IVANA ŠIBALIĆ Klub mladih „Lonac“ osmišljen je kao prostor za inkubaciju ideja i inicijativa mladih

Ivana Šibalić, projektna koordinatorica Udruge Breza

Udruga Breza provodi brojne nacionalne i međunarodne projekte za mlade i stručne djelatnike škola, udruga, ustanova i organizacija usmjerene na promoviranje inovativnih oblika neformalne edukacije, promicanje socijalnih programa i socijalne inkluzije djece i mladih, osnaživanje mladih za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu  i javnom odlučivanju, prevenciju vršnjačkog nasilja, te organiziranje i provođenje festivala, izložba, koncerata i ostalih kulturno-umjetničkih manifestacija s naglaskom na održivi razvoj i globalno obrazovanje. O projektu Klub mladih Lonac – Lokalni novi alternativni centar, govori projektna koordinatorica udruge, Ivana Šibalić.

  • Za Udrugu za rad s mladima „Breza“ u 2018. je godini za projekt „Klub mladih Lonac – Lokalni novi alternativni centar“ osigurano 29.798,00 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Radi se o projektu financiranome iz područja stvaralaštva mladih. Klub mladih „Lonac“ osmišljen je  kao prostor za  inkubaciju ideja i inicijativa mladih u kojem se mladi imaju priliku samoorganizirati, izgraditi vlastite mreže i strukture te uz odgovarajuću potporu osmisliti i provesti programe, aktivnosti i projekte usmjerene na njihov aktivni angažman u društvu.

POTENCIJALI Klub nastaje iz potreba mladih za prostorom u gradu Osijeku u kojem će moći na kvalitetan način provoditi slobodno vrijeme kreiranjem zajednice mladih koja će aktivno usmjeravati i ostvarivati svoje potencijale.

I to kroz životno učenje, raznovrsne radionice, kulturne programe, javna događanja, inicijative, uz potporu organizacije civilnog društva Udruge Breza, lokalne samouprave Grada Osijeka, kulturne institucije Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, privatnog sektora koji će ojačati i podržati mlade na području zapošljavanja i konkurentnosti te svih ostalih institucija i organizacija koje žele poduprijeti rad Kluba.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Zadovoljni smo u toj mjeri da je Grad kroz sufinanciranje prepoznao važnost i potrebu za osnivanjem Kluba mladih jer već dugi niz godina isti ne postoji u našemu gradu. No, činjenica je da su odobrena sredstva i dalje nedostatna jer Klub se tek osniva i za opremanje i pokretanje aktivnosti potrebno je mnogo više novca, a u budućnosti i odgovarajući prostor poput klubova u Donjem Miholjcu, Belišću, Samoboru.

MJERA Podupiranje i podrška osnivanju i radu klubova mladih, jedna je od mjera gradskoga Programa za mlade u razdoblju do 2017. i novoga Programu do 2020. godine.

Prema tome, Klub mladih Lonac zaslužuje pozicioniranje kao programske djelatnosti od posebnoga interesa za Grad Osijek čime  Grad osigurava dostatna sredstva za profesionalni tim i druge troškove za provođenje/pružanje kvalitetnih i mladima potrebnih sadržaja unutar Kluba. To je onda kontinuirana podrška koja jamči održivost i kvalitetu, a ne ovisi isključivo o odobrenim projektima.

  • Za projekt „Zajedno“ osigurano je 15.000 kuna. O čemu se radi u projektu?

Projekt je usmjeren na prevenciju poremećaja u ponašanju i smanjenje socijalne isključenosti rizičnih skupina djece i mladih radi lakše integracije u život lokalnih zajednica. To planiramo ostvariti kroz direktan rad i podršku mladima od 13 do 21 godine s PUP-om, bez odgovarajuće roditeljske skrbi i u riziku.

RIZIČNO PONAŠANJE Planiramo razvijati i unapređivati socijalne usluge u gradu Osijeku osiguravajući još kvalitetniji rad te nastaviti pružati profesionalnu podršku mladima rizičnog ponašanja u posttretmantskoj zaštiti.

