KSENIJA VRBANIĆ Kroz projekt „Sretna treća dob“ provodit ćemo sportske i edukativne aktivnosti i radionice

Ksenija Vrbanić, volonterka Matice umirovljenika Grada Osijeka

Matica umirovljenika Grada Osijeka najveća je udruga na području grada koja okuplja i brine o osobama starije životne dobi sa tradicijom postojanja od 1946. godine. Udruga ima 1.860 članova na području Osijeka i prigradskih naselja. O projektu „Sretna treća dob“ govori volonterka udruge, Ksenija Vrbanić.

  • MUH Matica umirovljenika grada Osijeka iz proračuna je grada Osijeka u 2018. godini za projekt „Sretna treća dob“ dobila 30.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt “Sretna treća dob“namijenjen je osobama starije životne dobi koji se provodi u sklopu naših svakodnevnih aktivnosti. Projekt je započeo 1. svibnja, a završit će 31. prosinca.

AKTIVNOSTI U projektu je uključen velik broj umirovljenika, naših korisnika, a provode se različite projektne aktivnosti, od sportskih, edukativnih, radionica s Crvenim križem.

Krajem listopada idemo na jednu edukaciju u Orahovicu u objekt Crvenog križa na koju će otići naših 50 volontera. Teme su razne – od pružanja prve pomoći starijim osobama, educiranje osoba starije životne dobi… Imat ćemo i tečajeve zdravog kuhanja s Centrom zdravlja „Vaga“, ali i edukacije s Centrom za mir i nenasilje.

UKRASI Održavamo i razne radionice u udruzi dva puta tjedno. Tada dolaze korisnice i izrađuju aranžmane i ukrase od različitih materijala prema godišnjem dobu i potrebi.

Prvog listopada obilježava se Dan starijih osoba te ćemo organizirati prigodnu izložbu u prostorijama udruge, kao i druženje, a nastupit će i pjevački zbor.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? Je li on dostatan za planirane aktivnosti?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom. Grad Osijek nas je ove godine financirao s maksimalnim iznosom. Nije nam uskraćeno ništa.

ZADOVOLJNI Uvijek je potrebno više novca, ali zaista smo zadovoljni dobivenim iznosom, kao i svime onime što nam grad Osijek kao partner pruža tijekom svih ovih godina.

  • U što će se utrošiti dobiveni iznos?

Dio dobivenog iznosa utrošit će se na režijske troškove. Budući da imamo svoje prostorije, režije su nam velike, ponajprije grijanje. Dio novca utrošit će se na kupovinu potrebnog materijala za radionice.

LETCI Dio novca također će biti potrošen na tiskanje letaka za informiranje naših članova, budući da naša udruga broji 1760 članova.

Kroz promotivne letke na mjesečnoj bazi pokušavamo našim članovima dati informacije o radu udruge. Također će dio novca biti potrošen i na nabavku namirnica za tečaj zdravog kuhanja.

  • Provodite li još kakve projekte i aktivnosti, osim gore navedenoga? Koje?

Osim gore navedenoga projekta, koji provodimo u suradnji s gradom Osijekom, provodimo i projekte s Osječko-baranjskom županijom, koja nas također financira.

UVIJEK Ono što je bitno, naše se radionice održavaju uvijek, bez obzira na dobivena sredstva jer su naši korisnici tako navikli.

  • Koji su drugi izvori prihoda vaše udruge?

Naša se udruga financira ponajprije iz gradskog proračuna, potom iz proračuna Osječko-baranjske županije i od godišnje članarine koja iznosi simboličnih 40 kuna.

RIJETKO Donacije i sponzorstva su rijetke, no ove nas je godine sponzorirala Zagrebačka banka za projektne aktivnosti.

Također, tvrtka Žito nas često sponzorira po pitanju prehrambenih proizvoda koje dijelimo našim socijalno ugroženim članovima.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad rad vaše udruge na još kakve načine?

Suradnjom s gradom Osijekom jako smo zadovoljni. Grad nam puno pomaže davanjem prostorija u gradskim i mjesnim četvrtima na korištenje. To nam je jako bitno jer smo na taj način dostupni našim članovima blizu njihovog mjesta stanovanja te korisnici ne moraju dolaziti u našu centralnu prostoriju u Reisnerovu ulicu.

DRUŽENJA Naša podružnica Jug II broji 200 članova, a u njoj korisnici dobivaju sve potrebne informacije, organiziraju im se razna druženja, plesne večeri, različite aktivnosti…

Na taj smo način dostupni velikom broju korisnika. Na svim aktivnostima koje grad ima tijekom godine, naša udruga sudjeluje te nam tada grad besplatno ustupa štandove.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, transparentnost važna?

Transparentnost proračuna vrlo je važna. Kao građanka grada Osijeka volim znati gdje se novac troši, jer mi kroz naše plaće i doprinose dajemo dio u gradski proračun. Također je bitno znati da je taj novac transparentno potrošen i da je otišao tamo gdje je potreban. Bitno je da ljudi imaju povjerenja u vodstvo grada, a to se postiže tom transparentnošću.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: