Obilježen Dan bijelog štapa


Bijeli je štap za slijepe osobe višeznačan. Koristi se za samostalno kretanje, a ostalim sudionicima u prometu daje jasno do znanja da obrate više pozornosti.

TRADICIJA Obilježavanje Međunarodnog dana slijepih, 15. listopada prerasta u tradiciju u našem gradu, a ujedno je jedinstvena manifestacija u svijetu prema načinu provođenja i broju sudionika.

Grad Osijek potiče prihvaćanje različitosti, osobe s invaliditetom nemaju drugačije ni posebne potrebe – oni imaju iste potrebe kao i svi građani, ali su im teže dostupne. Velike su predrasude i barijere u glavama ljudi, a prisutne su i fizičke barijere u prostoru.

LAKŠE KRETANJE Cilj je obogatiti komunalnu opremu, uređenjem nogostupa ugrađuju se taktilne trake za lakše kretanje, rubnjaci za lakšu orijentaciju bijelim štapom, ugrađuju se zvučni semafori radi lakšeg snalaženja i sigurnosti slijepih.

Obogaćuju se društveni sadržaji, uvodi se informatička oprema i pomagala za slijepe radi dostupnosti pisanog sadržaja koji posebni čitači (skeneri) uz pomoć softwarea pretvaraju u zvučnu matricu (govor), prezentacijom moderne opreme promoviraju se i javni sadržaji slijepim korisnicima. Pomaže se u nabavci pasa vodiča za slijepe kao i kreiranju aktivnosti za aktivno uključivanje slijepih u život zajednice.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: