MIRTA KOVAČEVIĆ Nastojimo unaprijediti znanja i vještine mladih za aktivan volonterski angažman u zajednici


Mirta Kovačević, stručna suradnica na programu Razvoj volonterstva Volonterskog centra Osijek

Djelovanje Volonterskog centra Osijek utemeljeno je na načelima solidarnosti, humanosti, nenasilja, uvažavanja različitosti, suradnje, odgovornosti, transparentnosti i ekonomičnosti, samostalnosti i neovisnosti. O projektu „Vrline znanja – korak dalje“, suradnji s Gradom Osijekom, te ostalim projektima koje provode, govori stručna suradnica na programu Razvoj volonterstva, Mirta Kovačević.

  • Volonterskom centru Osijek u 2018. je godini za projekt „Vrline znanja – korak dalje“ osigurano 24.210,00 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Kako se i iz samog naziva projekta može naslutiti, riječ je o projektu koji  predstavlja nadogradnju dosadašnjih postignuća koje je VCOS ostvario u promoviranju volonterstva među mladima te radu s odgojno-obrazovnim institucijama. Projektom nastojimo unaprijediti znanja i vještine mladih za aktivan volonterski angažman u zajednici, informirati mlade o vrednovanju volonterskog angažmana kroz prepoznavanje stečenih kompetencija te mogućnostima međunarodnog volontiranja.

VJEŠTINE Želimo doprinijeti i razvoju građanske odgovornosti i socijalnih vještina mladih kroz volontiranje te podići kvalitetu volonterskih programa u srednjim školama.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? Je li on dovoljan? U što će se on utrošiti?

S obzirom na sredstva iz gradskog proračuna osigurana za potporu udrugama, zadovoljni smo dobivenim iznosom i on nam je dostatan za provedbu svih projektom planiranih aktivnosti: razvoj/unaprjeđenje volonterskih programa u osječkim srednjim školama, održavanje prezentacija o volonterstvu i stjecanju kompetencija kroz volontersko iskustvo za srednjoškolce, organiziranje volonterske akcije u zajednici, provedbu edukacije o volonterstvu namijenjenu mladima, povezivanje mladih s osječkim ustanovama i udrugama radi volonterskog doprinosa aktivnostima koje provode sa svojim korisnicima.

  • Koji su drugi izvori prihoda Volonterskog centra Osijek?

Volonterski centar Osijek najvećim se dijelom financira iz fondova EU, nešto manje iz nacionalnih izvora poput Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a ponajmanje iz sredstava lokalnog proračuna. No to ne znači da nam sredstva iz lokalnog proračuna nisu značajna.

GRADSKI PRORAČUN Ona nam uvelike pomažu u ostvarivanju naših programskih ciljeva, misije i vizije na našoj lokalnoj razini.

  • Koliko članova broji vaš centar? Tko vam se sve može pridružiti?

Centrom upravlja Upravni odbor sastavljen od 5 uglednih pojedinaca iz zajednice, a Skupštinu Centra čine 23 člana koji prihvaćaju naše vrijednosti i načela djelovanja i sudjeluju u našem radu i razvoju. Pomoć i podrška naših volontera od iznimne je važnosti, ne samo za naš rad, već i za dobrobit šire zajednice.

VOLONTERI U protekloj se godini u rad Centra uključilo 30 volontera koji su volontirajući uložili 2.466 volonterskih sati.

Najviše volontera bilo je uključeno u program pružanja podrške izbjeglicama i migrantima s Bliskog istoka te program podrške u učenju u osnovnim školama. Ove godine imamo podršku 17 volontera koji su angažirani u pružanju podrške maloljetnim izbjeglicama i migrantima u Osijeku te tražiteljima azila u Prihvatilištu u Kutini, pružanju pomoći u učenju osnovnoškolcima koji postižu slabije obrazovne rezultate, administrativnim poslovima te organizaciji manifestacija i drugih događanja.

