinuirano traje tijekom cijele godine.

Korisnici se najčešće javljaju samoinicijativno, ili po preporuci iz drugih institucija: škola, bolnice i sl. te se javljaju zbog različitih vrsta problema, primjerice problema u obitelji vezanih uz odnos s partnerom, problema u odgoju djece, problema djeteta u školi (problemi s učenjem, pažnjom…), problema u ponašanju djeteta. Nažalost, postoji i lista čekanja jer nas jednostavno nema dovoljno, a potreba za psihološkom pomoći sve je veća.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Prijašnjih je godina iznos koji smo dobivali bio veći, a ove će godine iznos biti utrošen na pokrivanje osnovnih troškova udruge, tj. za korištenje telefona, nabavku materijala…

  • Koliko članova broji vaša udruga i tko vam se sve može pridružiti?

Naša udruga trenutno broji dvadesetak članova, od koji su svi psiholozi te su svi volonteri.

PROJEKTI Kod nas volontiraju i studenti završnih godina studija psihologije, koji su najčešće uključeni u naše projekte.

  • Provodite li još kakve projekte ili aktivnosti, osim gore navedenoga? Koje?

Provodimo i Telefon psihološke pomoći. Taj nam je projekt osnovni, uz Psihološko savjetovalište. Nedavno smo završili i projekt s agresivnom djecom.

AGRESIJA Zadnjih nekoliko godina radimo projekte s djecom koja imaju poremećaj u ponašanju i kod koje je vidljiva agresija u osnovnoškolskoj dobi.

Oduvijek smo najviše orijentirani na djecu i naš se najveći broj projekata odnosi na rad s djecom.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom?

Suradnja s Gradom je kontinuirana, višegodišnja i uspješna. Što god nam treba, uvijek su na raspolaganju.

  • Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Grad nam, osim financijske pomoći, pomaže prvenstveno na način da nam unazad 20-ak godina osigurava prostoriju u kojoj možemo obavljati svoje aktivnosti i na tome smo im jako zahvalni.

  • Grad Osijek je ponovno, za prva tri mjeseca ove godine, dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost smatram izrazito važnom i smatram da građani trebaju znati kuda odlazi njihov novac.

UVID Radi se o novcu svakog poreznog obveznika koji ga ulaže u dobrobit svoje zajednice i zato je važno da svatko ima uvid u njegovu potrošnju.

Ponekad postoji negativan stav o udrugama te smatram da se na ovaj način, kada se upoznaju udruge, može vidjeti ozbiljnost njihovog rada. Mentalno zdravlje je jako bitno, ali je pomalo zanemareno.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s