NENAD ŠUVAK Osnovna matematička pismenost u današnjem je svijetu nužna i treba biti dio opće kulture

Nenad Šuvak, predsjednik Udruge matematičara Osijek

Udruga matematičara Osijek broji oko 100 članova, pretežno učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora i studenata matematike iz Osječko-baranjske županije. Svojim kontinuiranim aktivnostima UMO stalno pokušava privući nove i raznolikije članove. O projektu „Matematički izazovi“ i suradnji s gradom Osijekom govori predsjednik udruge, Nenad Šuvak.

  • Za Udrugu matematičara Osijek za projekt Matematika na treću ove je godine iz proračuna grada Osijeka osigurano 5.000 kuna. O kakvom je projektu riječ?

Projekt Matematika na treću uključuje organizaciju triju aktivnosti:

  • Matematičke pripreme – program priprema učenika srednjih škola za županijsko i državno natjecanje iz matematike
  • Zimsku matematičku školu – niz izazovnih predavanja i inovativnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola s ciljem proširenja njihovog znanja i popularizacije matematike
  • Kviz „Brzi i točni“ – kviz za učenike temeljen na pitanjima iz matematike.

Napominjemo da su Matematičke pripreme i Zimska matematička škola za srednjoškolce već realizirani, dok realizacija kviza „Brzi i točni“ u sklopu Večeri matematike u III. Gimnaziji Osijek i Zimske matematičke škole za osnovce slijedi u prosincu 2018.

PARTNERI Udruga matematičara Osijek (UMO) sve ove aktivnosti organizira u suradnji s Odjelom za matematiku Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, a u organizaciji Zimske matematičke škole partneri su nam Osnovna škola Mladost i III. Gimnazija Osijek.

Također treba spomenuti i kolege matematičare iz drugih osnovnih i srednjih škola bez čijih zanimljivih ideja, inovativnih radionica, a ponajviše entuzijazma, ove aktivnosti ne bi bilo moguće organizirati.

  • Jeste li zadovoljni dobivenim iznosom? U što će se on utrošiti?

Grad Osijek je u 2018. UMO za realizaciju projekta Matematika na treću odobrio 5.000 kuna i taj će iznos biti utrošen na pokrivanje dijela troškova realizacije projekta – svi predavači u okviru Matematičkih priprema i Zimske matematičke škole bit će nagrađeni simboličnim honorarima, a za učenike su osigurani sendviči, sokovi i poneki slatki zalogaj.

  • Koliko članova broji vaša udruga? Tko vam se sve može pridružiti?

Udruga matematičara Osijek ima stotinjak članova, pretežno učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora i studenata matematike iz Osječko-baranjske županije. Od tog je broja čak 85 aktivnih  članova Udruge.

POPULARIZACIJA Osim studenata matematike i matematičara po obrazovanju, želimo privući sve ljude koji vole i koriste matematiku te smatraju da su popularizacija matematike i pozicija matematike u društvu važne.

  • Provodite li još kakve aktivnosti ili projekte, osim gore navedenoga? Koje?

Svojim kontinuiranim aktivnostima UMO stalno pokušava privući nove i raznolikije članove. Primjerice od samog osnivanja 1993., UMO sudjeluje u organizaciji predavanja na Matematičkom kolokviju Odjela za matematiku. Kako su ta predavanja mahom znanstvenog karaktera, prepoznali smo potrebu naših kolega iz osnovnih i srednjih škola za usavršavanjem u struci te 2006. pokrenuli Stručni kolokvij na kojemu se jednom mjesečno okupljaju zainteresirani učitelji i nastavnici matematike iz Osijeka i okolice. Osim toga, od 1993. UMO sudjeluje u organizaciji Zimske matematičke škole za učenike osnovnih i srednjih škola, a od 2001. u izdavanju stučnog časopisa Osječki matematički list koji se besplatno distribuira osnovnim i srednjim školama u regiji, a pretplata za aktivne članove UMO uključena je u članarinu, koja iznosi 30 kn godišnje.

Od novijih aktivnosti izdvajamo sudjelovanje u organizaciji Večeri matematike u III. Gimnaziji Osijek te realizaciju kviza „Brzi i točni“ u okviru te manifestacije.

SKUP Najzahtjevnija nova aktivnost UMO je organizacija Državnog stručnog skupa nastavnika matematike u Osijeku. Ove je godine, 30. i 31. kolovoza, održan drugi Državni stručni skup nastavnika „Inovativna nastava matematike“ na kojemu je sudjelovalo preko 350 učitelja i nastavnika, održano je 8 pozvanih predavanja eminentnih stručnjaka te tridesetak predavanja i radionica pod vodstvom kolega matematičara iz osnovnih i srednjih škola te fakulteta.

Vidljivo je da su sve naše aktivnosti usmjerene na proširenje matematičkih znanja učenika i samih kolega matematičara te na popularizaciju matematike u društvu. Jedan od osnovnih ciljeva nam je da osvijestimo da je osnovna matematička pismenost u današnjem svijetu nužna i treba biti dio opće kulture.

  • Pomaže li grad Osijek rad vaše udruge i na neki drugi način? Kako ste zadovoljni suradnjom s gradom?

Grad Osijek prepoznao je važnost djelovanja UMO u učeničkoj populaciji i populaciji matematičara u našoj regiji. Tome svjedoči prisutnost predstavnika Grada Osijeka na svim važnijim događajima koje organiziraju Odjel za matematiku i Udruga matematičara Osijek.

SURADNJA S obzirom na to, možemo reći da smo izuzetno zadovoljni suradnjom s gradom Osijekom.

Tome da je grad Osijek prepoznao važnost matematike u suvremenom svijetu svjedoči i partnerstvo grada Osijeka i Odjela za matematiku u okviru IPA projekta RealForAll – „Mjerenja i predviđanja u stvarnom vremenu za uspješnu prevenciju i upravljanje sezonskim alergijama u prekograničnom području Hrvatske i Srbije“.

  • Grad Osijek je i u 2018. dobio najvišu ocjenu za transparentnost svog proračuna. Koliko je ona, po vašem mišljenju, važna?

Mislim da je vrlo važna, da građani to cijene i da treba nastaviti u tom smjeru.

MEDIJI U tom kontekstu pozdravljamo inicijativu da se investicije iz gradskog proračuna transparentno objavljuju na blogu „Čist račun – osječki proračun“, a možda i putem drugih medija.

Transparentnost financiranja društveno važnih projekata i „pozitivnih priča“ može biti samo motivacija da više radimo na povećanju kvalitete života u našoj zajednici.

REFERIRA SE NA:

Proračun 2018. RASHODI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s