  • Provodite li još kakve projekte, osim gore navedenoga? Koje?

Provodimo više projekata, što kao nositelji, što u ulozi partnera, financiranih iz nacionalnih izvora i izvora EU. Tri projekta financirana su sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda od kojih su dva usmjerena na razvoj školskog volontiranja, a jedan na daljnju afirmaciju i izgradnju infrastrukture za razvoj volonterstva na nacionalnoj razini. Nekoliko projekata financirano je kroz program Erasmus+ od kojih bih izdvojila projekt „Making it matter“ koji mjeri utjecaj volontiranja na socijalnu inkluziju u Hrvatskoj, Danskoj, Belgiji, Sloveniji, Njemačkoj i Irskoj te projekt Europske volonterske službe „Social atelier“ u kojem sudjeluju dvije volonterke iz Belgije.

PROJEKTI Među projektima financiranim iz nacionalnih izvora značajniji su „Razvoj volonterstva u Slavoniji i Baranji“, „Program regionalnog razvoja civilnog društva“ i „Korak više – volontiranje kao doprinos integraciji“.

  • Pomaže li grad Osijek rad vašeg centra i na kakve druge načine? Koje?

S Gradom Osijekom surađujemo još od osnutka Volonterskog centra Osijek 2005. godine kroz Savjet za razvoj volonterstva čiji je predstavnik Grada Osijeka član.

AKTIVNOSTI Kroz godine, Grad Osijek podržavao je različite aktivnosti koje smo provodili od kojih bih istaknula organiziranje volonterskih akcija kroz nacionalnu manifestaciju „Hrvatska volontira“ te svečanost dodjele godišnjih volonterskih nagrada.

Suradnja temeljena na povjerenju rezultirala je partnerstvom na europskim projektima usmjerenim na razvoj volonterstva, civilnog društva i demokracije, a od školske godine 2015./16. u partnerstvu s Gradom Osijekom provodimo program podrške u učenju namijenjen djeci iz socijalno i materijalno depriviranih obitelji koja imaju poteškoća u učenju. Program je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

OSIJEK TO GOO Najnoviju suradnju s Gradom Osijekom ostvarili smo zajedno s Udrugom za rad s mladima „Breza“, Osječkom kreativnom kućicom Dokkicom i Nansen dijalog centrom kroz pilot projekt Građanski odgoj i obrazovanje („Osijek to GOO“).

Riječ je o riječkom modelu građanskog odgoja koji je preuzeo Grad Osijek prepoznavši važnost odgoja i obrazovanja djece prema razvoju građanskih kompetencija i vrijednosti ključnih za odgovorno i aktivno sudjelovanje u demokratskom društvu. Kroz pilot projekt bit će podržano uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u 5 osječkih osnovnih škola. Od svibnja je u tijeku edukacija za nastavnike podijeljena u sedam modula:  Uvod u ljudska prava; Interkulturalnost i izgradnja odnosa u razredu, školi i zajednici; Uvod u demokraciju – politička pismenost; Volontiranje i aktivni angažman u zajednici; Medijska pismenost; Održivi razvoj zajednice i globalno obrazovanje; Financijska pismenost i filantropija.

  • Jeste li zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom?

S obzirom na to da Grad Osijek prepoznaje naše djelovanje i napore koje ulažemo da zajednicu učinimo boljim mjestom za život kroz različite oblike suradnje i partnerstva, zadovoljni smo s dosadašnjom suradnjom s Gradom, osobito Upravnim odjelom za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo te Upravnim odjelom za društvene djelatnosti.

  • Grad Osijek je ponovno dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je važna transparentnost proračuna?

Bez sumnje transparentnost proračuna iznimno je važna. Najviša ocjena za transparentnost dokazuje da Grad Osijek uredno ispunjava obveze informiranja javnosti na što se i koliko troši novac nas građana, a to doprinosi jačanju povjerenja građana u institucije.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s