Ciljane su skupine mladi s problemima u ponašanju u dobi od 13 do 21 godinu koji su smješteni u Socijalno-terapijsku zajednicu ili se nalaze u posttretmantskoj zaštiti, ali i mladi smješteni u institucijama socijalne skrbi na području grada Osijeka. Kako bi integracija bila što uspješnija, projektom ćemo povezati našu Socijalno-terapijsku zajednicu, partnerske organizacije koje pružaju psihosocijalnu podršku, lokalne institucije socijalne skrbi, ali i sveučilišne sastavnice te srednje škole putem kojih ćemo stvoriti i multikulturalnu dimenziju projekta te omogućiti mladima „izlazak“ iz zajednice i širenje mreže kontakata, što će omogućiti kvalitetniju integraciju.

Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Naša se udruga financira kroz lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne projekte koje provodi, ali pruža i socijalnu uslugu za djecu i mlade bez odgovarajuće podrške i s problemima u ponašanju iz Hrvatske i Švicarske.

  • Koliko članova broji “Breza“? Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga broji 12 članova i 17 zaposlenika, ali isto tako okuplja i velik broj mladih i volontera koji sudjeluju u brojnim aktivnostima.

VOLONTERI Tako smo ove godine od 31. kolovoza do 1. rujna na zadovoljstvo brojnih sugrađana ponovno organizirali tradicionalni međunarodni obiteljski Festival Zemlja bez granica koji je okupio veliki broj volontera, njih čak 37 koji su ostvarili više od 900 volonterskih sati u pripremi i realizaciji Festivala.

  • Pripremate li još koji projekt, osim gore navedenoga? Koji?

Provodimo brojne nacionalne i međunarodne projekte za mlade i stručne djelatnike škola, udruga, ustanova i organizacija usmjerene na promoviranje inovativnih oblika neformalne edukacije, promicanje socijalnih programa i socijalne inkluzije djece i mladih, osnaživanje mladih za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu  i javnom odlučivanju, prevenciju vršnjačkog nasilja, te organiziranje i provođenje festivala, izložba, koncerata i ostalih kulturno-umjetničkih manifestacija s naglaskom na održivi razvoj i globalno obrazovanje. U tom smjeru i oblikujemo projekte koje svake godine, njih 20-ak prijavljujemo na razne lokalne, regionalne, nacionalne i EU natječaje.

  • Pomaže li Grad Osijek vaše udruge i na kakve druge načine? Koje?

Osim partnerskih prijava projekata na natječaje i javne pozive, s Gradom surađujemo i na druge načine: organiziramo različita događanja na javnim gradskim površinama poput spomenutoga Festivala Zemlja bez granica, a Grad Osijek tom nam prilikom, uz financijsku podršku, osigurava sve potrebne dozvole te uključuje brojne gradske službe

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

Suradnja bi uvijek mogla biti puno bolja, no moramo reagirati na sve aktivniju i povezaniju suradnju s Gradom kroz važne i značajne programe za našu lokalnu zajednicu poput uvođenja izvannastavne aktivnosti građanskoga odgoja i obrazovanja u pet osječkih osnovnih škola kao pilot projekta. Udruga Breza je uz Volonterski centar Osijek, Nansen dijalog centar Osijek i Udrugu Dokkica, jedna od udruga koja je s Gradom Osijekom pokrenula ovaj dugoočekivani projekt koji će se, vjerujemo, nastaviti i u budućnosti te prerasti u programsku aktivnost Grada Osijeka.

ZAJEDNO Ujedno, zajedno s Gradom osnivači smo Osječkoga vijeća za razvoj socijalnih usluga s glavnim ciljem unapređenja i širenja socijalnih usluga na području grada.

Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Transparentnost bi trebala biti nit vodilja do uspjeha te pokazatelj kvalitete rada. Drago nam je da i Grad Osijek teži tome i da su promjene na bolje vidljive i zapažene i ovoga puta.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s