LJUBICA PILIPOVIĆ Projekt „Šokački suveniri Osijeku“ čuva rukotvorne tradicijske tehnike

Ljubica Pilipović, voditeljica projekta udruge Šokačka grana

Udruga Šokaca „Šokačka grana“ Osijek osnovana je 2005. godine. Cilj udruge je očuvanje i promicanje kulturne i tradicijske baštine Šokaca Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke. O projektu „Šokački suveniri Osijeku XII“ govori voditeljica projekta, Ljubica Pilipović.

  • Udruga „Šokačka grana Osijek“ iz proračuna je grada Osijeka za 2018. godinu za projekt „Šokački suveniri Osijeku XII“ dobila 10.000 kuna. Ovo je vaš tradicionalni projekt. Što pripremate ove godine?

To je projekt koji za cilj ima očuvanje rukotvornih tradicijskih tehnika putem radionica.

SUVENIR Svake godine kroz te radionice gledamo da se izradi prikladan predmet koji bi mogao predstavljati suvenir grada Osijeka, tj. Osječko-baranjske županije i Slavonije.

Osim toga, kroz same radionice naši će polaznici, koji su imalo kreativni i poduzetni, mogu danas-sutra otvoriti nekakvu kućnu radinost i samim time popraviti kućni budžet. Inače, ovaj projekt traje tijekom cijele godine.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Ove smo godine zaista zadovoljni dobivenim iznosom. Ugodno smo se iznenadili te smo zahvalni gradu Osijeku što je prepoznao naš projekt.

PROMIDŽBA Dobiveni iznos utrošit će se u tiskanje promidžbenog materijala o tradicionalnim rukotvornim tehnikama, u nabavu materijala, u naknadu voditeljicama radionica.

Imamo sveukupno 10 voditeljica radionica jer neke radionice zahtijevaju 2 voditeljice. Imamo i troškove završne izložbe, kao i druge troškove.

  • Koliko članova trenutno broji vaša udruga?

Naša udruga trenutno broji oko 600 članova, što aktivnih, što podupirućih..

  • Provodite li još kakve projekte ili aktivnosti, osim gore navedenoga? Koje?

Provodimo. Svake godine provodimo Međunarodni okrugli stol „Urbani Šokci“, potom imamo „Dane Julija Njikoša“. Imamo i naše redovite programe – naš gastro program „Što su jeli naši stari u korizmi?“ i „Dani kruha“, kao i naš tradicionalni božićni koncert.

  • Koji su drugi izvori prihoda udruge?

Drugi izvori su iz članarina, donacija i sponzorstva. Također se prijavljujemo na natječaje Ministarstva kulture i Osječko-baranjske županije.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge na još neki način?

Grad Osijek osigurao nam je besplatan prostor koji koristimo i na njemu smo zaista zahvalni. Mi, kao udruga, imamo mnogo aktivnosti i mnogo članova.

ZADOVOLJNI Suradnja s gradom Osijekom je jako dobra bez obzira na osigurana sredstva koja dobijemo jer je potražnja za njima jako velika. Grad Osijek uvijek nam je uvijek na raspolaganju, što se tiče nekakvog savjeta ili slično jer odgovor dobijemo u najkraćem roku, a to nam puno znači.

U odnosu na ostale izvore financiranja koje imamo, grad Osijek je i dalje onaj od kojega dobijemo najviše sredstava za sve naše projekte jer vjerujemo da prepoznaju vrijednost naših projekata i mi smo zaista zadovoljni dobivenim.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna, prema vašem mišljenju?

Transparentnost proračuna je vrlo važna za sve građane, a ne samo za udruge.

SREDSTVA Treba se znati gdje se troše sredstva svih građana i smatramo da građani moraju biti upoznati s time.

Za svaku je pohvalu to što je javno dostupna raspodjela novca i što se zna gdje se troše sredstva.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s