TOMISLAV BARBARIĆ Jedino smo mjesto u gradu na kojem oni koji kreću u svijet poduzetništva mogu dobiti sve informacije

Centar za poduzetništvo je udruga građana koja postoji i radi već 20 godina, a osnovana je s ciljem promocije poduzetništva i poduzetničkog ponašanja. Dugogodišnjim radom s nezaposlenim osobama, uočen je problem nedostatnih znanja i vještina za uspješno pokretanje i vođenje poslovnog poduhvata. O projektu „Razvoj poduzetništva = razvoj grada“, te suradnji s Gradom Osijekom, govori voditelj Centra, Tomislav Barbarić.

  • Centar za poduzetništvo, Osijek iz proračuna je grada Osijeka u 2018. godini za projekt „Razvoj poduzetništva = razvoj grada“ dobio 10.000, 00 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Centar za poduzetništvo, udruga je građana osnovana davne 1997. godine s ciljem promocije poduzetništva i poduzetničkog ponašanja.

PROMOCIJA Sve ove godine, trudimo se promovirati poduzetništvo i pružati usluge poduzetnicima i onima koji to tek planiraju postati, poput informiranja, savjetovanja i edukacije.

Projekt „Razvoj poduzetništva = razvoj grada“ osmišljen je i provodi se s ciljem osnaživanja i povećanja znanja osoba koje pokreću vlastiti poslovni poduhvat te se time stvaraju pretpostavke za uspješan razvoj i ostanak na tržištu. Kroz projekt se svim zainteresiranim, pruža besplatna usluga savjetovanja. Trudimo se biti, slobodno mogu reći i da jesmo, jedino mjesto u gradu Osijeku, na kojem će osoba koja kreće u svijet poduzetništva, na jednom mjestu dobiti sve potrebne informacije. Savjetovanje se najčešće odnosi na izbor pravnog oblika (što osnovati – obrt/j.d.o.o./d.o.o./opg) i obveza koji pojedini oblik donosi, zatim pružamo pomoć u izradi poslovnog plana za samozapošljavanje za osobe koje koriste sredstva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, informiranje o izvorima financiranja i zakonskoj regulativi za pojedine djelatnosti te pružamo pomoć u pripremi projektnih prijedloga za grad Osijek i ostalo.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Navedeni iznos utrošiti će za sufinanciranje dijela plaće jednog zaposlenika Centra za poduzetništvo, koji radi direktno s ciljanom skupinom.

  • Provodite li još kakve projekte ili aktivnosti, osim gore navedenoga? Koje?

Provodimo aktivnosti promocije poduzetništva u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, jer smatramo da djeca i mladi, u najranijoj dobi trebaju učiti o poduzetništvu i što ono je.

ŽENE Također provodimo projekt Poduzetništva žena kroz inicijativu „Žene u mreži“ u kojoj okupljamo žene, nezaposlene, studentice, zaposlene, poduzetnice, s ciljem njihovog umrežavanja, edukacije i osnaživanja.

Provodimo još mnoge projekte među kojima bih istakno partnerstvo na provedbi projekta Partner Net II , u sklopu kojeg će se provoditi edukacije i mentoriranje, nezaposlenih osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada s ciljem njihovog samozapošljavanja i uspješnog poslovanja. Partneri smo na projektu OSA – Obrazovanjem do samoinicijative, u okviru kojeg će se provoditi besplatna certificirana edukacija za voditelja EU projekata, za mlade, visokoobrazovane nezaposlene osobe ili dugotrajno nezaposlene osobe, čijim uspješnim završetkom će polaznici ostvariti 10 ECTS bodova..

AKTIVNOSTI Pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje u našim aktivnostima i projektima da nam se jave na besplatni broj telefona 0800 345 345 ili na info@czposijek.hr.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Udruga ima registriranu gospodarsku djelatnosti te osim prihoda koji se ostvaruju kroz projekte, dio usluga pružamo na tržištu (izrada projektnih prijedloga za EU projekte, provedba projekata, edukacije i slično).

  • Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Ne. Preložili smo gradu nekoliko projektnih ideja, za koje smatramo da bi bilo dobro provesti u gradu Osijeku te se nadamo da će nadležni za navedeno pronaći ih korisnim za zajednicu u cjelini.

  • Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Izgradnja povjerenja građana prema instituciji grada i povećanje participacije građana jako je važno u svakom demokratskom društvu. Drago nam je da je grad Osijek dobio najvišu ocjenu za transparentnost proračuna. Što ne znači da se na transparentnosti ne bi moglo više raditi prvenstveno kroz razvoj svijesti građana da imaju pravo znati i sudjelovati.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s